Pyhä 17.4.2024

10 kysymystä hiihtävälle joulupukille

Joulun salaisuus paljastuu: Joulupukin rautainen kunto on peräisin rinteestä. Joulun salaisuus paljastuu: Joulupukin rautainen kunto on peräisin rinteestä.
Ski.fi:n Facebook-sivua seuraavat ovat viime aikoina huomanneet, että joulupukki viihtyy ahkerasti alamäkipuuhissa. Tavoitimme vanhan punanutun rinteessä ja kyselimme pukin laskuharrastuksesta.

Joulun suuria mysteerejä on joulupukki: miten vanha punanuttu jaksaa vuosisadasta toiseen kiertää tuomassa jouluiloa koteihin, ja kuinka pukki ehtii kiertää miljoonia koteja yhden illan aikana?

Vaikka joulupukin ajankäyttö pysyy mysteerinä, on aika paljastaa yksi joulun salaisuus: joulupukin kestävyys ja joulumieli rakentuu laskettelurinteessä. Jouluilon vieminen jokaiseen maailman kolkkaan vaatii rautaista kuntoa, ja sitä pukki vaalii laskettelemalla lähes kaiken vapaa-aikansa.

Joulupukin laskutausta on monipuolinen, kuten Ski.fi:n Facebook- ja Instagram-sivuja seuraavat ovat voineet havaita. Hissimatkalla joulupukki kertoi laskuharrastuksensa taustoista ja monta mielenkiintoista hiihtotarinaa.

Pukki lämmittelemässä Pyhän rinteillä pitkää retkeä varten juuri ennen vuoden 2018 jouluaattoa.
Pukki lämmittelemässä Pyhän rinteillä pitkää retkeä varten juuri ennen vuoden 2018 jouluaattoa.

1. Miten joulupukki pysyy vetreässä laskettelukunnossa vuosisatojen ajan?

”Moni on ihmetellyt, että miten kummassa pukin nivelet kestävät, kun olen niin vanha? Vastaus on yksinkertainen: liikkumalla paljon ja syömällä terveellisesti! Lasken mahdollisimman paljon, se kun on liikuntamuodoista se ehdottomasti hauskin.

Pukin vanhaa mieltä ilahduttaa, että rinteissä näkee nuorten lisäksi entistä enemmän senioreita. Laskettelu kun on mainio laji vanhemmallakin iällä – vaikka aika juniori esimerkiksi pukin laskukaveri Kari on.” (Lue myös: Kari, 75 v.: laskettelu ei ikää katso)

2. Missä on pukin suosikkirinne?

”Tätä on paljon kysytty ja vastaus on helppo: suosikkirinne on se, mitä olen laskemassa. Ei tarvitse olla nirso, sillä lasketellessa on aina hauskaa.”

3. Kenen kanssa pukki mieluiten on alamäessä?

”Tämä on yhtä helppo kysymys kuin edellinen. Laskeminen on aina parasta ystävien kanssa. Parasta seuraa ovat he, kenen kanssa juuri silloin olen mäessä.”

Kavereiden kanssa rinteessä on aina kivaa!
Kavereiden kanssa rinteessä on aina kivaa!

4. Onko pukki suksi- vai lautamiehiä?

”Laskettelurinne on kuin joulupöytä; pukki on kaikkiruokainen. Laskemiseen saa uutta iloa ja tuntumaa, kun välillä vaihtaa välineitä.

Jos totta puhutaan, niin ensimmäiset mutkat taisivat olla telemark-käännöksiä. Tosin ei niitä sillä nimellä silloin tunnettu. Tonttujen kanssa laskettiin Korvatunturilla ja kehiteltiin parasta tapaa laskea vanhoilla tunturisuksilla rinnettä alas. Kyykkäämällä se onnistui! Tontut sitten veivät tiedustelumatkoillaan laskutekniikan Norjaan ja Telemarkin maakunnassa paikalliset omaksuivat sen heti. Siinä on ollut norjalaisille joululahjaa vuosiksi.

