Levi 25.10.2024

Rinnesuksesta on moneksi

Hiihtokeskuksissa järjestetään suksien testaustapahtumia ja monissa vuokraamoissa on tarjolla testisuksia. Kannattaa kokeilla!
Hiihtokeskuksissa järjestetään suksien testaustapahtumia ja monissa vuokraamoissa on tarjolla testisuksia. Kannattaa kokeilla! Erityisesti rinnekäyttöön tarkoitetuilla suksilla pääsee nopeasti vauhdikkaan laskemisen makuun. Suksia valitessa on muutama mitta, jotka kannattaa olla mielessä. Hyvä lähtökohta on, että suksi on 10–15 cm hiihtäjää lyhyempi.

Suksen pituuden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kääntösäteeseen (radius). Se määrittelee sen käännöksen halkaisijan, jonka suksi luonnollisesti kantilla ollessaan tekee. Puhutaan myös sivuleikkauksesta. Jos kääntösäde on alle 14 metriä, suksi luokitellaan pujotteluun sopivaksi. Normaalissa rinnelaskussa se tarkoittaa tiheästi tehtäviä käännöksiä. Pienellä kääntösäteellä saa lyhyessäkin mäessä helposti muutaman napakan käännöksen aikaiseksi.

Suurpujottelusuksen kääntösäde on 18–28 metriä ja syöksysuksissa kääntösäde on 40 metrin luokkaa. Yleisimmät harrastajille myytävien rinnesuksien kääntösäde on noin 18 metrinä, joka on Suomen rinteissä hyvä lähtökohta. Rinnesuksien vyötärö (waist) on useimmiten alle 80 mm. Lähtökohtaisesti mitä kapeampi vyötärö, sen ketterämmin kantti vaihtuu puolelta toiselle.

Muutama muuttuja lisää

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, kannattaa huomioida muutama muuttuja:

Rocker. Se tarkoittaa suksen kärjen tai kannan kohottamista. Kohottamisella saadaan helpotettua suksen kääntyvyyttä ja uimista pehmeässä lumessa. Rockerin avulla myös 90 mm, jopa sadan millin vyötärön suksella voi saada oivan rinnehiihtonautinnon. Rockerin myötä suksien pituus myös useassa tapauksessa vähän venähtää. Oikea mitta onkin jo hiihtäjän mitta -5 cm.

Suksien runko- ja kiertojäykkyydet vaihtelevat huomattavasti. Yksinkertaistetusti: mitä jäykempi suksi, sen kovempaa vauhtia se kestää. Kisasukset ovat melkoisia rautakankia. On olemassa suksia, joissa runko on jäykkä, mutta kiertojäykkyys löysähkö jne. Eri suksitehtailla on vähän eroavaisuuksia suksien ominaisuuksien painotuksissa.

Testaamalla löytyy oikea suksi

Tästä sekamelskasta johtuen on paras testata suksia ennen ostopäätöstä. Monen hiihtokeskuksen välinevuokraamoista löytyy testisuksia. Keskuksissa järjestetään myös välinemaahantuojien testipäiviä.

Omien kokemuksien analysoiminen ja asian tuntevan myyjän ammattitaidon hyödyntäminen johtavat rinnekurvailun nautinnon äärelle.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Esittelyssä talven kiinnostavimmat laskettelusukset

Laskettelu

All mountain- ja vapaalaskusukset

Laskettelu

Alppihiihdossa pärjää yhdellä suksiparilla

Laskettelu