Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Para-alppihiihtäjä Santeri Kiiveri lopettaa uransa

Paralympia voittaja Santeri Kiiveri (24v) on päättänyt lopettaa huippu-urheilu-uransa. Saimaa Skin laskija on edustanut Suomen alppimaajoukkuetta 10 vuotta. Jatkossa Kiiveri keskittyy kauppatieteiden opiskeluihin Aalto-yliopistossa.

Lappeenrannasta lähtöisin oleva, nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva urheilija kertoo, että päätös uran lopettamisesta oli vaikea. 

– Päätös uran päättämisestä kesti pitkään, sillä se oli vaikea päätös. Kun aloin valmistautua kohti Pekingin paralympialaisia, oma ajatus oli menestyä ja lopettaa siihen. Menestyksestä tulikin lisäbuustia ja intoa treenaamisen löytyi entistä enemmän. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että omat aikoinaan asettamani tavoitteet on saavutettu, ja on aika kohdistaa tavoitteellisuus opiskeluun ja tulevaisuuteen.

Aikaa huippu-urheiljana Kiiveri muistelee lämmöllä. 

– Urheilu on antanut minulle käytännössä koko elämän. Se on tarjonnut hienoja kokemuksia ja menestyksen tunnetta. Myös henkistä kasvua sekä tietysti vastoinkäymisten sietokykyä. Huippu-urheilu on antanut hyvän pohjan rakentaa elämäni seuraavaa vaihetta. Kauppatieteiden opiskelut Aalto-yliopistossa toimii tähän hyvänä jatkumona. Koulu tuntuu nyt omalta jutulta ja kiva jatkaa tätä polkua. 

Vaikka kisarinteessä Kiiveri on yksin, hän haluaa kiittää laajaa joukkoa, jotka ovat auttaneet hänen alppihiihtounelmansa toteutumisessa. 

– Paljon kiitoksia perheelle ja lähipiirille. Kiitoksia myös valmentajille, yhteistyökumppaneille ja tukijoille sekä tietysti kaikille matkan varrella kannustaneille. 

Kokonaan Kiiveri ei alppihiihtoa jätä. 

– Valmentaminen jollain tasolla kiinnostaa, mutta päähuomioni on ehdottamasti opiskelussa. On ilo jäädä seuraamaan suomalaista alppihiihtoa, siellä on hyvä boogie päällä. Näen hyvän tulevaisuuden, eritoten nyt seuraan Nette Kivirannan, Eduard Hallbergin sekä Elian Lehdon tekemisiä. 

Kiiveri on tulevaisuudessakin tuttu näky treenisaleilla, mutta ehkä myös vihreällä alustalla. 

– Onhan se uusi arki, kun ei tarvitse miettiä mikä olikaan seuraava treeni. Olen mielestäni valmistautunut muutokseen ihan hyvin. Aion jatkaa treenaamista, sillä olemme fysiikkavalmentajani kanssa sopineet kesän treeneistä. Ehkä lisään ohjelmaan jalkapalloa, golfia tai jotain vastaavaa. Liikunta on jatkossakin osa elämäntapaani. 

Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen kokee, että Kiiverin asenne ja saavutukset heijastuvat vielä vuosien päähän. 

– Santeri on määrätietoinen urheilija ja valovoimainen persoona. Uskon, että hänen esimerkki saa monet nuoret kokeilemaan alppihiihtoa. On tietysti sääli, että menestyvä urheilija parhaassa iässä päättää lopettaa uransa, mutta päätöstä pitää kunnioittaa. Santeri on järjestänyt hyvin urheilu-uransa jälkeiset asiat, joten on helppo ennustaa hänelle menestystä myös tulevissa kuvioissa. Iso kiitos Santerille ja menestystä tulevaan!  

Santeri Kiiverin saavutuksia

2022 Peking paralympialaiset kultaa suurpujottelussa ja hopeaa alppiyhdistyssä 

2020 Maailmancupin pujottelucupin voitto, lisäksi useita maailmancupin palkintopallisijoituksia  

2017 Europpa cupin kokonaisvupin voitto 

2016 ensimmäinen podium paikka maailmancupin kisassa 

2022 Urheilugaalassa palkittu vuoden läpimurtona