Sappee 13.7.2024

Santeri Kiiverillä muutosten vuosi – muutto Helsinkiin ja valmentaja vaihtuu

Para-alppihiiihtäjä Santeri Kiiveri arki on muuttunut, sillä hän on muuttanut Etelä-Karjalasta pääkaupunkiseudulle. Muuton syynä oli opiskelupaikka Aalto-yliopiston kauppatieteiden linjalla. Hän ei ole ainut alppihiihtäjä koulussa, sillä kurssikavereina hänellä on maajoukkuelaskijat Rosa Pohjolainen ja Charlotte Henriksson. 

Paralympiavoittajalle muutto pääkaupunkiseudulle ei ole ollut kovinkaan suuri asia. 

  • Täällä on paljon tuttuja paikkoja, kun on tullut pääkaupunkiseudulla paljon pyörittyä. Helsingissä pääseen myös Urhealle treenaamaan. Tämä on ollut kiva ja sujuva maiseman vaihto. 

Paikka Aalto-yliopistosta, eritoten kauppatieteiden parista ei tunnetusti lohkea helpolla. Kiiveri suhtautui pääsykokeisiin kuin urheilusuoritukseen. 

  • Keväällä panostin pääsykokeisiin. Huhti- ja toukokuu meni pääsykokeisiin lukiessa, mutta ei kaduta, eritoten kun sain haluamani opiskelupaikan. 

Vaikka Kiiveri juuri nyt puhkuukin intoa opiskelujensa suhteen, alppihiihtoa ei ole jätetty taka-alalle. 

  • Opiskelu maistuu hyvältä. Panostan tähän ensimmäiseen periodiin, jotta voin talvella keskittyä enemmän alppihiihtoon. 

Aina ei voi voittaa

Viime kauteen Kiiveri lähti rajallisin resurssein, joka tarkoitti hänen kohdallaan vauhtilajien pois jättämistä kisa- ja treenikalenterista, paitsi MM-kisoissa. 

  • Viime talvi oli ihan hyvä. Valmentajan kanssa lähestyimme lajia enemmän nautinnon kautta. MM-kisoissa sairastelin, mutta muuten oli ihan hyvä kausi. Kisojen vauhtilajeissa näkyi se, etten ollut voinut niitä lajeja harjoitella. Aina ei voi voittaa, ainakaan harjoittelematta.

Alkavaan kauteen Kiiveri on valmistautunut rakentamalla fysiikkaa Lappeenrannassa Ville Vanttajan luotsauksessa. Haasteita alkavaan kauteen tuo pitkäaikaisen alppihiihtovalmentajan Roman Rozmanin eläkkeelle jääminen. 

  • Minulla ei ole treeniryhmää mihin liittyä. Kisakalenteri on selkeä, mutta treeniryhmä uupuu. Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta todennäköisesti lyöttäydyn jonkun toisen maajoukkueen matkaan. Fysiikka on mennyt hyvin eteenpäin ja lähiviikkoina olisi tarkoitus päästä lumille laskemaan. 

Kiiverin todennäköisin lumikauden aloitus tapahtuu Levillä lokakuun alkupuolella, jolloin Suomen alppimaajoukkueet leireilevät siellä. Henkilökohtaiset valmennuskuviot ovat vielä osin avoimena. 

  • Olen jättänyt valmennuskuvioiden hoitamisen enemmän lajiliitto Ski Sport Finlandille. Keskityn nyt kouluun, enkä voi itse siihen täysin vaikuttaa. Viime vuonna olin jo lumilla tähän aikaan, mutta eiköhän nämä kuviot pian selviä.

Alkava kausi on siitä poikkeuksellinen, että siinä ei ole arvokisaa. Kiiveri näkee asiassa positiivisen puolen. 

  • Nyt on hyvä kausi vaihtaa valmentajaa. On siitä kiva kausi, että voi ottaa irti joka kisasta, kun ei ole pääkisaa, johon pitää satsata. On hyvä paikka rakentaa vahva ja ehjä kausi sekä päästä hyvin tulevan treeniryhmän matkaan.

Tavoitteita myös opintojen suhteen

Kiiveri opiskelee pitkälti urheilun ehdoilla, eritoten talvisin. Opinnot hoidetaan kuitenkin huippu-urheilijan asenteella. 

  • Haluan hoitaa koulun hyvin, enkä vain just-just-läpi arvosanoilla. Tein paljon töitä, että pääsin sisään, niin haluan saada myös hyviä arvosanoja. Valmistumiseen suhteen minulla ei ole aikatavoitetta. 

Kauppatieteilijän näkemys ulottuu jo alkavan kauden tavoiteasetantaan. 

  • Koulu on tuonut uutta näkökulmaa ja uutta rytmiä elämään, nautin arjesta. Alkavalla kaudella keskityn tekniikkalajeihin. Jos hajautan vähät resurssini liian moneen paikkaan, en voi odottaa kunnon tuloksia mistään lajista. 
Santeri Kiiveri