Sappee 16.9.2023

Joulu- ja loppiaissesonki sujui vaihtelevasti eri puolilla maata

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Suomen hiihtokeskustoimialan kauden ensimmäisen sesonkibarometrin (21.12.2013–6.1.2014) tulokset vaihtelivat paljon maan eri osissa. Poikkeuksellisen lämmin sää katkaisi etelän lupaavasti alkaneen kauden, mutta pohjoisessa lunta on riittänyt.

Joulukauden 2013 hissilippujen myynti väheni koko maassa 2 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime talvena, jolloin säätila olikin optimaalinen. Myynti oli kuitenkin noin 7 prosenttia viiden edelliskauden keskiarvoa parempi. Pohjois-Suomessa hissilippujen myynti kasvoi 13 prosenttia viime kauden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Keski-Suomessa oli puolestaan laskua 27 prosenttia ja Etelä-Suomessa peräti 77 prosenttia.

Viiden edelliskauden keskiarvoon verrattuna myynti kasvoi Pohjois-Suomessa 19 prosenttia, kun taas Keski-Suomessa laskua oli 17 prosenttia (Etelä-Suomen vertailuluku puuttuu). Keski- ja Etelä-Suomen myynnin pieneneminen johtuu yksiselitteisesti säätilasta. Osa keskuksista ehti aukaisemaan rinteensä alkukaudella, mutta lämpimän sään vuoksi suurin osa keskuksista joutui sulkemaan kaikki rinteet tai ainakin vähentämään avointen rinteiden määrää.

”Odotamme innolla kunnon talven tuloa. Alkukausi on ollut haasteellinen, mutta Suomen hiihtokeskuksissa tähän on totuttu, vuodet eivät muistuta toisiaan”, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti. ”Onneksi viime vuosina on panostettu vahvasti lumetukseen, joten kun elohopea alkaa pysytellä nollan paremmalla, eli pakkaspuolella, saamme rinteet nopeasti auki.”

Kansainvälisten vieraiden määrä jatkaa kasvuaan. ”Matkailu on Suomelle tärkeä vientituote, ja hiihtokeskukset talvimatkailun vetureina kantavat vastuunsa palveluiden kehittämisessä ja kansainvälisessä markkinoinnissa”, Larilahti jatkaa.

Loppuviikoksi on ennustettu pakkasia, joten rinteitä on avautumassa jälleen lisää myös Keski- ja Etelä-Suomen keskuksiin.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Jouluinen lumentulo käynnisti laskettelusesongin koko maassa

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten joulusesonki vaikuttaa lupaavalta

Keskusuutiset

Hiihtokeskukset valmiina joulun pyhiin

Keskusuutiset