Tornikeskus 8.9.2024

Jimi Salonen lähtee uransa viimeisiin olympialaisiin

Jyväskylän kasvatti Jimi Saloselle, 27, Pekingin olympialaiset tulee olemaan uransa viimeiset. Jo uransa kolmansiin olympialaisiin matkaava muuramelainen ei ole kuitenkaan tarkkaan sinetöinyt vielä uransa päättymistä. Kauden tahmea alku on kääntynyt duurivoittoiseksi tiiviin maailmancup-kalenterin tiimellyksessä.

Salonen muistelee kauden alkua ajanjaksona, jolloin kotikisoihin lähdettiin vain ”mututuntumalla” ja suomalaisella sisulla näyttämään kotiyleisölle, mihin suomalaisesta kumparelaskijasta on. Selän rasitusmurtumasta kärsinyt Salonen sai juuri ennen maailmancupin avaustapahtumaa muutaman laskupäivän alle, ennen kuin piti olla jo ylväänä kisaviiksellä. 

”Rukan kisaan lähdettiin aikalailla laput silmillä, enemmän hyvällä asenteella ja kisaraivolla. Ei voi sanoa, että olisin kovin hyvin valmistautunut tai olisi ollut varma olo tekemisestä, vaikka tuloksellisesti onnistuinkin”, summaa Rukan maailmancupin avauksessa neljänneksi tullut Salonen. 

Käännekohta Kanadassa

Rukan maailmancupin avaustapahtumasta alkoi tasaisen rytmikäs maailmancup-rupeama: matkustelua maasta toiseen, lepoa, treenejä, kilpailut kunnes sama toistuu. Saloselle alkukausi on ollut vanhojen ja uusien rutiinien yhdistämistä sekä kultaisen keskitien löytämistä. 

”Olen panostanut tällä kaudella muuhunkin kuin pelkkään laskemiseen. Tuntuu, että nyt olen vasta löytänyt oikeasti toimivat rutiinit päiviini, jota on ollut hyvä ja helppo toistaa laskutreenienkin ulkopuolella.” 

Kisarupeama Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa oli Saloselle käänteen tekevä matka. Saloselle laskurytmin löytäminen ja rutiinien toistaminen on kehittänyt tasaisempaa suorittamista treeneissä ja kilpailuhetkissä. 

”Ollaan menossa oikeaan suuntaan ja aika kiillottaa paikka kärkikahinoihin. Tuntuu, että Tremblantin kisareissulla moni asia osui kohdilleen, minkä kanssa on tullut tähän asti kamppailtua.” 

Rutiineilla kärkeen 

Kumparelaskun ykkössijaa ovat vuorotelleet kilpailusta toiseen pitäneet Japanin Ikuma Horishima ja Kanadan Mikael Kingsbury. Salosen mukaan kärkilaskijat ovat saaneet kisarutiinit hiottua siten, että he pystyvät laskemaan rutiininomaisesti omalle tasolleen pienistä virheistä riippumatta. 

”Esimerkiksi Kingsburylla lasku on niin rutiininomainen, että vaikka hänellä olisi muuten huono päivä, niin hän pystyy suorittamaan oman tasoisena laskun, vaikka olisi mitä. Hänellä on rutiinit kunnossa.” 

Salonen istuu tyytyväisenä paluukoneessa, jos hallussa olevat rutiinit toteutuvat ja hän pystyy suorittamaan oman tasoisensa laskun.

”Kun parhaansa tekee, niin se riittää. Tuloksellisesti sen sitten näkee, mihin riittää.” 

Kaksi kuukautta pois perheen luota 

Jo vuodesta 2014 A-maajoukkueessa laskenut Jyväskylän freestyleseuran kasvatti on yhdessä Jussi Penttalan kanssa edustanut Suomea ylväästi arvokisoista toiseen. 

”Melko tiivisporukka me kaikki laskijat ollaan. Välillä tullut joukkueeseen mukaan vähän nuorta verta ja valmentajat vaihtuneet ympärillä, mutta Jupen kanssa on tullut pidettyä yhtä jo monen monta vuotta”, naurahtaa Salonen. 

Muuramelainen odottaa jo kovin, että pääsee tapaamaan perhettään. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi olympialaisia edeltänyt kisareissu rapakon toisella puolen on tuottanut lähes kahden kuukauden tauon perheen näkemisestä. Edessä vielä yksi kisareissu Pekingiin ennen perheen tapaamista. 

”Kyllähän sitä jo odottaa kovasti, että pääsee näkeen omaa pikkuneitiä ja puolisoaan. Melko pitkä aika tässä on tullut nyt oltua reissun päällä ja eristettynä omasta perheestä vallitsevan koronatilanteen vuoksi.” 

Jimi Salonen

Kotipaikkakunta: Muurame

Ikä: 27

Seura: Jyväskylän Freestyle seura

Olympialaiset: 2014, 2018, 2022

MC-ja arvokisasijoitukset: 1 podiumilla ja useempi 4 sija MC, MM 7 paras sija, Olympialaiset 16 sija.

Voimabiisi: Ukkometso