Sappee 16.9.2023

Iltamäki on tehokkainta laskuaikaa

Tunti tai pari kaverin kanssa iltamäessä piristää kummasti!
Laskettelu mielletään helposti viikonloppujen ajanvietteeksi. Suomi on kuitenkin täynnä hiihtokeskuksia, jotka mahdollistavat myös arki-iltojen iltamäet. Listasimme neljä hyvää syytä pistäytyä arki-iltana mäessä.

Laskettelu on hauska ja tehokas laji ulkoilla, treenata ja viettää aikaa perheen tai kavereiden kanssa. Suomessa on suorastaan hämmästyttävän paljon hiihtokeskuksia asutuskeskusten läheisyydessä, joten mäkeen voi – ja kannattaa – suunnata myös arki-iltoina. Iltamäki onkin usein parasta hiihto- ja lautailuaikaa.

1. Aikaa ei mene jonottamiseen

Tilanne on varmasti kaikille tuttu sesonkien ruuhkahuippuina sekä aurinkoisina talvipäivinä lauantaisin. Mieli tekisi laskea paljon, mutta jokaisen laskun jälkeen joutuu odottelemaan hieman liian pitkään hissijonon puolella. Lauantai-iltapäivien ongelmaan harvemmin törmää iltamäessä, kun hissiin saa mennä jotakuinkin suoriltaan lippuportin kautta.

2. Näkyvyys omaa luokkaansa

Hämärä ja harmaus tekevät laskettelusta siinä mielessä oikukasta, että rinteen pintaa on vaikea nähdä. Hyvässä iltavalaistuksessa ei ole sitä ongelmaa, vaan jokaisen kumpareen ja töyssyn näkee hyvissä ajoin. Kun rinteessä ei tule yllätyksiä eikä muita laskijoita tarvitse väistellä, voi nauttia itse laskemisesta.

3. Iltamäki on hyvä treeni

Iltamäkeen ehtii useasti vain muutamaksi tunniksi, mutta asialla on myös kääntöpuolensa. Kun tietää jo ennakkoon, etteivät hissi pyöri kuin muutaman tunnin ajan, voi tehdä laskemisestaan mahdollisimman tehokasta ja ottaa sen liikunnan kannalta.

4. Iltamäki virkistää mielen

Työ- tai koulupäivän jälkeen olo on usein vähän nuutunut. Treeni paitsi vahvistaa kroppaa, myös virkistää mielen. Ulkona luonnossa liikkuminen tehostaa virkistymistä. Kun kavereiden kanssa laskee edes tunnin lähimäen rinteissä, on olo usein kuin uudesti syntynyt.

Iltamäki voikin tarjota laskettelua parhaimmillaan: ei turhia taukoja, ei hissijonoja, aktiivista laskemista ja laittaa kantit puremaan jäiseen rinteeseen maitohapoista huolimatta!

Katso lähin rinteesi sekä hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot Ski.fi:n Hiihtokeskukset ja -koulut -sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu
Liikunta kavereiden kanssa ulkoilmassa tekee ihmeitä terveydelle.

Murheet unohtuvat ja mieliala kohenee – näin laskettelu lisää henkistä hyvinvointia

Laskettelu