Iso-Syöte 19.3.2024

Älä vähättele lapsen pelkoa

Kun ensimmäiset laskettelukokemukset ovat onnistuneita, niin pelon korvaa ilo yllättävissäkin olosuhteissa.
Jos laskettelumäki herättää lapsessa enemmän pelkoa kuin riemua, on aika suunnata kaakaolle tai etsiä niin helpot olosuhteet, että pelko haihtuu. Joskus voi olla ihan hyvä idea luovuttaa ja lähteä kotiin kasvamaan.

Laskettelu on hauska harrastus, mutta joskus etenkin pieni lapsi saattaa pelästyä yllättävä tilannetta tai jyrkkää rinnettä. Pelkäävälle lapselle on turha ladella ohjeita, sillä kuulo on poissa päältä. Hoida ensin pelko pois ja jatka vasta sen jälkeen opettamista.

Pelkäävä ihminen ei opi, hän keskittyy selviämään hengissä. Aivot toimivat niin. Kun tunteet ottavat vallan, sammuttavat järkeilevät aivot koneitaan. Jos pelko paisuu pakokauhuksi, sulkeutuvat loputkin koneet, sillä ihminen keskittyy taistelemaan, pakenemaan tai jähmettymään.

Auta pelkäävää lasta

Miten pelkäävää lasta voi auttaa? Onko muita keinoja kuin juottaa lapselle kaakaota? On. Sen jälkeen, kun olette juoneet kaakaot, vie lapsi niin helppoon mäkeen, että hän varmasti onnistuu. Voitte aloittaa vaikka tasamaalta, jos se on tarpeen. Kun lapsi saa onnistumisen kokemuksia helpossa mäessä, hänen itseluottamuksensa kasvaa ja voitte pian siirtyä hieman haastavampaan mäkeen.

Malta edetä pienin askelin. Hidastamalla etenet nopeammin.

Leiki! Leikki kutittelee iloa ja uteliaisuutta. Leikin varjolla teette vahingossa sellaisiakin asioita, joita ette tienneet osaavanne tehdä.

Kuuntele lasta. Anna hänen päättää, missä harjoittelette. Kuuntele, mitä hän haluaisi tehdä. Kun lapsi saa päätösvaltaa, hän kokee hallitsevansa tilanteen ja se kasvattaa itseluottamusta ja halua yrittää.

Pidä lasketteluhetki lyhyenä. Lähde mäestä siinä vaiheessa, kun lapsella on vielä hauskaa.

Pelko voi jättää sitkeän muistijäljen

On hyvä myös muistaa, että tunnetila ehdollistuu opetettavaan asiaan. Jos lapsen ensikosketus lasketteluun on pelottava, tunne nousee pintaan tulevaisuudessa helposti aina, kun laskettelusukset kaivetaan esille.

Parasta on, jos pystytte yhdessä myöntämään, kohtaamaan ja voittamaan pelon. Pahinta on, että yritätte pyristellä sohjossa eteenpäin pelosta välittämättä ja pelko kasvaa pakokauhuksi.

Hiihtokoulu on hyvä paikka aloittaa laskettelu ja saada lapselle iloinen sekä turvallinen startti harrastukseen. Hiihtokoulut löydät osoitteesta Ski.fi.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Älä puhu lapsellesi rinteessä hepreaa

Hiihtokoulu

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu
Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia.

Lapset kertovat: vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Keskusuutiset