Pyhä 17.4.2024

Hyviä tuloksia paralaskijoiden lumilajien MM-kisoista

Santeri

Norjan Lillehammarissa järjestetyissä alppihiihtokilpailuissa (12.-23.1.) Suomella oli mukana kolme laskijaa: Santeri Kiiveri pystylaskijoiden luokassa sekä ensimmäisiin para-alppihiihdon arvokilpailuihinsa osallistuneet Maiju Laurila ja Nette Kiviranta kelkkalaskijoiden luokassa.

Kiviranta sai virallisen para-alppihiihdon vammaluokituksen vasta viime vuoden marraskuussa Itävallassa käydyn Eurooppa Cupin kilpailun yhteydessä. Nyt hän laski jo MM-mitaleille pujottelussa.

Kiviranta oli nuorten SM-mitalitason alppihiihtäjä, ennen kuin vammautui liikenneonnettomuudessa vuonna 2018. Tausta on siis vahva, mutta näin nopea nousu mitaleille oli yllättävä yhtä kaikki.

Se, että palaa entisenä alppihiihtäjänä arvokisoihin ja pystyy ottamaan mitalin, sen merkityksen tajuaa ehkä vasta myöhemmin. On hienoa, että pystyn menestymään näin hyvin jo alkuvaiheessa”, Kiviranta sanoi Ylen haastattelussa.

Maiju Laurila keskeytti pujottelukilpailun ja sijoittui suurpujottelussa neljänneksi.

Kiiverillä vauhti päällä

Pystylaskijoiden pujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun kaudella 2019–2020 voittanut ja vuoden 2018 paralympialaisten pujottelussa neljänneksi laskenut Santeri Kiiveri urakoi Lillehammerissa koko kisaohjelman, kuusi kilpailua.

Parhaat sijoituksensa lappeenrantalainen laski odotetusti pujottelussa. Paripujottelussa, jossa mukana olivat kaikkien luokkien laskijat, Kiiveri ylsi puolivälieriin eli kahdeksan parhaan joukkoon. Pystylaskijoiden pujottelukisassa Kiiveri oli seitsemäs. Superyhdistetyssä sijoitus oli kymmenes, suurpujottelussa 17:s, Super-G:ssä 15:s ja syöksylaskussa 16:s.

Olen viimeiset vuodet taistellut todella pahasta terveysongelmasta ylähengitysteiden kanssa. Satunnaisesti, noin kerran–kahteen kuukauteen, nenä ja sivuontelot menevät täysin tukkoon, mikä aiheuttaa totaalisen kunnon laskun noin viikoksi tai kahdeksi. Nyt kyseinen ongelma iski päälle toisena kisapäivänä. Yleensä lopetan treenit tässä tilanteessa ja lepään, mutta MM-kisoista en halunnut jäädä paitsi”, Kiiveri selvitti Facebook-sivuillaan.

”Tavoite kisoista oli ainoastaan mitali. Olen silti aika hyvillä mielin varsinkin pujottelusta. Sarjassani oli mukana ylivoimaisesti suurin joukko kilpailijoita, noin 40, joten seitsemäs sija ja sekunti palkintosijoille mentiin siis läpi tahdon voimalla. Kilpailu meidän sarjassa on todella kovaa tänä vuonna, joten puolikuntoisena ei meillä mitaleja tule”, hän jatkoi.

Viimeisen kisapäivän paripujottelussa Kiiveri koki energiansa alkaneen olla palautunut. Paripujottelussa pystylaskijat, kelkkalaskijat ja näkövammaiset laskijat laskevat samassa sarjassa. Mukana oli 60 laskijaa ja Kiiveri selvitti tiensä kahdeksan joukkoon puolivälieriin. Se on osoitus siitä, että terveenä Kiiveri tulee Pekingin paralympialaisissa kilpailemaan pujottelumitalista.

Pekingin talviparalympialaiset käydään 4.–13. maaliskuuta 2022. Suomalaisurheilijoista kisoihin on tähän mennessä valittu Matti Suur-Hamari, Santeri Kiiveri, Inkki Inola ja opashiihtäjä Arttu Kaario.