Sappee 13.7.2024

Vuoden lähikeskus, Ounasvaara, houkuttelee mäkeen

Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa. Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Rovaniemeläisten kotikeskus, Ounasvaara, on aktiivisten laskijoiden suosiossa. Kaupunkikeskuksen rinteillä laskijoiden taidot karttuvat aina huipputasolla saakka.

Ounasvaaran hiihtokeskus valittiin keväällä 2023 vuoden lähikeskukseksi Suomessa. Perusteluissaan raati muistutti ”Oukun” monipuolisesta tarjonnasta rovaniemeläisille:

”Ounasvaara on todellinen lähikeskus, sillä keskus tarjoaa eri lajien harrastajille hienot suorituspaikat aivan kaupungin kyljessä.”

Lue myös: Vuoden hiihtokeskus 2023 on valittu – himoittu palkintomono palasi pohjoiseen

Ounasvaaran rinteillä treenaa Mountain Club Ounasvaaran ja Santa Claus Ski Teamin laskijat.

Aktiivinen seuratoiminta innostaa

Rovaniemen keskustan kupeessa sijaitseva Ounasvaara on tarjonnut laskijoille hyvät olosuhteet harrastaa eri alamäkilajeja. Oukun tunnetuimpia kasvatteja ovat alppihiihtäjä Tanja Poutiainen-Rinne ja lumilautailija Antti Autti. Nykyisistä aktiivisista kisalaskijoista muun muassa alppihiihtäjä Elian Lehto ja lumilautamaajoukkueen Eppu Taka ovat ponnistaneet maailmancupin kisoihin Rovaniemen rinteiltä.

Aktiivinen seuratoiminta on Ounasvaaran laskijoiden menestyksen kulmakivi. Mikäli harrastaja haluaa jatkaa laskemista tavoitteellisemmin, hän on tervetullut joko alppihiihtoseura Santa Claus Ski Teamin tai Mountain Club Ounasvaaran toiminnan piiriin.

Tärkeä osa Ounasvaaran yhteisöllisyydestä kumpuaa siitä, että rinteille ja parkkiin on tervetulleita kaiken tasoiset laskijat. Oukku toimii monelle laskijalle talvisena olohuoneena, sinne mennään koulu- tai työpäivän jälkeen ja kotiin lähdetään vasta hissien sulkemisen aikoihin.

Kausi 2023–2024 tuo entistä paremmat olosuhteet

Rovaniemellä on jatkettu työtä laskijoiden olosuhteiden kohentamiseksi. Kesän aikana on valaistusta modernisoitu ja maata muokattu. Yhdistävä tekijä uudistuksilla on, että kaudella 2023–2024 Ounasvaara käyttää energiaa aiempaa vähemmän. Modernit led-valot tarvitsevat vähemmän sähköä kuin vanhat lyhdyt ja eritoten parkin hyppyreiden pohjia muokkaamalla lumettamisen tarve vähenee huomattavasti.

Perinteitä ja uutta tekniikkaa. Ensin mainittua edustaa tuolihissi ja jälkimmäistä rinteiden kirkkaat led-valot.

Kirkkaat led-rinnevalot on asennettu rinteille 9 ja 10. Routalanrinteen (9) lopun jyrkkää osaa on loivennettu ja levennetty. Samalla rinteiden 9 ja 10 alaosat yhdistetään, jolloin rinteiden väliselle alueelle saadaan lisää tilaa säilölumen tekemiselle ja varastoinnille. Jatkossa Ounasvaara voi entistä varmemmin avata kauden etukäteen ilmoitettavana ajankohtana.

Ounasvaaran rinteiden ja parkin huoltoon on hankittu yksi rinnekone lisää. Uusin tamppari on erityisesti parkin huoltamiseen suunniteltu, joten ilmojen ystäville on luvassa aiempaa parempikuntoisia suorituspaikkoja. Maanmuokkausten ansiosta parkki saadaan laskukuntoon myös aiempaa nopeammin.

Laskijoiden roskien lajittelua on helpotettu laittamalla kierrätysastiat ulos ja sisälle. Keskuksen talvikauden avajaisiin saapuu myös Pidä Lappi siistinä ry opastamaan roskien lajittelussa teemalla ”Pidä Oukku puhtaana”.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Telemarkin maailmanmestari Antti-Pekka ”Antsa” Auvinen kerää hiihtokeskuksia. Nyt lähimäkenä on Ounasvaara.

Lähirinteiden maailmanmestari – Antti-Pekka Auvinen kerää hiihtokeskuksia

Telemark
Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.

Vuoden hiihtokeskus 2023 on valittu – himoittu palkintomono palasi pohjoiseen

Keskusuutiset
Ounasvaara bike park avattiin uudistettuna kesäkuun lopussa 2021. Pyöräilykausi jatkuu aina elokuun loppuun asti.

Ounasvaara bike park on avattu uudistettuna

Bike park -uutiset