Ruka 19.9.2024

Katso kuinka monta päivää on ensilumeen

Tätä jokainen laskija toivoo: lunta ja aina vaan lisää lunta. Kuva on Vuokatista. Tätä jokainen laskija toivoo: lunta ja aina vaan lisää lunta. Kuva on Vuokatista.
Syksyllä laskettelijan mieli on levoton, kun päässä jyskyttää jokavuotiset kysymykset: milloin sataa ensilumi, koska pääsee mäkeen? Toiseen kysymykseen on varma vastaus olemassa. Siihen toiseen vastausta voi etsiä tilastoista.

Ensin se helpompi kysymys, eli koska pääsee mäkeen? Ruka ja Levi avaavat myös syksyllä 2021 ensimmäisinä: laskettelukausi 2021–2022 alkaa molemmissa keskuksissa varastolumen turvin perjantaina 8.10.2021.

Toiseen kysymykseen, eli milloin sataa ensilumi, onkin vaikeampi löytää täsmällistä vastausta. Ilmatieteen laitos on tilastoinut talvien lumia ja lumisuutta. Vaikka ennustetta tilastoista ei saa tehtyä, niin ajatusleikkejä ne herättävät.

Lokakuu on lumikuukausi

Ensimmäiset lumihiutaleet leijailevat Lapin tuntureille usein jo elo–syyskuussa. Esimerkiksi syksyllä 2017  lunta satoi varhain, ja jo perjantaina 15.9.2017 Facebook ja Instragram täyttyi Länsi-Lapissa (etenkin Levillä ja Ylläksellä) taltioiduista ensimmäisen lumisateen kuvista.

Vain harvoin ensimmäinen lumisade merkitsee ensilunta. Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on vähintään sentin paksuinen lumikerros, joka säilyy maassa ainakin seuraavaan aamuun kello kahdeksaan. Varhaisimmillaan ensilumi on satanut Sodankylään jo syyskuun 8. päivä. Tällöin elettiin vuotta 1927.

Ensimmäinen ehjä lumipeite sataa Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Sodankylään keskimäärin 15. lokakuuta (vertailukausi 1981–2010). Jyväskylässä lumi tulee pari viikkoa myöhemmin, eli keskimäärin 28.10. ja Helsingissä vasta marraskuun 19. päivä.

Lunta on eniten keväällä

Laskettelijoita ensilunta kiinnostavampi on pysyvä lumipeite. Ilmatieteen laitos tarkoittaa pysyvällä lumipeitteellä pisintä jaksoa, jolloin lunta on yhtäjaksoisesti vähintään sentin kerros. Lapissa talvi on tilastollisesti noin seitsemän kuukauden mittainen.

Pisimmillään pysyvä lumipeite on Helsingissä ollut 162 vuorokautta (1965–66), Jyväskylässä 197 vuorokautta (1980–81) ja Sodankylässä riemastuttavat 229 vuorokautta (1968–69). Lyhyitäkin talvia on nähty: kurjimmillaan pysyvä lumipeite on vuosina 2007 ja 2008 Helsingissä ollut vain yhdeksän vuorokautta.

Vieläkin kurjemmalta Etelä-Suomessa vaikutti talvi 2019–2020, jolloin marraskuun säät tuntui jatkuvan läpi talven. Siitä huolimatta aivan pääkaupunkiseudun tuntumassa oli laskettelijoilla pitkä talvi, kun Vihti Ski Center avasi laskettelukauden lokakuun viimeisenä päivänä ja Talma Ski heti seuraavana päivänä.

Vaikka mäkeen päästään varasto- ja tykkilumen turvin jo syksyllä, niin luonnonlumi on parhaimmillaan vasta myöhään kaudella. Tilastojen mukaan lumipeite onkin paksuimmillaan vasta maaliskuun puolivälissä – ja Lapissa vieläkin myöhemmin, eli huhtikuun alussa.

Artikkeli on päivitetty 12.9.2018, 1.9.2020 ja 14.9.2021.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Talven 2018–2019 ensilaskut laskettiin Rukalla hienossa kelissä. Viikonloppuna lumisade kuorrutti maiseman ja aurinkokin kävi tervehtimässä laskijoita.

Ensilaskut ei ensilunta vaadi

Keskusuutiset

Nyt alkoi laskukausi Etelä-Suomessa!

Keskusuutiset
Kalle Palander kunnioittaa hiihtoresortten lumetusosaamista. ”Rinteet on saatu kuntoon järjettömällä työmäärällä. Onneksi ihmiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtämään, että lumi ei synny itsestään”, Palander huomauttaa.

Kalle Palander – lumen lähettiläs

Keskusuutiset