Salla 6.12.2024

Älä vähättele lapsen pelkoa

Kun ensimmäiset laskettelukokemukset ovat onnistuneita, niin pelon korvaa ilo yllättävissäkin olosuhteissa.
Jos laskettelumäki herättää lapsessa enemmän pelkoa kuin riemua, on aika suunnata kaakaolle tai etsiä niin helpot olosuhteet, että pelko haihtuu. Joskus voi olla ihan hyvä idea luovuttaa ja lähteä kotiin kasvamaan.

Laskettelu on hauska harrastus, mutta joskus etenkin pieni lapsi saattaa pelästyä yllättävä tilannetta tai jyrkkää rinnettä. Pelkäävälle lapselle on turha ladella ohjeita, sillä kuulo on poissa päältä. Hoida ensin pelko pois ja jatka vasta sen jälkeen opettamista.

Pelkäävä ihminen ei opi, hän keskittyy selviämään hengissä. Aivot toimivat niin. Kun tunteet ottavat vallan, sammuttavat järkeilevät aivot koneitaan. Jos pelko paisuu pakokauhuksi, sulkeutuvat loputkin koneet, sillä ihminen keskittyy taistelemaan, pakenemaan tai jähmettymään.

Auta pelkäävää lasta

Miten pelkäävää lasta voi auttaa? Onko muita keinoja kuin juottaa lapselle kaakaota? On. Sen jälkeen, kun olette juoneet kaakaot, vie lapsi niin helppoon mäkeen, että hän varmasti onnistuu. Voitte aloittaa vaikka tasamaalta, jos se on tarpeen. Kun lapsi saa onnistumisen kokemuksia helpossa mäessä, hänen itseluottamuksensa kasvaa ja voitte pian siirtyä hieman haastavampaan mäkeen.

Malta edetä pienin askelin. Hidastamalla etenet nopeammin.

Leiki! Leikki kutittelee iloa ja uteliaisuutta. Leikin varjolla teette vahingossa sellaisiakin asioita, joita ette tienneet osaavanne tehdä.

Kuuntele lasta. Anna hänen päättää, missä harjoittelette. Kuuntele, mitä hän haluaisi tehdä. Kun lapsi saa päätösvaltaa, hän kokee hallitsevansa tilanteen ja se kasvattaa itseluottamusta ja halua yrittää.

Pidä lasketteluhetki lyhyenä. Lähde mäestä siinä vaiheessa, kun lapsella on vielä hauskaa.

Pelko voi jättää sitkeän muistijäljen

On hyvä myös muistaa, että tunnetila ehdollistuu opetettavaan asiaan. Jos lapsen ensikosketus lasketteluun on pelottava, tunne nousee pintaan tulevaisuudessa helposti aina, kun laskettelusukset kaivetaan esille.

Parasta on, jos pystytte yhdessä myöntämään, kohtaamaan ja voittamaan pelon. Pahinta on, että yritätte pyristellä sohjossa eteenpäin pelosta välittämättä ja pelko kasvaa pakokauhuksi.

Hiihtokoulu on hyvä paikka aloittaa laskettelu ja saada lapselle iloinen sekä turvallinen startti harrastukseen. Hiihtokoulut löydät osoitteesta Ski.fi.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Älä puhu lapsellesi rinteessä hepreaa

Hiihtokoulu

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu
Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia.

Lapset kertovat: vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Keskusuutiset