Pyhä 17.4.2024

Santeri Kiiveri mielii mitaleille paralympialaisissa

Santeri Kiiveri
Santeri Kiiveri tähtää ensimmäiseksi suomalaiseksi alppihiihdon paralympiamitalistiksi

Alppihiihtäjä Santeri Kiiveri on luottavainen, jopa toiveikas ennen Pekingin talviparalympialaisten alkua. Viimeisin maailmancupin kisa Åressa sujui mainiosti ja valmistautuminen Pekingiin sen jälkeen on mennyt suunnitellusti.

Lappeenrantalainen Kiiveri, 21, oli neljä vuotta sitten Pyeongchangissa liikuntavammaisten pystylaskijoiden pujottelun paralympianelonen ja voitti sitä seuraavalla kaudella pujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun. Mahdollisuudet mitaleille ovat todelliset.

Åren maailmancupissa tammikuun lopussa Kiiveri laski suurpujottelussa palkintopallille, kolmanneksi. Hän myös varmisti tämän kauden pujottelucupin kokonaiskilpailun kolmossijan. Ne olivat henkisesti tärkeitä juttuja tammikuisten Lillehammerin MM-kilpailujen jälkeen. Siellä Kiiveri ei terveydellisten ongelmien vuoksi yltänyt parhaimpaansa.

”Åressa minulle tultiin sanomaan, että olipa hyvät laskut, mutta itsellä oli enemmänkin sellainen fiilis, että kerrankin onnistuin tällä kaudella omalla tasollani. Alkukaudesta oli vaikeuksia välineiden kanssa ja sitten oli sairastelua. En oikeastaan ennen Årea ollut varma, millaisiin sijoituksiin pystyn, kun saan laskettua tasollani, mutta aika korkealle se nähtävästi riittää”, Kiiveri toteaa.

Pujottelu ja suurpujottelu ovat Kiiverin paraatilajit, mutta hän urakoi paralympialaisissa koko lajikirjon, eli syöksylaskun, super-G:n, superyhdistetyn, suurpujottelun ja pujottelun. Kiiverin kisat alkavat heti avajaisten jälkeisenä päivänä, lauantaina 5.3. syöksylaskukisalla.

Avajaisia vietetään perjantai-iltana Pekingin Linnunpesä-stadionilla, jonne on alppihiihtokeskus Yanqingista parin tunnin matka, joten Kiiveri jättää avajaiset suosiolla väliin.

”Syöksykisa vaatii täyden keskittymiskyvyn, täytyy olla todella hereillä ja valmis. Onkin hyvä, että tulimme Kiinaan jo yli viikkoa ennen ensimmäistä kisaa. Ei pitäisi aikaero-ongelmat enää painaa, kun kisat alkavat.”

Kiiveri sanoo syöksykisan olevan pitkälti tuntuman hakemista seuraavan päivän super-G:hen, joka on lähtökohtaisesti vauhtilajeista hänelle selvästi vahvempi. Yleisestikin ottaen lappeenrantalaislaskijalle mahdollisimman tekniset radat ovat aina eduksi. Tiistaina 8.3. lasketaan superyhdistetty, joka koostuu super-G:stä ja pujottelusta. Superyhdistetyssä Kiiveri laski Pyeongchangissa neljä vuotta sitten kuudenneksi.

”Super-G:ssä pitää pystyä olemaan mahdollisimman lähellä kärkeä, että pystyy saamaan pujotteluosuudella kiinni ne edellä olevat laskijat, joille vauhtilajit ovat vahvempia”, Kiiveri puntaroi.

Mitaliodotukset Kiiveri asettaa kuitenkin kisojen loppupuolelle, torstaina 10.3. laskettavaan suurpujotteluun ja lauantaina 12.3. laskettavaan pujotteluun. Ennen Pekingin kisoja Suomesta on paralympialaisissa ollut mukana Kiiveri mukaan lukien yhteensä 11 alppihiihtäjää. Yhtään paralympiamitalia suomalaislaskijat eivät ole vielä voittaneet.

”Totta kai se on tavoite ja olisi todella hienoa voittaa ensimmäinen mitali. Se vaatii kyllä paljon töitä ja hyvät onnistumiset. Meillä pystylaskijoiden sarjassa ei riitä pelkästään se, että on huippukunnossa, sillä siellä on kymmenen muutakin kaveria kovassa iskussa. Se vaatii todella hyvät laskut”, Kiiveri sanoo.

Santeri Kiiverillä on Erbin pareesi eli synnynnäinen olkahermopunosvaurio, jonka myötä hänen oikea kätensä on lähes toimintakyvytön. Para-alppihiihdossa kaikki pystylaskijat kilpailevat samassa sarjassa. Laskijat saavat tasoituskertoimen sen mukaan, miten paljon heidän vammansa vaikuttaa laskemiseen. Kiiverin vammaluokitus on lievimmästä päästä liikuntavammaisten pystylaskijoiden joukossa.

Kiiveri on vasta 21-vuotias, mutta hän on jo kokenut kisaaja kansainvälisellä tasolla. Hän osallistui ensimmäisiin kansainvälisiin para-alppihiihtokisoihinsa jo 12-vuotiaana. Pyeongchangin paralympialaisissa Kiiveristä tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt suomalaisurheilija olympialaisissa tai paralympialaisissa.

URHEILIJAESITTELY: SANTERI KIIVERI

  • 21-v, Lappeenranta
  • Liikuntavammaisten pystylaskijoiden luokka
  • Valmentaja: Roman Rozman
  • Aiemmat paralympialaiset:
  • 2018: pujottelussa 4., suurpujottelussa 6., superyhdistetyssä 6., super-g:ssä 11., syöksylaskussa 13.
  • Pujottelun maailmancupin kokonaisvoitto 2019–2020
  • Ohjelma Pekingissä:
    • Lauantai 5.3. – syöksylasku
    • Sunnuntai 6.3. – super-G
    • Tiistai 8.3. – superyhdistetty
    • Torstai 10.3. – suurpujottelu
    • Lauantai 12.3. – pujottelu
  • Sosiaalinen media:
    • Instagram: @santerikiiveri
    • Facebook: Santerikiiveri18
Artikkelia muokattu: