Ylläs 12.4.2024

Iso-Syötteelle uusi nopea tuolihissi

Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä. Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Iso-Syöte kertoi ilouutisen: Suomen eteläisimmässä tunturissa aloitetaan uuden nopean tuolihissin rakennustyöt. Kuusipaikkainen nopea tuolihissi valmistuu loppuvuodesta 2025. Kesällä tuolihissi palvelee pyöräilijöitä.

Kehitys Iso-Syötteellä on viime vuosina ollut huimaa: tunturiin on noussut pari hotellia, bike park ja rinnealuetta on modernisoitu ja kehitetty. Rinteet ja parkit, kuten myös bike park -reitit, ovat keränneet kiitosta. Yksi kuitenkin on puuttunut: monen asiakkaan toivoma tuolihissi.

Maaliskuun 5. päivä 2024 jää pudasjärveläiseen historiaan, kun Iso-Syötteen yrittäjäsisarukset Heidi Terentjeff-Jaurakkajärvi ja Mikko Terentjeff julkaisivat halutun, kaivatun ja toivotun uutisen: Iso-Syötteelle rakennetaan tuolihissi.

Havainnekuva näyttää ala- ja yläasemien paikat. Tuolihissillä pääsee tunturin huipulle noin kolmessa minuutissa.

Uutta teknologiaa ympärivuotiseen käyttöön

Iso-Syötteen uutuus on Leitnerin kuusipaikkainen nopea tuolihissi. Arvioitu matka-aika ala-asemalta tunturin huipulle on kolmisen minuuttia ja hissin maksimikapasiteetti on 2 800 henkilöä tunnissa.

Kesäisin tuoleihin asennetaan polkupyörien kuljetustelineet, jolloin yhteen hissiin mahtuu kerrallaan kolme pyörää.

Tuolihissin ala-asema tulee sijaitsemaan Iso-Syötteen Lumimaan ja vuokraamorakennuksen välissä, yläasema nousee aivan tunturin huipulle.

Tuolihissi tulee ympärivuotiseen käyttöön. Yhteen tuoliin mahtuu kolme pyörää ja pyöräilijää.

Rakennustyöt tehdään kahden kahdessa osassa: kesällä 2024 rakennetaan huoltotiet ja hissin perustukset ja hissin pystytyöt on vuorossa kesällä 2025.

Iso-Syötteen hissi-investoinnin kokonaisarvo on yli 7,5 miljoonaa euroa ja se on Euroopan Unionin osarahoittama. Kehittämisavustuksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tuolihissi laajentaa ja monipuolistaa tunturin

Tuolihissillä on suuret vaikutukset koko tunturiin. Kun yläasema on huipulla, pitenevät Iso-Syötteen suositut eturinteet lähes puoleentoista kilometriin. Uuden hissin myötä hiihtokeskuksen viettävät ja vauhdikkaat takarinteet ovat jatkossa saavutettavissa suoraan tunturin ydinalueelta, eli eturinteiltä.

Tuolihissi-investointia on valmisteltu ahkerasti jo lähes kolme vuotta.

”Kriteereihimme kuului käyttöluotettavuus, vähäpäästöisyys, ympärivuotinen käyttö, sekä jalankulku”, kertoo Iso-Syötteen operatiivinen johtaja Mikko Terentjeff.

Tuolihissi tulee myös ahkeraan kesäkäyttöön, sillä se kuljettaa alamäkipyöräilijät ja -pyörät, patikoijat ja sightseeing-asiakkaat Suomen eteläisimmän tunturin laelle.

Tuolihissi-investointia on valmisteltu kolme vuotta. Kuvassa yrittäjäsisarukset Mikko Terentjeff ja Heidi Terentjeff-Jaurakkajärvi.

Tuolihissi kiihdyttää kehitystä

Yleinen trendi hiihtokeskuksista ympäri maailmaa on, että nopeat tuolihissit herättävät asiakkaiden kiinnostuksen ja kiihdyttävät muidenkin yrittäjien investointihalukkuutta.

Iso-Syötteen ydinalue on kehittynyt viime vuosina mukavalla vauhdilla. Onkin varsin odotettavaa, että hissi-investointi valmistuessaan vain kiihdyttää kehitystä.

”Syötteen hiljattain valmistuneessa Masterplanissa on monta toteutuskelpoista aihiota ja näemme varmasti useamman isomman projektin toteutumisen lähivuosina,” operatiivisena johtajana toimiva Mikko vihjailee vakuuttavasti.

Leitnerin kuusipaikkainen tuolihissi on nopea, mukava ja energiapihi. Havainnekuva.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Iso-Syötteen parkki saa kaudelle 2021–2022 tehokkaammin lunta ja kirkkaat led-valot.

Iso-Syöte pidentää talvia ja tekee enemmän lunta

Keskusuutiset

Iso-Syöte Airforce – ehkä Suomen suurin ja leppoisin laskutiimi

Iso-Syöte
Iso-Syöte Bike Park on kehittynyt nopeasti kiinnostavaksi pyöräilykohteeksi.

Iso-Syöte Bike Park on kesällä 2022 entistä isompi

Bike park -uutiset