Mielakka 17.3.2023

Sukset polkupyörän tarakalle ja rinteeseen!

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Viime viikkojen lämmin sää on saanut monet ajattelemaan, että hiihtokausi on jo päättynyt, mutta kuvat rinteistä kertovat toista tarinaa. Lunta on vielä paljon, rinteet ovat hyvässä kunnossa ja lähes kaikki hiihtokeskukset ovat auki eteläistä Suomea myöten. Kevät on parasta aikaa rinteissä – aurinko alkaa lämmittää, ja on aika vähentää vaatekerroksia sekä kaivaa aurinkolasit esiin!

Rinteiden hyvä kunto perustuu lumetuslumeen. Lumi rinteisiin tehdään pakkasjaksojen aikana, ja painopiste on alkutalvessa. Osa keskuksista käyttää lumetuksessa myös edelliseltä kaudelta kesän yli säilömäänsä lunta.

Jotta lumetus olisi järkevää, vaaditaan ainakin muutaman pakkasasteen yhtäjaksoinen, pitempi kausi. Lumetuksen aloitusajankohta riippuu pakkasen lisäksi myös ilman suhteellisesta kosteudesta sekä tuulen suunnasta ja voimakkuudesta. Ilmankosteuden pitäisi olla alle 80 %, jotta lumesta ei tule liian märkää. Parhaiten meille sopivat juuri pohjoisen ja idän välillä puhaltelevat tuulet.

Kauden alussa tavoitteena on luoda rinteeseen vähintään 40–50 cm:n paksuinen pohja. Peruslumetuksen lisäksi tehdään varalunta, esimerkiksi hyppyreiksi, joista otetaan lunta rinteitä paikkaamaan kauden edetessä.  Loppukaudesta hyppyrit lanataan rinteisiin korvaamaan lämmön sulattamaa lunta.

Tykkilumi kestää hyvin säätilojen muutokset

Tykkilunta saadaan ampumalla lumitykin läpi vettä ja ilmaa kovalla paineella. Mitä korkeammalle rinteeseen ammutaan, sitä kovempaa painetta tarvitaan. Lumitykin suuttimet hajoittavat veden erittäin pieniksi pisaroiksi, jotka alkavat kiteytymään kuivassa ja kylmässä ilmassa.

Lumitykki tuottaa mannaryynin muotoisia pieniä kiteitä, minkä vuoksi tykkilumi kestää kulutusta ja säätilojen vaihtelua huomattavasti paremmin kuin taivaalta satanut luonnonlumi. Luonnonlumella onkin rinteessä lähinnä esteettistä arvoa.

Tykitetty lumi kestää 5–7 vuorokauden ajan jopa +5– +10 asteen päivälämpötiloja, jos öisin on kuivaa ja lämpötila menee lähelle nollaa. Se kestää myös rankkoja vesisateita ja muutaman vuorokauden lämpökelejä, esimerkiksi kosteaa noin +5 asteen sumusäätä.

Suomen hiihtokeskukset tekevät töitä tarjotakseen kevätrinteiden leppoisaa tunnelmaa mahdollisimman pitkään. Monen keskuksen tavoite on pitää rinteet auki pääsiäiseen asti, mutta Lapissa kausi jatkuu monissa paikoissa vappuun ja ylikin.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kevät lähestyy, talvi löytyy hiihtokeskuksista

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten pääsiäinen kirittää loppukevättä

Keskusuutiset

Hiihtäjä sen tietää: kevät on paras vuodenaika

Keskusuutiset