Ruka 3.10.2024

Kymmenen askelta vastuulliseen laskemiseen

Pienilläkin teoilla voi vaikuttaa tuleviin talviin. Pienilläkin teoilla voi vaikuttaa tuleviin talviin.
Vastuullisuus on nykyään kaikkien huulilla, eikä suotta. Kiinnittämällä huomiota vastuullisuuteen olemme lähempänä entistä parempaa, kestävämpää ja vähäpäästöisempää tulevaisuutta.

Moni laskettelija on syystäkin huolissaan ympäristöstä ja talvista. Onneksi jokainen voi teoillaan vaikuttaa siihen, minkälaisia talvia meillä tulevaisuudessa on.

Kokosimme listaan kymmenen vinkkiä, joiden avulla ulotat vastuullisuusajattelun myös laskuharrastukseesi. Samalla edesautat osaltasi, että saamme nauttia kunnollisista talvista vielä vastaisuudessakin!

1. Suosi lähirinnettä

Laskufiiliksen iskiessä ei aina ole tarpeen suunnata pohjoisen suuriin hiihtokeskuksiin tai aloittaa alppiloman suunnittelua. Lähirinteessäkin löydät laskufiiliksen ja pystyt myös luomaan erinomaista pohjaa ennen isompien rinteiden valloittamista. Samalla tuet paikallista toimijaa ja minimoit hiilimononjälkesi.

Sinulle lähimmät hiihtokeskukset löydät Ski.fi:n keskukset-sivuilta.

2. Matkusta fiksusti

Mikäli matkan kohteena ei satu olemaan lähikeskus, aiheutuu matkustuksesta helposti laskureissun suurimmat päästöt. Huonoin matkustusvaihtoehto on lentäminen, sillä esimerkiksi edestakaiset lennot Helsingistä Rovaniemelle muodostavat jopa viisi prosenttia keskivertosuomalaisen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä. Saman matkan taittaminen omalla autolla on hieman parempi vaihtoehto, mutta ympäristön ja vastuullisuuden kannalta paras vaihtoehto on juna.

Lentämisen ollessa ainoa toimiva vaihtoehto kohteeseen pääsyn kannalta voi matkustamisesta aiheutuneet päästöt kompensoida jälkikäteen. Lennoista aiheutuneet päästöt voi kompensoida vaikkapa ClimateCaren kautta.

3. Mieti missä ja miten liikut

Matkustuksen jälkeen seuraavaksi suurin vaikutus laskureissun ilmastoystävällisyyden kannalta on kohteen valinnalla. Huomiota kannattaa kiinnittää muun muassa siihen, onko keskuksen alueella tarvetta liikkua omalla autolla ja millaista sähköä keskus käyttää hissiensä ja muun toimintansa pyörittämiseen.

4. Muista pienet teot myös majoituksessa

Myös mökissä tai huoneistossa majoittuessasi voit tehdä pieniä, mutta tärkeitä ympäristöystävällisiä valintoja. Näiden myötä tuet ympäristön hyvinvointia.

Mikäli mahdollista, panosta majoitusvaihtoehtoihin, jotka käyttävät energiatehokkaampia ratkaisuja esimerkiksi lämmityksen suhteen. Sammuta valot, kun poistut huoneesta. Pidä huolta siitä, etteivät viihdelaitteet ole jatkuvasti valmiustilassa.

Huonelämpötilan alentamisella säästät yllättävän paljon energiaa.

Vedenkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota lomallakin. Hana kannattaa sulkea hampaiden pesun ajaksi eikä suihkuun ole syytä jäädä asumaan lomallakaan.

Myös saunominen syö sähköä. Älä siis pidä saunaa päällä turhaan. Energiataloudellisin saunomislämpötila on 70–80 °C.

