Tornikeskus 8.9.2024

Kommentti: Minkä ikäisenä lapsi kannattaa viedä hiihtokouluun?

Himoksen hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa keskustelemaan hiihdonopettajan kanssa, milloin lapsi kannattaa viedä hiihtokouluun. Himoksen hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa keskustelemaan hiihdonopettajan kanssa, milloin lapsi kannattaa viedä hiihtokouluun.
Laskettelun ja lautailun oppii parhaiten, kun motoriset taidot ovat riittävän kehittyneet. Lautailu vaatii suksiin verrattuna hienovaraisempaa motoriikkaa.

Millaisia ryhmiä teillä on nelivuotiaille? Voisitteko opettaa kaksivuotiaan laskettelemaan? Voisinko varata nelivuotiaalle 90 minuutin lautatunnin? Tuntuu siltä, että hiihtokouluun tuodaan vuosi vuodelta yhä pienempiä lapsia. Tämän kauden yllätys on ollut se, että neli- ja viisivuotiaille halutaan varata lautatunteja.

Hiihtomaikkana pidän tietysti hyvänä asiana sitä, että lapset halutaan tuoda ammattilaisen opetukseen, mutta ei mekään ihmeentekijöitä olla.

En pysty opettamaan kaksivuotiaalle aurakäännöstä 45 minuutissa, en edes 90 minuutissa. Enkä saa nelivuotiasta laskemaan laudalla sujuvia käännöksiä ensimmäisellä oppitunnilla, enkä toisella, tuskin kolmannellakaan.

Jos lapsen motoriset valmiudet eivät vielä ole riittävät lasketteluun tai lautailuun, ei opettaja voi juurikaan oppimista nopeuttaa. Opettaja voi tietysti tarjota lapselle turvallisen ja miellyttävän elämyksen lumella liikkumisesta, mutta taitotavoitteita ei kannatta pienimmille taaperoille asettaa.

Mutta minkä ikäinen lapsi sitten on valmis omaksumaan alppihiihdon ja lautailun perustaidot?

Kysy hiihdonopettajalta

Yleensä 4-vuotias lapsi on motorisesti niin kehittynyt, että hän hyötyy alppihiihtotunnista. Lapset tosin kehittyvät hyvin eri tahdissa. Toisinaan 3-vuotias voi olla valmiimpi tunnille kuin 5-vuotias.

Lautatunnista hyötyvät eniten yli 7-vuotiaat lapset. Lauta on herkkä väline ja vaatii siksi hienovaraisempia motorisia taitoja.

Toki pienikin lapsi oppii laskettelemaan ja lautailemaan, mutta se vaatii lapselta enemmän. Enemmän toistoja, enemmän aikaa, enemmän sitkeyttä – ja kykyä sietää epäonnistumisia.

Jos mietit pienen lapsen viemistä hiihtokouluun, juttele kokeneen hiihtomaikan kanssa. Pohtikaa yhdessä, mihin lapsi on fyysisesti valmis ja mistä lapsi tykkää.

Onko keskuksessa taaperorinteitä?

Hiihtokoulut ovat määrittäneet omat ikärajat ryhmätunneille ja yksityistunneille, alppihiihtotunneille ja lautatunneille. Ikärajat ovat tarkoin harkittuja.

Hiihtokoulun ikärajoihin vaikuttavat myös hiihtokeskuksen olosuhteet. Mitä pienempi lapsi, sitä matalampi nyppylä ja loivemmin viettävä rinne tarvitaan, jotta voidaan taata turvallinen ja tehokas oppimisympäristö.

Jos rinnealueella ei ole pikkulapsille turvallista harjoittelupaikkaa, ei hiihtokouluun voi ottaa pienimpiä taaperoita.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Himoksen hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Luitko jo nämä?

Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu

Opi laskettelun alkeet – näin pääset kiinni lajiin

Hiihtokoulu
Pizzaa vai lumiauraa? Hyödynnä harjoittelussa lapsen mielikuvitusta.

Näin houkuttelet lapsen auraamaan

Hiihtokoulu