Sappee 20.6.2024

Samu Torsti päättää huippu-urheilu-uransa 

Vaasalaislähtöinen suurpujottelija Samu Torsti (31) päättää alppihiihtouransa. Hän on edustanut Suomen maajoukkuetta 13 kauden ajan. Parhaimmalla maailmancup-kaudellaan Torsti keräsi 46 MC-pistettä, sijoittuen 26. suurpujottelun kokonaiscupissa. 

Vuoden 2021 Italian MM-kisoissa Torsti sijoittui 12:nneksi parikisassa ja 15:nneksi suurpujottelussa. Paras sijoitus maailmancupissa tuli vuonna 2017, jolloin hän sijoittui Sveitsin maailmancupin suurpujottelussa kymmenenneksi.

”Tärkein syy lopettamiselleni on, että tankkini on tyhjä alppihiihdosta ja huippu-urheilijan elämästä. Olen antanut kaiken, mitä minulla on ollut annettavaa.” 

Lopettamispäätöstä Torsti on miettinyt pitkään. Lopullinen päätös jalostui Keski-Euroopan kisakauden jälkeen. 

”Viime keväänä ja sitä edellisenäkin olen miettinyt lopettamista. Tavoitteeni on aina ollut päästä maailman huipulle. Enää en nähnyt sitä mahdollisuutta edessäni. Kyse on myös siitä onko omat ja ympäristön resurssit sillä tasolla, että tavoitteen voi saavuttaa. Näen sen vaateen mitä maailman huipulle pääseminen vaatii, eikä siihen kukaan yksin pysty. Se vaatii isomman tuen ja organisaation.” 

Alppihiihto pysyy elämässä – nyt aikaa myös isänä olemiselle

Syksyllä Torstin perhe täydentyi poikalapsella. Kevät on sujunut perhe-elämän parissa. 

”Ensimmäinen kuukausi koti-isänä on takana. Nyt olen tutustunut esikoiseen ja lapsiperheen arkeen. Nyt huomaan, että se on ollut kisakauden aikana vähän puolittaista. On ollut hienoa nähdä kunnolla pojan kehittymistä.” 

Analyyttisena alppihiihtäjänä tunnetun Torstin koti-isyys vaihtuu jossain välissä töihin alppihiihdon parissa. 

”Lajin parista on tarjottu töitä niin Suomesta kuin ulkomailta. Uskon, että tulevaisuuden työpaikkani löytyy alppihiihdon parista. Missä roolissa? Se on vielä vähän avoinna.” 

Upeita kokemuksia

Vasta päättynyttä huippu-urheilu-uraansa Torsti muistelee lämmöllä, eritoten sen arkista puolta. 

”Urheilussa on hienointa rajojen venyttäminen. Rajojen siirtäminen ja siihen liittyvän palapelin kasaaminen on kiinnostavaa ja palkitsevaa. Tykkään hikoilusta ja arjen työstä, se on upeaa.” 

Kisamuistoista mieleen nousee arvokisat. 

”Olen edustanut Suomea olympialaisissa kolme kertaa. Ne ovat olleet upeita reissuja ja niissä olen kokenut ylpeyttä saadessani kantaa sinivalkoisia värejä. Myös kaikki urheilulliset menestymiset MC-tasolla ovat tuoneet erittäin hienoja fiiliksiä. Suuren yleisön hurraus maaliin pääsyn jälkeen nostaa fiiliksiä joita ei voi kuvailla.” 

Vaikka alppihiihto on yksilölaji, vuosien varrella on kertynyt mittava määrä ihmisiä, joille Torsti haluaa välittää kiitoksensa. 

”Matkalla on ollut paljon erilaisia sponsoreita ja yhteistyökumppaneita sekä tärkeitä ihmisiä, jotka ovat olleet mukana isommassa sekä pienemmässä roolissa. Ensimmäiseksi mieleen nousevat Tuomas Uotila, Harri Yrttiaho, avovaimo Jenni ja vanhempani, joita haluan kiittää todella paljon kaikesta saamastani tuesta.”