Tornikeskus 8.9.2024

Lumilaudan ostajan opas

Kypärä on myös lumilautailjan tärkein varuste.
Ensimmäisiä lautavälineitä ostava voi tuntea kaupassa olonsa hieman eksyneeksi. Listasimme vinkit, joiden avulla sopivat välineet on mahdollista löytää.

Erilaisia lumilautoja on markkinoilla paljon, ja jokaiselle laskutyylille ja käyttötarkoitukselle löytyy varmasti sopiva. Aloittelijalle tärkeää on myöntää oma taitotasonsa, ja ottaa ensimmäiseksi laudakseen hieman löysempi ja siten helpommin käännöksiin lähtevä lauta.

Erilaisia profiileja on nykyisin joka lähtöön. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voidaan pitää, että laudat joissa on enemmän rockeria, antavat hieman enemmän aloittelijalle anteeksi.

Laudan sopivaan pituuteen vaikuttaa laskijan pituuden lisäksi myös laskijan paino ja laskutapa, sekä laudan ominaisuudet. Lähtökohtaisesti lauta voi tulla leuan alareunan ja kaulan alaosan välille. Yleisesti ottaen liian pitkä lauta on aloittelijalle lyhyttä lautaa suurempi ongelma. Tämä kannattaa ottaa huomioon etenkin lapselle lautaa hankkiessa.

Isokenkäisten kannattaa myös miettiä, tarvitseeko laudasta leveämpää mallia. Varpaat saavat tulla hieman yli laudan reunoilta, mutta lautaa kallistaessa varpaiden tai kantapäiden ei pitäisi heti osua lumeen.

Tarkkana siteiden kanssa

Löysemmät siteet antavat aloittelijalle jäykkiin verrattuna enemmän anteeksi rinteessä. Muutoin siteet kannattaa valita oman kengän koon mukaan, varmistaen samalla, että side sopii omaan lautaan. Joillakin valmistajilla on omia patenttiratkaisujaan siteiden kiinnitysten suhteen, joten aivan kaikki siteet eivät käy kaikkiin lautoihin.

Käytä aikaa kengän valintaan

Yleinen virhe on ostaa liian isot lumilautakengät. Toisin kuin alppihiihtomonoa, ei lumilautakenkää ympäröi kova kuori, joten ostamisen jälkeen uusi kenkä vielä venyy ja muotoutuu ennen aloilleen asettumista. Kenkä saa siis olla ostettaessa aidosti napakka, mutta ei kuitenkaan liian pieni. Ja kuten muissakin välineissä, helpottavat löysemmät kengät aloittelijan laskua.

Kengissä on erilaisia kiristysmekanismeja, mutta niiden eroilla ei ole aloittelijan kannalta juurikaan merkitytä, etenkin kun nykypäivänä erikoisemmatkin kiristyssysteemit ovat ehtineet jalostua kestäviksi.

Muista myös tärkeät suojat

Jämäkästi istuva kypärä on aloittelevalle lumilautailijalle vähimmäisvaruste. Ensimmäisinä rinnepäivinä kaatumisia tulee väistämättä, ja kypärällä tekee laskemisestaan pienellä vaivalla huomattavasti turvallisempaa, vaikkei jokaisessa kaatumisessa pää lumea hipaisisikaan.

Vaikka olisi opetellut kaatumaan ilman, että ottaa ranteilla vastaan, ovat rannesuojat myös hyvä valinta suojavarustearsenaaliin. Rannesuojien ei tarvitse olla juuri lumilautavalmistajien lumilautailuun suunniteltuja malleja, vaan alkuun voi päästä alunperin johonkin toiseen lajiin suunnatuilla suojilla.

Myös suojahousut ja selkäpanssari pehmentävät toistuvasti kaatuilevan aloittelijan laskukokemusta, ja ovat aiheellisia hankintoja myös muillekin laskijoille.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

#laskukaveri Antti Autti

Lumilautailu

Hiihtokoulussa lapsilla on hauskaa

Hiihtokoulu

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu