Nuuksio Bike Park 15.5.2024

FreeSki-laskijat Kärävä ja Peltola tutustuivat slopestylen kisapaikkoihin

Anni Kärävä ja Simo Peltola sekä valmentaja Juha Mourujärvi ovat siirtyneet Pekingistä big airin parista Zhangijakouhun slopestylen kisapaikan äärelle. Torstaina kolmikko pääsi tutustumaan kisarinteeseen. Purkka pysähtyi nuorilta urheilijoilta, kun he näkivät suorituspaikat.

”On kyllä ”sairaan siisti” paikka. Kaikki on ihan viimeisen päälle,” Kärävä puistelee vähän epäuskoisena. 

”Reilit ovat todella korkeita ja niiden nokat ovat aika kaukana. Niihin pitää hypätä aika pitkältä,” Peltola analysoi obstaakkeleita. 

TV-kuvien perusteella obstaakkeleiden visuaalinen viimeistely on huipputasoa. Millintarkka lumen työstäminen saattaa tuoda laskijalle lisää haasteita. 

”Hieno ja tarkka lumen muotoilu lisää kuumotusta. Kaikki kulmat ovat teräviä ja tarjolla on ainakin mustelmia, mikäli joku menee vähänkin pieleen,” Kärävä arvioi. 

Peltola on huomannut lumen olevan normaalista poikkeavaa. 

”Lumen laatu ei vaikuta meille samalla tavalla kuin vaikka alppihiihtäjille. Tarkkana pitää kuitenkin olla suksen kanssa. Hyppyreissä se ei niinkään vaikuta, mutta niiden välillä laskiessa saa olla tarkkana. Takaperin laskiessa jarruttaminen tuntuu oudolta.” 

Kisalasku vaiheittain valmiiksi

Ensimmäisenä treenipäivänä katseltiin linjoja, jonka jälkeen suunnitellaan kisan temppuja. Niitä lähdetään kokeilemaan toisena treenipäivänä perjantaina. Lauantaina laskut hiotaan kuosiin, ennen sunnuntain karsintoja. 

Kärävä sai itseluottamusta big airin 9. sijastaan ja Peltola huikeasta yhden jalan alastulostaan karsintojen kolmannella kierroksella. 

”Slopestyle on ihan eri juttu, mutta kyllä hyvästä sijoituksesta tuli hyvä yleinen fiilis. Se loi lisää itsevarmuutta,” Kärävä arvioi. 

Peltolan show-lasku syntyi lyhyen mietinnän jälkeen. 

”Se oli nopea päätös. Valmentaja kysyi, että onnistuuko varmasti? Vastasin, että kerran miljoonasta. Siitä jäi hyvä fiilis päälle. Eritoten lasku- ja kilpakavereiden palaute tuntui todella hyvältä. Jengi tekee ihan mielettömiä temppuja kisoissa, mutta niille taputetaan kohteliaasti pari läpsyä. Hyppyni sai jengin hyvin hereille!”

Kova kisa heti karsinnoista alkaen 

Olympiakisojen arvon mukaisesti jo karsinnasta odotetaan kovatasoista. Karsinnoista jatkoon pääseminen vaatii onnistuneita huippusuorituksia. Peltola arvioi, että laskijat joutuvat laskemaan osaamisen äärirajoilla, joka lisää virheherkkyyttä. 

”Veikkaan, että karsinnassa tulee paljon epäonnistumisia. Lähdetään yrittämään tosi kovia runeja heti kättelyssä. Rinteessä on esimerkiksi pitkät reilit, joista on helppo tipahtaa liian aikaisin.” 

Kärävä arvioi rytmillä olevan suuri merkitys onnistuneen laskun kannalta. 

”Tuo on flow-rata, johon pitää löytää hyvä rytmi. Pieniä virheitä on varmasti luvassa. Tänään oli tuulista, joka vaikuttaa – no ainakin korvien väliin.” 

Olympialaiset ollut upea kokemus

Pekingin olympialaiset ovat hyvin poikkeavat, eritoten koronarajoitusten ja -testausten johdosta. Ensikertalaisille kokemus on kuitenkin ollut myönteinen. 

”Kokemuksena tämä on ollu todella siisti, mutta varmasti erilainen koronan takia. On ollut hienoa tavata muita Suomen urheilijoita”, Kärävä myhäilee. Peltola on pitkälti samoilla linjoilla. 

”On ollut outoa, kun täällä on paljon kavereita muiden maiden joukkueissa, mutta heitä ei ole päässyt tapaamaan. No, kisojen jälkeen ennätetään sitten näkemään, terveys edellä mennään. Pääsimme Pekingissä katsomaan naisleijonien ottelua, että ei täällä ihan umpiossa olla oltu.” 

Freeski-joukkueen päivät ovat olleet urheilua täynnä. Treenipäivät ovat olleet pitkiä kaikkine matkoineen. Pekingissä matka-ajat kisapaikalle olivat pitkiä, mutta Zhangijakoussa matka-aika on vain noin 15 minuuttia. Iltaisin ohjelmassa on lihas- ja välinehuoltoa. Valmentaja Juha Mourujärven mukaan illat hotellilla ovat pitkälti huumorin sävyttämiä. 

”Joukkueessamme on hyvä meininki, iloa on riittänyt. Vitsit ja tarinat ovat tosin jo aika loppu. Osa on kerrottu jo muutamaan kertaan. Onneksi muutimme tänne Zhangijakouhun, niin voin päivittää tarina- ja vitsivarastoa muiden lajien edustajien avulla.”  

TV2 näyttää karsinnat ja finaalit

Naisten slopestylen karsinta käydään sunnuntaina 13.2. klo 4.00 ja finaali maanantaina 14.2. klo 3.30. Miesten  karsinta käydään maanantaina 14.2. klo 6.30 ja finaali tiistaina 15.2. klo 3.30.