Iso-Syöte 27.11.2023

Katso kuinka monta päivää on ensilumeen

Tätä jokainen laskija toivoo: lunta ja aina vaan lisää lunta. Kuva on Vuokatista. Tätä jokainen laskija toivoo: lunta ja aina vaan lisää lunta. Kuva on Vuokatista.
Syksyllä laskettelijan mieli on levoton, kun päässä jyskyttää jokavuotiset kysymykset: milloin sataa ensilumi, koska pääsee mäkeen? Toiseen kysymykseen on varma vastaus olemassa. Siihen toiseen vastausta voi etsiä tilastoista.

Ensin se helpompi kysymys, eli koska pääsee mäkeen? Ruka ja Levi avaavat myös syksyllä 2021 ensimmäisinä: laskettelukausi 2021–2022 alkaa molemmissa keskuksissa varastolumen turvin perjantaina 8.10.2021.

Toiseen kysymykseen, eli milloin sataa ensilumi, onkin vaikeampi löytää täsmällistä vastausta. Ilmatieteen laitos on tilastoinut talvien lumia ja lumisuutta. Vaikka ennustetta tilastoista ei saa tehtyä, niin ajatusleikkejä ne herättävät.

Lokakuu on lumikuukausi

Ensimmäiset lumihiutaleet leijailevat Lapin tuntureille usein jo elo–syyskuussa. Esimerkiksi syksyllä 2017  lunta satoi varhain, ja jo perjantaina 15.9.2017 Facebook ja Instragram täyttyi Länsi-Lapissa (etenkin Levillä ja Ylläksellä) taltioiduista ensimmäisen lumisateen kuvista.

Vain harvoin ensimmäinen lumisade merkitsee ensilunta. Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on vähintään sentin paksuinen lumikerros, joka säilyy maassa ainakin seuraavaan aamuun kello kahdeksaan. Varhaisimmillaan ensilumi on satanut Sodankylään jo syyskuun 8. päivä. Tällöin elettiin vuotta 1927.

Ensimmäinen ehjä lumipeite sataa Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Sodankylään keskimäärin 15. lokakuuta (vertailukausi 1981–2010). Jyväskylässä lumi tulee pari viikkoa myöhemmin, eli keskimäärin 28.10. ja Helsingissä vasta marraskuun 19. päivä.

Lunta on eniten keväällä

Laskettelijoita ensilunta kiinnostavampi on pysyvä lumipeite. Ilmatieteen laitos tarkoittaa pysyvällä lumipeitteellä pisintä jaksoa, jolloin lunta on yhtäjaksoisesti vähintään sentin kerros. Lapissa talvi on tilastollisesti noin seitsemän kuukauden mittainen.

Pisimmillään pysyvä lumipeite on Helsingissä ollut 162 vuorokautta (1965–66), Jyväskylässä 197 vuorokautta (1980–81) ja Sodankylässä riemastuttavat 229 vuorokautta (1968–69). Lyhyitäkin talvia on nähty: kurjimmillaan pysyvä lumipeite on vuosina 2007 ja 2008 Helsingissä ollut vain yhdeksän vuorokautta.

Vieläkin kurjemmalta Etelä-Suomessa vaikutti talvi 2019–2020, jolloin marraskuun säät tuntui jatkuvan läpi talven. Siitä huolimatta aivan pääkaupunkiseudun tuntumassa oli laskettelijoilla pitkä talvi, kun Vihti Ski Center avasi laskettelukauden lokakuun viimeisenä päivänä ja Talma Ski heti seuraavana päivänä.

Vaikka mäkeen päästään varasto- ja tykkilumen turvin jo syksyllä, niin luonnonlumi on parhaimmillaan vasta myöhään kaudella. Tilastojen mukaan lumipeite onkin paksuimmillaan vasta maaliskuun puolivälissä – ja Lapissa vieläkin myöhemmin, eli huhtikuun alussa.

Artikkeli on päivitetty 12.9.2018, 1.9.2020 ja 14.9.2021.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.
Sallassa on talvelle 2023–2024 kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa tehty lasketteijoille jälleen uudistuksia ja perusparannuksia.
Maston alueen uusi kahdeksan hengen tuolihissi nostaa laskijat mäen päälle alle kahdessa minuuttissa.
Syksy on hienoa laskuaikaa. Kuvassa Janne Lipsanen kauden ensimmäisenä laskupäivänä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Talven 2018–2019 ensilaskut laskettiin Rukalla hienossa kelissä. Viikonloppuna lumisade kuorrutti maiseman ja aurinkokin kävi tervehtimässä laskijoita.

Ensilaskut ei ensilunta vaadi

Keskusuutiset

Nyt alkoi laskukausi Etelä-Suomessa!

Keskusuutiset
Kalle Palander kunnioittaa hiihtoresortten lumetusosaamista. ”Rinteet on saatu kuntoon järjettömällä työmäärällä. Onneksi ihmiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtämään, että lumi ei synny itsestään”, Palander huomauttaa.

Kalle Palander – lumen lähettiläs

Keskusuutiset