Pyhä 17.4.2024

Tämän takia laskettelu on parasta

Kun elämä on alamäessä, on asiat yleensä varsin hyvin.
Vannoutunut alamäkikansa tietää, että laskettelu ja lumilautailu ovat talvilajeista ne jaloimmat. Mutta miksi on näin? Kysyimme perusteluita Ski.fi:n Facebook-sivuilla. Vastaukset kertovat lajin hienouden lisäksi sen monipuolisuudesta.

Liikunta, ulkoilu, yhteiset hetket ystävien ja perheen kanssa sekä kokonaisvaltainen fyysinen ja psyykkinen hyvä olo – siinä tärkeimmät syyt lasketella ja lumilautailla. Yli 200 alamäki-ihmistä kertoi miksi laskettelu on parasta. Tässä tiivistelmä vastauksista.

Laskettelu on hauska treenimuoto

”Konevoimalla ylös ja painovoimalla alas”, näinkin on laskettelua kuvailtu. Liikuntamuotona laskettelu on kuitenkin yllättävän tehokas. Ja se sopii kaikenikäisille. Laskettelu kehittää niin tasapainoa, kehonhallintaa, koordinaatiota, lihaskuntoa kuin aerobistakin kuntoa. (Lue myös: Ota laskettelusta irti kaikki hyöty – vinkit tehokkaaseen alamäkitreeniin.)

Koko kroppa saa mahtavaa liikkumisen iloa ja hymy tulee aina huulille.
– Sinikka

Paras syy olla ulkona ja paras urheilumuoto! Muutoinkin ihan mahtava laji. Saa uusia kavereita ja näkee vanhoja kavereita. Oppii myös koko ajan uutta.
– Elsa

Koko kroppa saa hyvää liikuntaa, tykkään.
– Eija

Vauhtia ja loistavaa liikuntaa!
– Urho

Hauskin liikuntamuoto talvella.
– Katriina

Koko perheen yhteinen juttu

Vaikka itse alamäki on jokaisen henkilökohtainen kokemus, on mäkipäivä kaveriporukan tai perheen yhteinen juttu. Laskettelu ja lautailu ovatkin poikkeuksellisen sosiaalisia yksilölajeja. Ne yhdistävät perheitä ja antavat kaveruksille puheenaiheita vuosiksi eteenpäin. (Lue myös: Paras laskukaveri löytyy läheltä.)

Teini-ikäisen jälkeläisen kanssa yhteinen tekeminen ei ole aina ihan itsestään selvää. Laskettelu on ollut meidän yhteinen juttu siitä asti, kun hän oli sellainen vaahtosammuttimen kokoinen.
– Sami

Rentoa yhdessäoloa koko perheen tai ystävien kanssa. Tulee helposti vietettyä koko päivä mukavasti ulkona ja saa lapsetkin innoissaan ulos. Välitauot kivassa kodassa tai ravintolassa tuo oman kivan lisän päivään. Illalla hyvä ruoka ja sauna ja täydellinen päivä onnistuu vaikka lähirinteessä.
– Minja

Ihan parasta perheen ja samanhenkisen ystäväporukan kanssa: raitista ilmaa, iloisia ihmisiä, vauhtia ja uuden oppimista.
– Heidi

Tässä vuosi sitten harrastuksen aloittaneena ja lapset siihen mukaan saaneena, se yhteinen aika. Ja tietysti luonto ja mahtavat maisemat.
– Jesse

Koko perheen harrastus vaarista ei nyt aivan vauvaan, mutta jo kolme vuotta vanhasta.
– Hilkka

Paras koko perheen harrastus.
– Hannu

Vauhti kiehtoo monia

Laskettelu on vauhdikas laji ja nykyaikaisilla välineillä maisema vaihtuu yllättävänkin vinhaan tahtiin. Nopeus ja vauhdikkaat käännökset hurmaavat useimmat laskijat. Tässä vaiheessa onkin paikallaan myös varoituksen sana: nopeudet laskettelurinteissä nousevat helposti turhan koviksi. Sopeuta aina vauhtisi taitoosi, olosuhteisiin ja muihin laskijoihin sopivaksi. (Lue myös: 10 turvallista laskuvinkkiä.)

