Pyhä 17.4.2024

Anni Kärävä selätti loukkaantumiskierteen – vihdoin kohti olympialaisia!

Vuoden 2018 olympialaiset Pyeongchangissa jäivät Anni Kärävältä täpärästi väliin loukkaantumisen vuoksi. Siitä alkoi kierre, joka ei ottanut loppuakseen. Ranskassa varttuneelle laskijalle pitkistä kuntoutumisjaksoista muodostui onnistunut kasvuprosessi, mikä on palkinnut laskijan uransa parhaimmilla tuloksilla maailmancupissa kuluneella kaudella.

Suomen ainoalle maajoukkueessa laskevalle freestylenaiselle kulunut olympiadi on ollut loukkaantumisten varjostamaa aikaa. Nyt Kärävä katsoo menneitä kokemuksia positiivisesti ja on tyytyväinen tapahtuneeseen muutokseen itsessään. 

”Koen, että loukkaantumiset olivat merkittävä kasvuprosessi urallani, joista pystyin vahvistumaan itse niin henkisesti, että fyysisesti. Löysin myös laskijana itsestäni uusia piirteitä, kun jouduin pysähtymään.” 

Kärävän mukaan kuntoutumisjaksot ovat olleet iso osa fyysistä vahvistumista ja kokemuksen myötä on myös henkinen kantti terävöitynyt – mitään ei voi pitää itsestäänselvyytenä. 

”Kun on hyvä olo kehossa, niin on itsevarmempi mäessä: pystyy treenaan enemmän ja ottamaan iskuja vastaan enemmän. Koen, että olen oppinut arvostamaan lajia vielä enemmän ja olo on etuoikeutettu, että pystyn edelleen laskemaan.” 

Palaset loksahtavat kohdilleen

Freestyle Moebiusta edustavalle laskijalle ovat erityisen käänteen tekeviä hetkiä olleet viime kausi ja kulunut alkukausi. 

”Viime kauden aikana rakensin itsevarmuutta, tuntumaa ja pohjaa uusille tempuille. Jotenkin palaset alkoivat loksahtamaan kohdilleen ja oivalsin asioita esimerkiksi, miten tuplatonni saadaan jaloilleen.” 

Yksittäisenä hetkenä Kärävä mainitsee myös viime kesän harjoitusleirin Itävallassa, jossa uusia temppuja harjoiteltiin hyppypatjalle yhdessä Suomen lumilautamaajoukkueen kanssa. Urheilijalle uusien temppujen haltuunotto lumelle on ollut helpompaa, kun ensimmäiset hypyt on voinut suorittaa turvallisesti hyppypatjalle. 

”Hyppypatjan kautta olen saanut siirrettyä uusia temppuja lumelle. Se antaa varmuutta, kun pääsee ensi kerran harjoittelemaan uusia temppuja ja erilaisia liikeratoja turvallisessa olosuhteissa.”

Olympialaiset – merkityksellinen urheilunäyttämö

Kärävä on kiertänyt alkukauteen ennätyksellisen määrän kilpailuja Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

”Alkukauteen on mahtunut paljon kisoja ja matkustelua. Toisaalta se on vahvistanut kisarutiineja. Koen, että minulla on nyt hyvä ja toimiva pohja lähteä seuraaviin kisoihin.” 

Olympialaiset Kärävä kokee merkityksellisenä, mutta suhtautuu kisahetkeen samalla intensiteetillä kuin kaikkiin muihinkin.  

”Ne ovat yksi kisakokonaisuus minun laskupolullani. Kaikkiin kisoihin mennään tekemään parastaan. Olympialaiset ovat iso urheilunäyttämö, missä pääsee näyttämään arvokkaasti mitä tekee ja miten tekee. Se tekee tapahtumasta merkityksellisen.” 

Paluulennolla kohti Suomea istuu tyytyväinen nainen, mikäli kisarunit menevät suunnitelmien mukaan. 

”Olen tyytyväinen, jos saan ländättyä laskuni slopestylessä ja big airissa. Toivon myös, että saan toteutettua myös sen runin, jonka suunnittelen juuri ennen h-hetkeä.”

Olympialaiset jälkeen kausi jatkuu muutamilla maailmancupeilla, mutta luvassa on myös kuvausreissu uuden suksimerkin kanssa. 

”Suunnitelmissa on lähteä kuvaamaan suksimerkkini kanssa laskuvideota Sveitsiin. Vähän offareita ja backcountry -juttuja. Luvassa siis tasapainottelua kuvausten ja kisojen kanssa,” naurahtaa Kärävä. 

Anni Kärävä

Kotipaikkakunta: Rukatunturi

Ikä: 21

Seura: Freestyleseura Moebius

Olympialaiset: YOG 2016, paikka PeyongChangissa 2018 mutta estyi loukkaantumisen vuoksi 

MC-ja arvokisasijoitukset: 

– 5th at the Youth Olympics, Lillehammer, 2016

– 10th at Laax Open, 2016

– 5th at the Junior World Championships, Valmalenco, 2017

– 12th at the World Championships, Sierra Nevada, 2017

– 3rd and 4th at Livigno Europe cup stages, 2019

– 11th at World Cup, Stubai, 2020

– 12th at World Championships Big Air, Aspen, 2021

– 9th at World Cup, Aspen, 2021

– 11th Slopestyle World Cup Ranking, 2021

– 1st at Finnish Nationals, Slopestyle, Big Air, Halfpipe, Ruka, 2021

-10th Big Air World Cup, Chur, 2021

-12th Slopestyle World Cup Mammoth, 2022