Vihti Ski Center 28.3.2024

Laskettelu sopii senioreille – näin onnistuu paluu rinteeseen

Mikäli kaipaat vertaistukea, niin useasta hiihtokoulusta löytyy senioriopettajia.
Laskettelu sopii seniorille siinä missä nassikallekin. Valitsemalla sopivan rinteen, oikeat välineet ja hiomalla hieman tekniikkaa, laskettelu on juuri oikea laji ulkoilmasta nauttivalle seniorille.

Isovanhemmat jäävät usein rinnepäivinä kuskin ja huoltajan rooliin. Se on harmi! Lastenlasten kanssa rinteessä viilettäminen tarjoaisi upeita yhteisiä kokemuksia.

Hiihdonopettajana olen kuullut lukuisia selityksiä, miksi isovanhemmat eivät vedä monoja omiin jalkoihinsa. Vanhat polvivammat ovat top-listalla. Samoin repsahtamaan päässyt kunto tai ihan vain ikä. Vain harvoin näistä joku on todellinen este.

Päätä itse, miten kevyen harjoituksen haluat

Laskettelu koetaan toisinaan aivan liian raskaaksi lajiksi. Tietysti se on hyvää liikuntaa, mutta laskettelu on siitä mainio laji, että harjoituksen rasittavuutta on erittäin helppo säädellä. Jos haluat raskaan treenin, saat sellaisen. Mene jyrkkään rinteeseen, laske tiukkoja käännöksiä, hio laskutekniikkaasi. Jos haluat nauttia ulkoilmasta leppoisasti kurvaillen, valitse loiva rinne, tee loivia kurveja, pidä lepotaukoja.

Nykysukset helpottavat laskemista. Kevyet ja kevyesti tiimalasin malliset sukset kääntyvät melkein itsellään. Painonsiirto riittää, reisilihaksia voi halutessaan helposti säästellä.

Vanha, hyvin parantunut polvivammakaan ei yleensä ole este laskettelulle. Rauhallinen ja hallittu laskeminen on hyväksi myös polvelle, sillä laskettelu vahvistaa mainiosti polvea tukevia lihaksia.

Jokaisessa laskettelukeskuksessa on helppoja rinteitä. Vihreät ja siniset rinteet sopivat rauhalliseen kurvailuun ja nautiskeluun. Sinun ei tarvitse hankkiutua haastaviin rinteisiin koko talvena, jollet niin halua.

Anna hiihdonopettajan auttaa

Loppuun ammattilaisen vinkki: Mene rinteeseen aamupäivällä ja arkena. Rinteet ovat aamuisin huippukunnossa, sillä lumikissat polkevat lumen tasaiseksi laskupäivän päätyttyä tai yöllä. Aamulla ja etenkin arkena rinteissä on myös eniten tilaa kurvailla.

Jos kaipaat opastusta ja tsemppausta, kierrä rinteeseen hiihtokoulun kautta. Hiihdonopettaja osaa valita juuri sinulle sopivan rinteen ja sinun taitojasi parhaiten kehittävät harjoitteet. Opettajan avulla pääset nopeasti uuden laskutekniikan alkuun ja laskusta tulee entistä nautittavampaa ja kevyempää. Lähimmän hiihtokoulun löydät tästä linkistä.

Laskettelu on mainio sukupolvia yhdistävä laji. Kannattaa kokeilla, vaikka edellisestä mäkipäivästä olisi vierähtänyt useampi vuosi – tai vuosikymmen!

Artikkelin kirjoittaja Teija Uurinmäki on hiihdonopettaja, Meri-Teijon hiihtokoulun rehtori sekä vapaa toimittaja.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kari, 75 v.: laskettelu ei ikää katso

Laskettelu
Liikunta kavereiden kanssa ulkoilmassa tekee ihmeitä terveydelle.

Murheet unohtuvat ja mieliala kohenee – näin laskettelu lisää henkistä hyvinvointia

Laskettelu

Tämän takia laskettelu on parasta

Laskettelu