Lumilautailu taas tuli Korvatunturille ihan toiselta puolelta maapalloa. Australiassa – vai olisiko ollut Havaijilla – tykätään joulua viettää rannalla. Kerroin tontuille paikallisten tavasta laskea aaltoja lankuilla ja tontut siitä innostuneina sitten heti kokeilemaan samaa omalla takapihalla. Lautailusta tulikin heti varsinainen villitys etenkin nuorempien tonttujen keskuudessa. Myöhemmin eräällä reissullani tapasin Vermontissa pienen Jake-pojan, joka kovasti odotti valkoista joulua. Kerroin pojalle tonttujen tavasta laskea mäkeä itse tehdyillä lankuilla. Ilmeisen vaikutuksen tarinani Burtonin perheen pieneen vesaan teki, sillä vuosikymmeniä myöhemmin Jake-pojan nimikkolautoja löytyi useiden joulukuusien alta somasti paketoituna.

Ensikosketus lasketteluun, vai pitäisikö sanoa alppihiihtoon, oli ilmeinen: Alpeilla kierrellessäni huomasin, että mäkeä voi laskea myös kantapäät kiinni. Ja kovaa silloin voikin laskea!”

5. Käykö pukki joskus vierailemassa parkissa?

”Suurten hyppyreiden ystävä joulupukki ei oikein ole, mutta kyllä laskemiseen kuuluu pieni kikkailu – myös näin vanhemmalla iällä.

Ai lempitemppuni? Turvallisen laskemisen ystävänä se taitaa olla safety-gräbi.”

Parkissa vanhakin nuortuu. Joulupukin safety grab Talmassa 2019.
Parkissa vanhakin nuortuu. Joulupukin safety grab Talmassa 2019.

6. Mitä on nutun alla rinteessä?

”Olen ehdottomasti kerrospukeutumisen puolestapuhuja. Alla on oikeastaan aina merinovillainen kerrasto. Nuttu pitää hyvin tuulta, joten väliin sitten lämmittäviä kerroksia kelin mukaan.”

7. Mitä suojavarusteita pukki käyttää rinteessä?

”Kypärä on aina päässä, joskus tosin erikoissuuren lakin alla. Risuja sille, joka ilman kypärää laskee!”

8. Tuleeko parta silmille laskiessa?

”Kyllä! Kovassa vauhdissa tai hypyissä parta toisinaan peittää näkökenttää. Ja kunnon puuterilunta kun pääsee pöllyttämään, niin parta kerää hirmuiset määrät lunta.”

Parta on toisinaan laskiessa tiellä, mutta tyylin vuoksi myös joulupukin on tehtävä uhrauksia. Pukki pöllyttämässä Levin puuteria joulukuussa 2017.
Parta on toisinaan laskiessa tiellä, mutta tyylin vuoksi myös joulupukin on tehtävä uhrauksia. Pukki pöllyttämässä Levin puuteria joulukuussa 2017.

9. Mikä on alamäkikansan hittituote jouluna?

”Erilaisia lasketteluvälineitä ja -varusteita pukinkontista löytyy, mutta osuvimmat lahjat ovat hissiliput ja lahjakortit hiihtokoulutunneille. Myös Ski.fi-kortti on mainio lahjaidea, sillä kun pääsee edullisesti laskemaan kaverin kanssa!”

10. Onko tulossa valkea joulu hiihtokeskuksiin?

Yksi asia on tänäkin jouluna varma: valkoinen joulu löytyy varmimmin hiihtokeskuksista. (Avoimet hiihtokeskukset ja rinnetiedot löydät Ski.fi-sivuilta.)

Suosittelenkin jokaiselle mäkipäivää viimeistään Tapanina. Alamäkeen suuntaan itsekin heti joulukierrokselta kotiuduttuani. Vauhdikkaat mutkat tonttukavereiden seurassa on paras palautumiskeino pitkältä reissulta!”

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Pöllytä lunta! Kuvaa! Kikkaile! Lähimäessä riittää tekemistä. Myös taitavalle.

Lähirinteessä riittää haasteita kaikille

Hiihtokoulu
Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen ensimmäinen elämäntyöpalkinto myönnettiin Antti-Jussi Tiitolalle.

Mies Titanin ja Burtonin takana: välinepioneeri Antti-Jussi Tiitola

Välineet

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu