Sappee 13.7.2024

Suur-Hamari hopealle kauden ensimmäisessä kisassa

Kuva: Simo Vilhunen
Molemmat kauden paracrossin maailmancupin kisat lasketaan Pyhällä.

Pyhätunturilla tänään lasketussa paracrossin maailmancupin ensimmäisessä kilpailussa Matti Suur-Hamari on sijoittunut toiseksi. Voittoon laski hänen joukkuetoverinsa, Australian Ben Tudhope.

Suur-Hamari aloitti päivän vahvasti laskien nopeimman ajan aamun aikalaskuissa. Hänen aikansa oli 45,50. Aikalaskujen toinen oli Tudhope ja kolmas comebackia tekevä lajin legenda, yhdysvaltalainen Evan Strong.

Finaaliin pääsi näiden kolmen lisäksi Japanin Keiji Okamoto. Tudhope ja Suur-Hamari ottivat heti lähdössä pesäeron muihin laskijoihin, ja kun Tudhope sai vielä hieman Suur-Hamaria paremman lähdön, oli järjestys jo ensimmäiseen mutkaan tullessa selvä. Suur-Hamari oli kuitenkin hopeaansa tyytyväinen ja iloinen joukkuekaverinsa voitosta:

– Tänään hopeaa kaulaan, ja kokonaisuutena oli hieno päivä. Päästiin vihdoin ja viimein avaamaan maailmancup-kausi, ja oli kyllä makea homma, että päästiin tekemään se juuri täällä Pyhällä. Treenileiristä asti on kulkenut hyvin, ja karsinnoissa aamulla sain pohja-ajan vedettyä. Rata tuntui hienolta ja voiteet osuivat nappiin. Tiimin kanssa tehtiin hienosti hommia ja saatiin kaikki kohdilleen. Finaalissa Ben otti pikkasen sähäkämmän lähdön ja paremman linjan ykköskäännökseen. Koko ajan sain tehtyä vauhtia ja pysyin kannoilla, mutta tiimikaveri tiesi vähän liian hyvin, mistä yritän ohi niin osasi sulkea linjat. Siinä oli tulos, että Matille jäi hopeamitali käteen. Mutta oli kyllä hienoa laskemista Beniltä, ja onneksi sen on mun tiimikaveri, niin saamme hyvin puskettua toisiamme eteenpäin. Tiukkaa kisaa, ja sellaista crossin pitää ollakin.

Huomenna Pyhällä lasketaan toinen crossikisa, joka onkin lyhyeksi typistyneen maailmancup-kauden viimeinen kilpailu. Siihen Suur-Hamari lähtee rennoin mutta odottavaisin mielin:

– Katsotaan, millaiset asetelmat on huomenna. Startissa pitää olla todella hereillä: siellä kisa oikeastaan ratkaistaan. Nyt on tämän vuoden radassa pikkaisen vähemmän ohituspaikkoja, joten se joka on startissa keulilla ja osaa ohituspaikat järkevästi, niin paha siitä on ohi tulla. Nyt sähäkkää starttiunta seuraava yö ja valmiina uuteen kisaan. Katsotaan mitä siitä tulee, mutta hieno fiilis olla vihdoin taas kisaamassa ja löytää se fiilis, että tätä tämä on. Ei tätä fiilistä saa muualta kuin kisoista.

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.