Pyhä 17.4.2024

Elian Lehto viihtyy sveitsiläisten matkassa

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa. Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.
Alppihiihtäjä Elian Lehto on syöksynyt suomalaisten tietoisuuteen. Rauhallislla rovaniemeläisellä on selkeä pitkän tähtäimen suunnitelma, jonka noudattamista hän jatkaa Val Gardenan syöksykisan menestyksestä huolimatta.

Elian Lehto (22) on ollut todennäköisesti kauden puhutuin suomalainen alppihiihtäjä kaudella 2022–2023. Viimeistään Val Gardenan menestyksen jälkeen oli selvää, että Lehdon paikka on maailmancup-tasolla, ennen kautta suunnitellun Eurooppa cupin sijaan.

Alkuvuodesta hän sijoittui kaksi kertaa kolmanneksi super-g:n Eurooppa cupissa, joten nyt hänellä on osallistumisoikeus myös super-g:n maailmancupin osakilpailuihin. 

Tammikuun kolmantena viikonloppuna 2023 Lehdolla on vuorossa kaksi kisaa legendaarisessa Kitzbühelin syöksyssä Hahnenkammin Streif-rinteessä. Suomalaisena laskijana paikka vauhtilaskijoiden parhaimmistossa ei ole lohjennut helpolla.

Sveitsiläisten kanssa on hyvä harjoitella

”Vauhtilajit ovat aina kiehtoneet. Tässä lajissa on elinehto, että pääsee ulkomaille harjoittelemaan. Pitkien neuvottelujen jälkeen sain mahdollisuuden olla osana Sveitsin Eurooppa cupin joukkuetta.” 

Sveitsiläisten tekemisessä Lehto kehuu heidän suunnitelmallisuuttaan ja rauhallisuuttaan.

”He tekevät kaiken säästelemättä rahaa ja resursseja. Olosuhteet ovat aina viimeisen päälle. Vauhtilajit ovat suurimmassa määrin olosuhdelaji, ne ovat olleet aina hyvät. Alkutalvesta olosuhteet eivät olleet Euroopassa hyvät, niin olosuhteita haettiin Kanadasta.”

Kova harjoitusseura ja kilpailutilanne sekä hyvät olosuhteet ovat näkyneet myös tuloksissa. 

”Syksyllä treenasin tavoitteena pärjätä Eurooppa cupissa. Menestys tuli ennakoitua aiemmin, mutta ei kai siitä haittaa ole?” 

Elian Lehdon vauhti kaudella 2022–2023 on yllättänyt monet.

Elian Lehto kartuttaa kokemusta

Lehto aikoo laskea mahdollisuuksien mukaan myös tekniikkalajeja, mutta nyt katse on vauhtilajien maailmancupissa. 

”Minulla on vielä aika vähän maailmancup-startteja vauhtilajeissa. Opin kuitenkin nopeasti uusien rinteiden saloja ja sitä kautta saan arvokasta kokemusta, joka vie minua eteenpäin.”

Rauhallisin mielin klassikkokisaan

Streif on tunnettu vaarallisuudestaan, jota korostetaan myös tapahtuman markkinoinnissa. Lehto lähtee kisaan rataa kunnioittaen, ei sitä peläten.

”Radan ympärillä on paljon traagisia tarinoita. Ei niitä voi kuitenkaan ajatella silloin, kun lähtee laskemaan. Jos radalla pelottaa, kannattaa lähteä vaikka kotiin.”  

Maailman parhaat vauhtilaskijat ovat yli 30-vuotiaita, joten hänellä on runsaasti aikaa kehittyä lajin ehdottomalle huipulle. Rovaniemeläisen seuraava tähtäin on kolmen vuoden päässä, Milanon talviolympialaisissa.

”Mitali Milanosta on tavoitteeni. Se on kova tavoite, mutta ihan mahdollinen.” 

Elian Lehto on asettanut tavoittekseen mitalin Milanon olympialaisista.

Lue lisää

Elian Lehto Sveitsin Eurooppa Cup -joukkueen matkaan

SSF - Artikkelit

Charlotte Henrikssonilla lukio käytynä – täysi huomio urheiluun

SSF - Artikkelit

Riia Pallarin kotirinne on Levi Black 

SSF - Artikkelit