Sappee 16.9.2023

Tulossa Pyhälle: Suomen ehkäpä odotetuin tuolihissi PohjoisExpress

Näihin maisemiin pääsee tulevaisuudessa tuolihissillä myös Pohjoisrinteiltä. Näihin maisemiin pääsee tulevaisuudessa tuolihissillä myös Pohjoisrinteiltä.
Marraskuun 15. päivä armon vuonna 2019 julkaistiin kaikkien Pyhän ystävien kauan odottama uutinen: Pyhälle rakennetaan uusi nopea tuolihissi Pohjoisrinteille. Matka-aika huipulle on alle viisi minuuttia.

Pyhätunturin pitkäjänteinen ja kestävä kehitys ottaa lähivuosina jättiaskeleen, kun tunturiin rakennetaan toinen huippunopea tuolihissi – PohjoisExpress. Samalla PyhäExpress muutetaan entistä paremmin sääolosuhteita kestäväksi hybridihissiksi.

PohjoisExpress-tuolihissi on kaivattu uutuus

Pyhän mainiot Pohjoisrinteet ovat jääneet monella laskijalle vähäiselle käytölle etenkin tuulisella kelillä. Pitkä ankkurihissimatka vaatii asennetta, joten on helppo pysytellä tunturin toisella puolella ja nauttia nopean PyhäExpress-tuolihissin kyydistä.

Tuore neljän miljoonan arvoinen investointi PohjoisExpress-tuolihissiin onkin odotettu uutinen.

”Tämä on varmasti Suomen odotetuin hissiuudistus, niin paljon toiveita nopeasta tuolihissistä Pohjoisrinteille olemme saaneet. Siksi onkin niin mahtavaa kertoa, että Pyhän ystävien haave toteutuu jouluna 2021, kertoo Pyhätunturi Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho.

Uusi hissi on hankittu käytettynä Itävallasta. Rakennustyöt alkavat kauden päätyttyä kesällä 2020 ja uusi tuolihissi on tarkoitus vihkiä käyttöön joulukuussa 2021. Uuden tuolihissin kapasiteetti on 2 400 laskijaa tunnissa ja matka-aika tunturin huipulle on alle viisi minuuttia – eli tuplasti enemmän laskijoita puolet lyhyemmässä ajassa verraten vanhaan Pohjoisrinteiden ankkurihissiin.

Pohjoisrinteillä on mainiot laskut, mutta kovassa pakkasessa ja viimassa moni laskettelija välttelee nousua tunturin huipulle ankkurihissillä.
Pohjoisrinteillä on mainiot laskut, mutta kovassa pakkasessa ja viimassa moni laskettelija välttelee nousua tunturin huipulle ankkurihissillä.

Tuolihissikyytiä myös kovalla tuulella

Uusi PohjoisExpress-hissiin tulee kahden tyyppisiä tuoleja: suojakuomullisia ja myrskytuoleja. Samanlainen malli on todettu toimivaksi sisartunturissa Rukalla. Myrskytuolien ansiosta hissiä voidaan käyttää myös silloin, kun tunturissa puhaltaa navakasti.

Hybridihissejä Pyhällä on tulevaisuudessa kaksi, sillä kesällä 2020 kuuden hengen PyhäExpress-tuolihissiin asennetaan 20 uutta myrskytuolia. Muutoksen myötä PyhäExpressin kapasiteetti kasvaa kolmanneksella.

Hissiuudistukset eivät ilahduta ainoastaan alamäkikansaa, vaan niillä on vaikutusta myös kesämatkailuun. Myrskytuolien avulla maastopyöräilijät pääsevät PyhäExpressillä tunturiin jo kesällä 2020.

Koska aina ei paista, niin PyhäExpress-hissiin on tulossa kovia tuulia kestäviä myrskytuoleja.
Koska aina ei paista, niin PyhäExpress-hissiin on tulossa kovia tuulia kestäviä myrskytuoleja.

Lisää petipaikkoja tunturiin

Massivisista investoinneista huolimatta Pyhä halutaan pitää tunnelmallisena ja ruuhkattomana tunturina. Alueelle on viime vuosina rakennettu uutta majoitusta ja kehitys jatkuu. Pyhällä on nyt yli 5 000 vuodepaikkaa, mutta Pyhälinna- ja Parkside-projektien myötä tunturiin tulee 500 petiä lisää.

”Emme ole tekemässä Pyhästä massakeskusta vaan haluamme kehittyä vastuullisesti ja asiakkaitamme kuunnellen. Tavoitteemme on olla maailman puhtain hiihtokeskus ja se velvoittaa meitä miettimään tarkkaan jokaista investointia”, lupaa Pyhätunturi Oy:n paikallisjohtaja Jusu Toivonen.

Aluetta kehitetään vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Pyhästä tuli hiilineutraali hiihtokeskus ensimmäisenä Pohjoismaissa vuonna 2011.

Pyhä valittiin vuoden hiihtokeskukseksi vuonna 2017. Syyskuussa 2019 Pyhätunturi Oy sai Lapin Vuoden 2019 Yritys -palkinnon. Raadin vakuutti Pyhätunturi Oy:n määrätietoinen ja vastuullinen liiketoiminnan kehittäminen sekä rohkea investointiohjelma, joka on edesauttanut koko alueen kehittymistä.

Aivan Perherinteiden viereen on rakennettu PyhäLinna-huoneistoja.
Aivan Perherinteiden viereen on rakennettu PyhäLinna-huoneistoja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Antti Autti kuvasi vapaalaskuelokuvan Pyhällä

Lumilautailu

Vuoden hiihtokeskus 2017 on valittu

Kasurila

Näin aloitat vapaalaskun – vinkkejä nuorille laskijoille

Laskettelu