Sappee 20.6.2024

Silja Koskisen suksi on syönnillään 

Turkulaisen Silja Koskisen olemus hohkaa elämäniloa. Silmät loistaa ja puheen lomasta pirskahtelee naurahduksia. Hyvään oloon on monta syytä, mutta mukavasti käyntiin lähtenyt kisakausi, jota edelsi onnistunut harjoituskausi sekä uusi hyvän yhteishengen joukkue ovat vaikuttamassa nuoren naisen (19) hyväntuulisuuteen.

Haastattelua tehdään Koskisen kotikeskuksessa Turun Hirvensalossa juuri joulun alla. Sukset ovat vielä tulossa Leviltä Varsinais-Suomeen. Levin lumilla Koskinen harjoitteli liki kolme kuukautta.  Aurinkoisen urheilijan pinnan alla piileksii väkevä kilpailuvietti. 

”Täällä on kotoisa tunnelma, kiva olla. Aloitin laskemisen n. 2,5 vuotiaana, joten paljon olen täällä käännöksiä tehnyt. Ensimmäiset kisat kävin 3-4 vuotiaana Brio-pujotteluissa, joita järjestetään täällä edelleenkin. Jo silloin voitto oli tärkeintä, vaikka kaikki saivatkin palkinnon.” 

Joulutauolle hyvillä mielin

Koskinen voitti kolme Ruotsissa käytyä FIS-kilpailua ja muutoinkin hänen kausi on lähtenyt mallikkaasti käyntiin. 

”Olen hyvin tyytyväinen, että kausi on lähtenyt näin vahvasti käyntiin. Olen saanut nostettua vauhtia ja suoritustasoa. Olen löytänyt sen turvallisen vauhdin rajan, ilman ulosajoja. Aiemmin olen ollut virheherkkä, mutta nyt se raja on löytynyt, jolla lasken kovaa ja pysyn vielä radallakin.” 

Osa syy turvallisen vauhdin löytymiseen kuuluu Koskisen edustamalle C-maajoukkueelle. Levin Alppikoulun alaisuudessa toimivassa joukkueessa on hyvä noste päällä. 

”Meillä on todella hyvä boogie päälle, emmekö ole kyllästytty toisiimme. Kannustamme toisiamme edelleen. Jos joku menestyy, se kannustaa meitä kaikkia tsemppaamaan vieläkin enemmän.” 

Hyvä joukkuehenki kestää myös keskinäisen kilpailun. 

”Treeneissä on kannustavaa kisaamista, kukaan ei ota herneitä nenään, vaikkei sillä kertaa pärjäisi. Treenien terve kisailmapiiri on minua auttanut löytämään sopivan riskitason.” 

Tärkeä osa kehittymistä on kokemusten vaihtaminen valmentajien lisäksi myös joukkuekavereiden kanssa. 

”Keskustelemme paljon laskuasioista. Meillä on hyvä kemia ja tuemme toisiamme. Saamme jaettua kokemuksia ja opimme toisiltamme. Keskustelemme esimerkiksi vaikeiden kohtien laskemisesta. Kun toinen osaa vaikean kohdan laskea, sitä oppii luottamaan myös itseensä. Kokemusten jakaminen on silmiä avaavaa.” 

Kausi jatkuu Keski-Euroopassa

Turun julistamassa joulurauhasta Koskinen ennättää nauttia tammikuun alkuun saakka. Sitten laskuvarusteet pakataan ja matkataan kisakiertueelle Keski-Euooppaan. 

”Keski-Euroopassa käydään laskemassa kisoja ja tavoitteena on laskea FIS-pisteet nykyistä alhaisemmaksi. Ja tietysti vieläkin nostaa yleistä tasoani. ” 

Seuraavan kerran Koskinen nähdään Hirvensalossa ylioppilaskirjoitusten aikaan.

”Kirjotusten aikana käyn täällä treenaamassa. Sen jälkeen ohjelmassa on vielä SM-kisat sekä muita kisoja pohjoismaissa. – suoraviivainen ja kiva, mutta kiireinen talvi ja kevät edessä.”