Sappee 11.6.2024

Taka uransa parhaimpaansa maailmancupin päätöskisassa

Kuva: Henri Laakkonen

Sveitsin Silvaplanassa lasketussa slopestylen maailmancupin kauden viimeisessä kilpailussa rovaniemeläinen Eveliina Taka on ottanut uransa parhaan maailmancup-sijoituksen. Hän sijoittui toisessa maailmancup-startissaan kovan kisan kuudennelle sijalle. Kisan toinen suomalainen finalisti Mikko Rehnberg oli 13. Kovatasoisen kisan voittajat olivat Itävallan Anna Gasser ja Norjan Marcus Kleveland. Kalle Järvilehto oli suomalaisista jäänyt karsintoihin.

Eveliina Taka aloitti kisan vahvasti saaden heti ensimmäisen laskunsa pystyyn. Hän raninsa oli pitkällä radalla frontside boardslide, frontside 360 kaaresta, switch backside 360, caballerial 540, frontside 720, backside 720 ja boardslide fakieen. Ensimmäisen 720:n alastulon pientä haparointia lukuun ottamatta lasku oli puhdas ja tyylikäs, ja Eveliina sai laskusta pisteet 54,00. Toisella laskulla Eveliina koitti parantaa laskuaan tekemällä backside 900, mutta ei aivan saanut sitä pystyyn, jolloin ensimmäisen laskun pisteet jäivät parhaimmiksi.

– Toinen maailmancup ikinä ja finaaliin mentiin. Ihan uskomattoman siistiä, miten tämä päivä kääntyikin tämmöiseen päätökseen. Sain nostettua sijoitusta vielä yhden sijan karsinnoista. Vähän harmittaa, kun se backside 900 ei toisella laskulla mennyt, mutta todella ylpeä olen, että ekalla laskulla sain taisteltua temput pystyyn ja siitä pystyin lähtemään upgreidaamaan. On ollut todella hyvä päivä ja hyvät fiilikset jäi tästä, Eveliina Taka kommentoi.

Miesten kisassa Mikko Rehnberg ei saanut laskuaan pystyyn. Ensimmäisellä laskulla hän kaatui switch backside 1260:n ja toisella frontside 1440:n. Kummallakin laskulla kaatumiseen saakka temput olivat onnistuneet erittäin hyvin, ja varsinkin toisen laskun kaarihyppyrin frontside tupla oli iso ja näyttävä.

– Lähdin upgreidaamaan rania kaarisetistä ja vikasta hyndästä, mutta tänään en saanut ehjää laskua. Tokassa ranissa oli hyvä pöhinä päällä, mutta ihan vähän ajoissa lähti frontside 1440 ja vähän enemmän jiiriin kuin olin suunnitellut. Sitten vähän säikähdin enkä saanut pystyyn. Lottovoitto kuitenkin tuli, kun molemmat suomalaiset päästiin doping-testiin niin jossain voitettiin sentään, Mikko Rehnberg kertoo.

Päävalmentaja Antti Koskinen oli laskijoistaan erittäin tyytyväinen:

– Epulta ihan loistava veto kaikin puolin, ja lähestyminen siihen miten kisoja kannattaa laskea. Hänellä oli selkeä suunnitelma: nauttia laskemisesta, päästä laskemaan omalla tasollaan ja antaa mahdollisuus hakea oman tason ylitystä. Kaikki nämä kohdat onnistuivat ihan täysin. Upea kutossija kisassa ja hienoa pohjatyötä tulevia vuosia varten. Tosi hienoa nähdä, että hänestä on kypsynyt noin kova tekijä lyhyessä ajassa. Mikolla tosi hyvä onnistuminen karsinnoissa, kiva nähdä hänet finaalissa ja tosi kovaa upgradea haettiin. Sillä mitä haki oltaisiin taisteltu mitaleista verraten siihen, millä ne tänään tulivat. Aiemminkin on sanottu, että on herkkää hommaa, mutta noin pitkällä ja monipuolisella radalla ei ole varaa virheisiin. Siitä jäätiin vähän, mutta tähän on silti erinomainen lopettaa maailmancup-kausi. Hienoa, että olimme mukana finaalissa ja taistelemassa mitaleista, Koskinen kertoo ja jatkaa:

– Tämä oli omalta osaltani viimeinen maailmancup tässä kohtaa. Huhtikuussa käydään läpi, mitä tulevaisuuteen voisi mahdollisesti kuulua. Syksyllä olen jo sanonut, että olisi hyvä jos vetovastuun joukkueesta ottaisi joku muu ja nyt meidän pitää käydä läpi, kuka se joku muu olisi. On ollut työläät mutta hienot kahdeksan vuotta. Paljon hyviä hetkiä ja paljon onnistumisia, myös vaikeita hetkiä mutta niistä on opittu, menty elämässä eteenpäin ja kasvettu ihmisinä. Se kai oleellisinta lopulta on. Nyt vedetään vielä SM-kisat ja Wappulounaalle valmentava leiri Rukalla ja siitä siirrymme kohti kesätaukoa.

– Omalta osaltani haluan lausua kiitoksen koko joukkueelle ja taustoille, jotka ovat olleet jeesaamassa tällä matkalla ja kaikkina näinä vuosina. Hienosti ollaan saatu tehtyä juttuja vuosi vuodelta paremmin ja pysytty kilpailussa mukana. Laskijat laskevat jatkuvasti paremmin ja ovat tietoisempia siitä, mitä tämä fyysisesti vaatii ja osaavat mennä sitä kohti. Silloin ollaan onnistuttu, kun ymmärrys on balanssissa.

Tulokset, naiset: https://medias1.fis-ski.com/pdf/2022/SB/6656/2022SB6656RLF.pdf
1. Anna Gasser AUT 95,40
2. Laurie Blouin CAN 90,20
3. Kokomo Murase JPN 87,20

6. Eveliina Taka 54,00

Tulokset, miehet: https://medias4.fis-ski.com/pdf/2022/SB/6655/2022SB6655RLF.pdf
1. Marcus Kleveland NOR 91,60
2. Mons Roisland NOR 90,20
3. Valentino Guseli AUS 89,40

13. Mikko Rehnberg 22,60
31. Kalle Järvilehto 58,60

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.