Mielakka 17.3.2023

Iltamäki on tehokkainta laskuaikaa

Tunti tai pari kaverin kanssa iltamäessä piristää kummasti!
Laskettelu mielletään helposti viikonloppujen ajanvietteeksi. Suomi on kuitenkin täynnä hiihtokeskuksia, jotka mahdollistavat myös arki-iltojen iltamäet. Listasimme neljä hyvää syytä pistäytyä arki-iltana mäessä.

Laskettelu on hauska ja tehokas laji ulkoilla, treenata ja viettää aikaa perheen tai kavereiden kanssa. Suomessa on suorastaan hämmästyttävän paljon hiihtokeskuksia asutuskeskusten läheisyydessä, joten mäkeen voi – ja kannattaa – suunnata myös arki-iltoina. Iltamäki onkin usein parasta hiihto- ja lautailuaikaa.

1. Aikaa ei mene jonottamiseen

Tilanne on varmasti kaikille tuttu sesonkien ruuhkahuippuina sekä aurinkoisina talvipäivinä lauantaisin. Mieli tekisi laskea paljon, mutta jokaisen laskun jälkeen joutuu odottelemaan hieman liian pitkään hissijonon puolella. Lauantai-iltapäivien ongelmaan harvemmin törmää iltamäessä, kun hissiin saa mennä jotakuinkin suoriltaan lippuportin kautta.

2. Näkyvyys omaa luokkaansa

Hämärä ja harmaus tekevät laskettelusta siinä mielessä oikukasta, että rinteen pintaa on vaikea nähdä. Hyvässä iltavalaistuksessa ei ole sitä ongelmaa, vaan jokaisen kumpareen ja töyssyn näkee hyvissä ajoin. Kun rinteessä ei tule yllätyksiä eikä muita laskijoita tarvitse väistellä, voi nauttia itse laskemisesta.

3. Iltamäki on hyvä treeni

Iltamäkeen ehtii useasti vain muutamaksi tunniksi, mutta asialla on myös kääntöpuolensa. Kun tietää jo ennakkoon, etteivät hissi pyöri kuin muutaman tunnin ajan, voi tehdä laskemisestaan mahdollisimman tehokasta ja ottaa sen liikunnan kannalta.

4. Iltamäki virkistää mielen

Työ- tai koulupäivän jälkeen olo on usein vähän nuutunut. Treeni paitsi vahvistaa kroppaa, myös virkistää mielen. Ulkona luonnossa liikkuminen tehostaa virkistymistä. Kun kavereiden kanssa laskee edes tunnin lähimäen rinteissä, on olo usein kuin uudesti syntynyt.

Iltamäki voikin tarjota laskettelua parhaimmillaan: ei turhia taukoja, ei hissijonoja, aktiivista laskemista ja laittaa kantit puremaan jäiseen rinteeseen maitohapoista huolimatta!

Katso lähin rinteesi sekä hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot Ski.fi:n Hiihtokeskukset ja -koulut -sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu
Liikunta kavereiden kanssa ulkoilmassa tekee ihmeitä terveydelle.

Murheet unohtuvat ja mieliala kohenee – näin laskettelu lisää henkistä hyvinvointia

Laskettelu