5. Kierrätä välineet

Uusien hankintojen tullessa ajankohtaiseksi kannattaa pysähtyä miettimään, onko välineitä tai vaatteita ehdottomasti tarpeen ostaa uutena. Monessa tilanteessa käytetyt välineet ajavat täysin asiansa. Kierrättämällä säästät paitsi rahaa, myös luontoa.

Mikäli omat vanhat vaatteet tai välineet ovat edelleen hyvässä kunnossa, kannattaa myös ne myydä tai lahjoittaa eteenpäin. Muista kierrättäminen myös puhki käytettyjen välineiden kohdalla! Paikalliselta jäteasemalta saat lisätietoa erilaisten välineiden kierrättämisestä.

6. Älä osta turhaa

Toinen toistaan houkuttelevampien alennusmyyntien ei pidä antaa hämätä. Vaikka punaisten alelappujen koristelemana olisikin se maailman ihanin laskutakki juuri siinä omassa lempivärissä, kannattaa kysyä itseltään, onko vaatteelle todellinen tarve. Turhien heräteostosten sijaan rahansa voi käyttää järkevämpiin ja vastuullisempiin valintoihin.

7. Suosi vastuullisia valmistajia ja korkeaa laatua

Toisinaan tarvittavia välineitä tai vaatteita ei ole mahdollista hankkia käytettynä. Mikäli päädyt ostamaan vaatteesi tai välineesi uutena, perehdy valmistajien kirjoon ja arvomaailmaan.

Löytämällä vastuulliset toimijat ja tukemalla heidän toimintaansa teet aina maailmasta hieman paremman paikan. Myös välineiden ja vaatteiden korkeaan laatuun kannattaa panostaa tuotteiden pitkäikäisyyden takaamiseksi.

8. Lisää kasviksia lautasellesi

Eläinmaatalouden tiedetään aiheuttavan paljon kasvihuonepäästöjä ja olevan siten haitallista ilmastolle. Vegaaniksi ei tarvitse suoralta kädeltä ryhtyä, mutta kasvispainotteisella ruokavaliolla edistät oman terveytesi lisäksi myös ympäristön hyvinvointia. Teet erinomaisen valinnan joka kerta, kun valitset kasvisruoan liharuoan sijaan!

9. Älä roskaa luontoa

Yksinkertaiselta ja varsin itsestään selvältä vaikuttavaa ohjetta ei voi koskaan toistaa liian monta kertaa. Niin rinnealueilla kuin hoidettujen rinteidenkin ulkopuolella pätevät samat säännöt: hoida jokainen luontoon kantamasi asia myös sieltä pois ja lajittele laskupäivän aikana syntyneet roskat asianmukaisesti.

10. Liity Protect Our Winters Finlandin jäseneksi

Protect Our Winters Finlandin (POW) tavoite on johtaa kohti kestävämpää ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa aktivoimalla talvilajien parissa toimivia ihmisiä ja yrityksiä. Se kannustaa talviurheilun ja -ulkoilun ystäviä tekemään päivittäisessä elämässään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä sekä vaikuttamaan yhteiskunnassa.

Jäsenmaksujen avulla POW järjestää kampanjoita ja tapahtumia, viestii ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista talvilajeihin, sekä vaikuttaa päättäjiin ja alalla toimiviin yrityksiin. Liittymällä jäseneksi olet mukana pelastamassa talviamme.

Luitko jo nämä?

Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ympäristölle pienetkin teot ovat tärkeitä.

8 helppoa vinkkiä ympäristöystävälliseen hiihtopäivään

Laskettelu
Junamatkassa Lappiin houkuttaa vaivattomuus ja pieni seikkailuhenkisyys. Kuva: VR Group

Yöjuna kuljettaa hiihtäjän vaivatta pohjoisen hangille

Keskusuutiset
Uudet, käytetyt vai vuokratut laskuvälineet? Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa.

Uudet, vuokratut vai käytetyt? Lasketteluvälineiden hankintaan on monta toimivaa tapaa

Laskettelu