Superhauska yksilö-, vauhti- ja tekniikkalaji, jota on mahtavaa harrastaa saman mielisten kanssa!
– Hanne

Vauhtia ja vapautta sekä hyviä ystäviä löytyy rinteestä.
– Petri

Vauhti on kivaa.
– Simo

G-voimat.
– Antti

Vauhdin huumaa ja vapauden tuntua.
– Eva

Talvinen luonto hurmaa

Ulkoilmalla ja luonnolla on uskomaton vaikutus ihmisen mieleen. Lapin taikaa tullaan syystäkin ihmettelemään maailman jokaisesta kolkasta. Mutta ei aina tarvitse tuntureille asti matkata. Jos lumeton ja musta kaupunki ahdistaa, niin talvisen kokemuksen löytää useimmiten läheltä. Jo muutama tunti lähimäessä tekee ihmeitä. (Lue myös: Suomen luonto inspiroi vapaalaskulegendaa.)

Unohtaa hetkeksi kaiken arjen hössötyksen ja saa vaan olla ja nauttia luonnon läheisyydestä, talven taiasta.
– Mika

Vapaus, hiljaisuus, luonto ja vauhdin hurma.
– Jarkko

Ulkoilua, vapaus.
– Miia-Maria

Loistavaa ulkoilua.
– Sari

Laskettelu on parasta terapiaa

Luonnossa mieli lepää, mutta on laskettelussa ja lumilautailussa toinenkin näkökulma akkujen latautumiseen. Laskeminen on niin intensiivistä ja keskittymistä vaativaa, että mikään muu asia ei ajatuksia pääse häiritsemään. Moni pitääkin yhdistelmää ylivoimaisesti parhaana terapiamuotona! (Lue myös: Murheet unohtuvat ja mieliala kohenee – näin laskettelu lisää henkistä hyvinvointia.)

Laskettelu on parasta, koska se on ainoa asia jossa vaan keskittyy siihen mitä just sillä hetkellä tekee. Aivot nollautuu ja mieli voi hyvin!
– Tiina

Siinä sitä voi kypärän sisässä ajatella omia pikku ajatuksia!
– Jaana

Vauhdin hurmaa, omassa rauhassa ja omissa ajatuksissa olemista.
– Essi

Se vaan saa kaiken muun kiireen hössötyksen unohtumaan.
– Juha-Pekka

Siinä ne aivot tuulettuu ja köyhäkin tuntee vapauden tunteen.
– Sami

Hauskuus on monen tekijän summa

Kaikki edellä mainitut syyt ja lukuisia muita – kuten tunne itsensä voittamisesta. Toisinaan hyvää fiilistä on vaikea selittää. Vanhaa suklaamainosta mukaillen, ”niin hauskaa ettei sanotuksi saa”.

Se on niin jännää. Tunnen olevani voittaja joka kerta kun pääsen alas kaatumatta.
– Maarit

Vaikea se on perustella jotain mitä on ehtinyt päälle 30 vuotta tehdä melkein joka talvi.
– Aimo

Se ihana tunne kun tulee rinnettä alas ja onnistuu tekemään hyvän laskun! Opettaessa on hyvä fiilis kun saa oppilaan innostumaan lajista, niin silloin tuntee onnistuneensa!
– Kari

Omien pikkupelkojen ja -rajojen rikkomista, itsensä haastamista ulkona, lumessa. Tästä ihana esimerkki omalta kohdalta kun tänään olin toista kertaa laudalla ja halu oppia lisää vain kasvoi entisestään. 40+ arkailijan isoja juttuja.
– Emmi

Niin monta tapaa: laskettelu, skinnaus, lautailu, tellu, kumpareet, vesihyppyrit… Miten tahansa, niin aina saa hymyn huulille!
– Carl-Magnus

Aloitin laskettelun vasta 30-kymppisenä Rukan rinteissä hiihdonopettajan tuella. Ekan laskun jälkeen se tunne; tämä on niin ihanaa.
– Sirpa

Kerran mietin alamäessä, että miksi tämä on niin kivaa. Mutta kun se vaan on.
– Marketta

Eipä tuota muualla pääse samaan tunteeseen.
– Harri

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi -uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu

Laskettelu ja lautailu – erinomaista liikuntaa kaiken ikäisille

Hiihtokoulu