Tornikeskus 8.9.2024

Jos sairastut hiihtolomalla, toimi näin

Mehiläisen Digiklinikalta saa nopeasti apua, mikäli sairastuminen katkaisee hiihtoloman huvit.
Rinneonnettomuus ei ole yleisin syy päätyä lääkärin puheille hiihtolomalla. Talvi on tartuntakautta, joten joskus hiihtoreissun keskeyttää perinteinen flunssa tai muu infektio. Kerromme kuinka kannattaa toimia, mikäli sairastut hiihtolomalla.

Hiihtoloma on vuoden kohokohtia, mutta se on myös tartuntakautta. Hiihtolomalla yleisin syy hakeutua lääkärin vastaanotolle ei ole rinnetapaturma, vaan aivan tavalliset infektiot ja flunssataudit.

”Mikäli tauti iskee reissussa, niin toimitaan aivan kuten kotonakin. Jos yleiskunto heikkenee selvästi, kuume jatkuu yli kolme päivää tai tauti pitkittyy enemmän kuin mihin on tottunut, niin kannattaa kysyä lääkärin arviota tilanteesta”, opastaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny Mehiläiseltä.

Vaikka lomalla ei aikoisikaan sairastaa, niin pieni ennakkovarautuminen kannattaa.

”Selvitä etukäteen, missä lähin lääkäri on. Leviltä ei välttämättä tarvitse ajaa Kittilään tai Tahkolta Kuopioon”, Yli-Kyyny vinkkaa. Esimerkiksi Mehiläisellä on pop-up -lääkäriasemia lomasesonkeina useissa hiihtokeskuksissa.

Älä mene sairaana mäkeen

Monesti mieli tekee mäkeen, vaikka tuntisi olonsa heikoksi. Hartaasti odotetulta hiihtolomalta kun ei malttaisi menettää yhtään laskettelukokemusta.

”Mäkeen ei pidä lähteä, kun on selkeät flunssan merkit olemassa, yleisvointi on heikko tai syke nousee herkästi. Ja kuumeisena ei missään tapauksessa pidä lähteä rinteeseen”, Tero Yli-Kyyny muistuttaa.

Toisinaan lepo on tosiaankin järkevin vaihtoehto. Jos infektiotaudissa rasittaa kroppaa, niin sydäntulehduksen riski on huomattava. Lisäksi jos urheilee heikossa kunnossa, kasvaa myös tapaturmariski.

Nopea apu Digiklinikalta

Aina ei tarvitse edes nousta hotellihuoneen sängystä tai mökin sohvalta lääkäriä tapaamaan. Mehiläisen Digiklinikalla saat arvion nopeasti ja helposti kännykän, tabletin tai tietokoneen avulla.

”Jos mietityttää pitäisikö jotain näyttää lääkärille, niin Digiklinikalla saat vaivattomasti ammattilaisen arvion.” Yli-Kyyny kertoo esimerkkinä.

Mehiläisen Digiklinikalla saa apua ympäri vuorokauden (lääkäri päivystää kello 7–23 ja hoitaja yöaikaan 23–7). Sovelluksen avulla voit lähettää Digiklinikan lääkärille tai hoitajalle kysymyksesi sekä tarvittaessa kuvia. Vastauksen saat tunnissa.

Digiklinikan puoleen voi kääntyä missä asiassa tahansa, mutta useimmiten kysytään apua yleisimpiin oireisiin ja sairaustilanteisiin. Näitä ovat muun muassa lievät ylähengitystulehdukset (nuha, tukkoisuus ja yskä), virtsatietulehdukset, vatsasuolikanavantulehdukset, ihottumat, allergiaoireet, silmätulehdusoireet sekä akuutti selkäkipu. Digiklinikalla onnistuu myös reseptien uusinnat.

Lisätiedot Digiklinikasta löydät Mehiläisen sivuilta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Mehiläisen kanssa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kovimmilla pakkasilla maisema on usein satumaisen kaunis. Parikymmentä pakkasastetta (tai jopa enemmän) ei laskettelijan menoa hidasta, mikäli on pukeutunut oikein.

Vältä paleltuma rinteessä; lue pukeutumisvinkit pakkaselle

Välineet

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit
Mäessä kerrospukeutuminen on valttia: ihoa vasten kosteutta siirtävä alusasu, sitten lämpöä eristävä välikerros ja päällimmäiseksi viimalta ja sateelta suojaava kuorikerros.

Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa

Välineet