Mustavuori 16.5.2023

Katso kuinka monta päivää on ensilumeen

Tätä jokainen laskija toivoo: lunta ja aina vaan lisää lunta. Kuva on Vuokatista. Tätä jokainen laskija toivoo: lunta ja aina vaan lisää lunta. Kuva on Vuokatista.
Syksyllä laskettelijan mieli on levoton, kun päässä jyskyttää jokavuotiset kysymykset: milloin sataa ensilumi, koska pääsee mäkeen? Toiseen kysymykseen on varma vastaus olemassa. Siihen toiseen vastausta voi etsiä tilastoista.

Ensin se helpompi kysymys, eli koska pääsee mäkeen? Ruka ja Levi avaavat myös syksyllä 2021 ensimmäisinä: laskettelukausi 2021–2022 alkaa molemmissa keskuksissa varastolumen turvin perjantaina 8.10.2021.

Toiseen kysymykseen, eli milloin sataa ensilumi, onkin vaikeampi löytää täsmällistä vastausta. Ilmatieteen laitos on tilastoinut talvien lumia ja lumisuutta. Vaikka ennustetta tilastoista ei saa tehtyä, niin ajatusleikkejä ne herättävät.

Lokakuu on lumikuukausi

Ensimmäiset lumihiutaleet leijailevat Lapin tuntureille usein jo elo–syyskuussa. Esimerkiksi syksyllä 2017  lunta satoi varhain, ja jo perjantaina 15.9.2017 Facebook ja Instragram täyttyi Länsi-Lapissa (etenkin Levillä ja Ylläksellä) taltioiduista ensimmäisen lumisateen kuvista.

Vain harvoin ensimmäinen lumisade merkitsee ensilunta. Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on vähintään sentin paksuinen lumikerros, joka säilyy maassa ainakin seuraavaan aamuun kello kahdeksaan. Varhaisimmillaan ensilumi on satanut Sodankylään jo syyskuun 8. päivä. Tällöin elettiin vuotta 1927.

Ensimmäinen ehjä lumipeite sataa Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Sodankylään keskimäärin 15. lokakuuta (vertailukausi 1981–2010). Jyväskylässä lumi tulee pari viikkoa myöhemmin, eli keskimäärin 28.10. ja Helsingissä vasta marraskuun 19. päivä.

Lunta on eniten keväällä

Laskettelijoita ensilunta kiinnostavampi on pysyvä lumipeite. Ilmatieteen laitos tarkoittaa pysyvällä lumipeitteellä pisintä jaksoa, jolloin lunta on yhtäjaksoisesti vähintään sentin kerros. Lapissa talvi on tilastollisesti noin seitsemän kuukauden mittainen.

Pisimmillään pysyvä lumipeite on Helsingissä ollut 162 vuorokautta (1965–66), Jyväskylässä 197 vuorokautta (1980–81) ja Sodankylässä riemastuttavat 229 vuorokautta (1968–69). Lyhyitäkin talvia on nähty: kurjimmillaan pysyvä lumipeite on vuosina 2007 ja 2008 Helsingissä ollut vain yhdeksän vuorokautta.

Vieläkin kurjemmalta Etelä-Suomessa vaikutti talvi 2019–2020, jolloin marraskuun säät tuntui jatkuvan läpi talven. Siitä huolimatta aivan pääkaupunkiseudun tuntumassa oli laskettelijoilla pitkä talvi, kun Vihti Ski Center avasi laskettelukauden lokakuun viimeisenä päivänä ja Talma Ski heti seuraavana päivänä.

Vaikka mäkeen päästään varasto- ja tykkilumen turvin jo syksyllä, niin luonnonlumi on parhaimmillaan vasta myöhään kaudella. Tilastojen mukaan lumipeite onkin paksuimmillaan vasta maaliskuun puolivälissä – ja Lapissa vieläkin myöhemmin, eli huhtikuun alussa.

Artikkeli on päivitetty 12.9.2018, 1.9.2020 ja 14.9.2021.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Talven 2018–2019 ensilaskut laskettiin Rukalla hienossa kelissä. Viikonloppuna lumisade kuorrutti maiseman ja aurinkokin kävi tervehtimässä laskijoita.

Ensilaskut ei ensilunta vaadi

Keskusuutiset

Nyt alkoi laskukausi Etelä-Suomessa!

Keskusuutiset
Kalle Palander kunnioittaa hiihtoresortten lumetusosaamista. ”Rinteet on saatu kuntoon järjettömällä työmäärällä. Onneksi ihmiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtämään, että lumi ei synny itsestään”, Palander huomauttaa.

Kalle Palander – lumen lähettiläs

Keskusuutiset