Sappee 13.7.2024

Severi Vierelä muikein mielin takaisin suksilla

Kumparelaskija (22v) Severi Vierelä saavutti viime talvena uransa parhaat sijoitukset parikumpareissa: Idre Fjällissä sija 8 ja Alpe d’Huezissa sija 7 sekä Val St. Comen kumpareissa 7. sija. Sitten tuli ulosajo radalta ja sääriluun murtuminen siten, että kausi päättyi ennenaikaisesti leikkauspöydälle.

Kemijärveltä Jyväskylään asettunut Vierelä on päässyt takaisin suksille. Kumparemaajoukkueen kesäleirillä Norjassa hän tyytyi vielä kurvailemaan kumpareiden reunustoja kolmen päivän ajan. Parin viime viikon ajan aurinkoisen Vierelän suksen pohjat ovat nähneet myös taivasta Laajavuoren vesihyppyreillä. Vierelän hymy on nyt normaaliakin leveämpi. 

  • On ollut todella kiva päästä leiskauttelemaan hyppyjä! Tämä on ykkösjuttu minun kesässäni. Olemme opiskelleet uusia juttuja, erilaisia gräbejä (otteita) sekä hakeneet yleistä tuntumaa hyppyihin. 

Matka maaliskuun leikkauspöydältä syyskuun vesihyppyreille on vaatinut kärsivällisyyttä. 

  • Kuntoutuksen aloitus oli raskasta niin fyysisesti kuin henkisesti. Tunnelma helpotti, kun pääsi kävelemään. Keväällä harmitti, kun en päässyt loppukauden lumille laskemaan. Vaikka on ollut raskasta, toipumisprosessi on ollut opettavainen uusine haasteineen. 

Vierelä kokee, että hän on saanut hyvin tukea koko kumpareyhteisöltä. 

  • Kaikki ovat olleet tukenani! Fyssarit ovat hoitaneet hommansa pirun hyvin ja laskukaverit ovat tsempanneet tasaisesti. 

Käytännössä kaikki kumparemaajoukkueen laskijat ja valmentajat asuvat Jyväskylän seudulla, kun taivalkoskelaiset maajoukkuelaskijat Riikka ja Riku Vuotilainenkin muuttivat Jyväskylään. Vierelän vapaa-aika sujuu osin maajoukkuelaskijoiden kanssa. 

  • Vapaalla käyn Rasmus Karjalaisen kanssa heittämässä frisbeegolfia ja ollaan muutenkin joukkuee kanssa yhteyksissä. On minulla muitakin kavereita kuin kumparelaskijoita joiden kanssa vietän vapaa-aikaa. 

Menestystä toistamaan

Viime kauden hyvät sijoitukset nostivat tunnelmaa ja kirkasti tavoitteita. 

  • Kaudesta jäi pirun hyvä fiilis, kun sain hyviä sijoituksia. Tuli fiilis, ettei palkintopallipaikatkaan niin älyttömän kaukana olisi. Ennen kautta en olisi uskonut, että saavutan noin hyviä sijoja. 

Menestyksen takana on määrätietoinen työ ja rahtunen kasvanutta itseluottamusta. 

  • Laskeminen oli aiemmin melkoista hakemista. Viime kaudella löytyi tapa miten sain laskun vakioitua ja opin luottamaan omaan tekemiseeni. Se poiki myös hyviä sijoituksia. 

Vesihyppyjen perusteella tuntuma temppuihin on säilynyt hyvin lihasmuistissa. 

  • Yllättävän hyvin on hypyt pysyneet mielessä. Treeneissä ei ole ollut mitään suurempia ongelmia. Sanoisin, että treenit ovat sujuneet vallan mainiosti. Harjoituksissa tavoitteena on, että pääsisin samaan pisteeseen kuin ennen loukkaantumista. 

Kumparemaajoukkue pääsee seuraavan kerran lumille Levillä lokakuun alkupuolella, jossa joukkueella on kahden viikon lumileiri. Vierelä toivoo, että silloin pääsisi myös kumparelaskun pariin. 

  • Päätös treenin tasosta lähtee omista tuntemuksista sekä keskusteluista fyssareiden ja valmentajien kanssa. Uskon ja toivon, että aluksi otetaan vähän rauhallisemmin, mutta leirin lopulla päästään täysvauhtisiin treeneihin. 

Luonnollisesti rento asenne 

Vierelän olemus huokuu rauhallisuutta ja rentoutta. Nuori mies ei turhista stressaa, mutta stressaako hän koskaan? 

  • Tämän jalan kanssa touhuaminen on jännittänyt. Vaikka ensimmäiset jalkakyykyt tai aitahypyt, ei ollut oikein tuntumaa miten se treenatessa toimisi. Jännitän myös kisoissa aika paljon, vaikka se ei ulospäin näkyisikään. 

Joulukuussa Rukalla alkavaan maailmancup-kauteen hänellä on toiveita, vaikka tarkkoja tavoitteita hän ei vielä uskalla julistaa. 

  • Jos toipuminen menee hyvin, finaalipaikkoja lähden hakemaan. Olisi hienoa päästä laskemaan tv-lähetyksiin. (Kumpareissa usein vain finaalit  televisioidaan) Kaikki tuntuu nyt hyvältä, elämä hymyilee minulle ja minä hymyilen takaisin. 
Severi Vierelä