Sappee 16.9.2023

Vinkit kevätrinteille

Keväthangilla niin sukset kuin laskija tarvitsee voidetta. Keväthangilla niin sukset kuin laskija tarvitsee voidetta.
Keväthiihto on hauskaa ja helppoa. Pehmeässä rinteessä on leppoisaa kurvailla. Muutamalla täsmävinkillä menosta nauttii vielä enemmän.

Keväällä laskeminen on yleensä todella helppoa. Joskus kuitenkin meno tökkii, mutta näihin tilanteisiin on usein helppo löytää ratkaisu. Pyysimme kokeneita laskijoita paljastamaan luotettavimmat kevätlaskuvinkkinsä.

1. Suksien ja laudan pohja kevätkuntoon

Kevätlumi on yleensä helppoa laskettavaa. Tosin jos lumi on märkää, niin meno voi olla todella tökkivää. Vesi voi muodostaa imukuppi-ilmiön, ja silloin ei suksi tai lauta tunnu liikkuvan mihinkään.

Pohjiin kannattaa laittaakin kunnon voiteet ja vielä viimeistellä voideltu pinta huolella harjaamalla. Paras on ennen keväistä reissua kiikuttaa sukset tai lumilauta huoltoon. Siellä pohjiin hiotaan kuviot, jotka ehkäisevät imukuppi-ilmiötä.

Sohjossa leveä suksi kantaa kapeaa paremmin ja on helppo hiihdettävä. Jos varastostasi ei leveitä suksia löydy, niin kannattaa kysyä testisuksia. Tai marssia vuokraamoon.

2. Varovasti parkissa

Keväisessä parkissa on kiva leiskauttaa, kun alastulot ovat mukavan pehmeät. Nopeasti vaihtuvat kevätelit voivat kuitenkin aiheuttaa yllätyksiä. Yön kovettama rinne voi olla paljon nopeampi mitä edellisenä päivänä laskit. Nopeudet vaihtuvat myös päivän aikana. Keväällä onkin erityisen tärkeää tarkistaa oikeat nopeudet hyppyreihin aina etukäteen. Siis aina.

Keväällä olosuhteet vaihtuvat nopeasti. Nopeudet hyppyihin pitääkin aina tarkistaa.
Keväällä olosuhteet vaihtuvat nopeasti. Nopeudet hyppyihin pitääkin aina tarkistaa.

3. Kerrospukeutuminen kannattaa

Keväällä vuorokauden lämpötilat voivat vaihdella reippaasti. Raikkaat yöpakkaset vaihtuvat auringon paahteessa nopeasti paahtavaksi lämmöksi. Kerrospukeutuminen onkin paras keino varustautua mäkipäivään. Lämpötilan noustessa voi ylimääräisen vaatetuksen kuoria reppuun.

Auringon paisteessa lumi on yllättävän märkää, joten reppuun kannattaa pakata mukaan vaihtohanskat.

Aamulla kannattaa katsoa koko päivän sääennuste ja myös säähavainnot tunturista – huipulla kun voi olla varsin toisenlainen keli mitä mökin suojaisassa pihassa on.

4. Suojaudu auringolta

Valkoinen hanki heijastaa auringon säteet tehokkaasti. Silmät on syytä suojata kunnon aurinkolaseilla ja laskulaseihin kannattaa vaihtaa kevätlinssi.

Suksien lisäksi myös laskijan hipiä kaipaa voidetta, sillä talven kalventama iho saattaa myös hämmästyä (ja ärsyyntyä) kirkkaasta auringonpaisteesta. Auringon uv-säteily rasittaa silmien lisäksi ihoa ja keväthangilla auringonpolttama voin syntyä nopeasti – heijastaahan lumi lähes kaiken uv-säteilyn.

Aurinkovoiteessa on syytä olla todella reippaasti suojakerrointa. Voide kannattaa levittää ainakin varttia ennen rinteeseen lähtöä. Mäkipäivän aikana aurinkovoidetta kannattaa lisätä aina parin tunnin välein. Lue lisää auringolta suojautumiselta Terveyskirjaston sivuilta.

5. Juoma & ruoka

Lasketellessa riittävä nesteytys helposti unohtuu. Liikuttaessa auringon paahteessa, etenkin jos on vielä vähän liikaa vaatetusta, juomattomuus kostautuu nopeasti. Vesipullo onkin syytä ottaa mukaan ja muistaa siemailla siitä riittävän usein.

Kevätkeleistä kannattaa nauttia, joten ei ole lainkaan synti viettää aikaa kavereiden kanssa aurinkoisella terassilla. Muistathan kuitenkin, että alkoholi ei sovi rinteeseen.

Keväällä laskupäivällä on mittaa. Nyt on aika nauttia!
Keväällä laskupäivällä on mittaa. Nyt on aika nauttia!

6. Alamäkeä aamusta iltaan

Keväinen hiihtopäivä on pitkä. Ota kaikki irti aamun rauhallisista rinnehetkistä tai paahda aina auringonlaskuun asti. Ihan niin kuin haluat. Kevätpäivänä kyllä ehtii.

Hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot löydät Ski.fi-sivuilta.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi -uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hiihtäjä sen tietää: kevät on paras vuodenaika

Keskusuutiset
Aurinko, sininen taivas ja hohtava hanki saavat hiihtäjälle hymyn huulille.

Tämän takia keväthiihto on parasta

Keskusuutiset
Keväthanki heijastaa tehokkaasti aurinkoa, joten silmät on syytä suojata kunnon laseilla.

Aurinkolasien pieni valintaopas

Välineet