Levi 18.3.2024

Hiihdonopettajalegenda Pate Pollari: ”Muista hymyillä itsellesi!”

Pate Pollari hehkuu elämäniloa. "Hymyile itsellesi joka ilta kun menet nukkumaan", kertoi Pate vinkkinsä elämäntyöpalkinnon jakotilaisuudessa. Pate Pollari hehkuu elämäniloa. ”Hymyile itsellesi joka ilta kun menet nukkumaan”, kertoi Pate vinkkinsä elämäntyöpalkinnon jakotilaisuudessa.
Paavo ”Pate” Pollarille on myönnetty Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n elämäntyöpalkinto Hopeinen lumihiutale. Pate on vaikuttanut vahvasti hiihtokeskustoimialaan etenkin hiihtokoulutoiminnan pioneerina sekä kehittäjänä.

Paavo ”Pate” Pollari on hiihdonopettajalegenda Jyväskylästä. Suomalaisen hiihdonopetuksen Grand Old Manin mukaan on Ylläksellä ja Laajavuoressa nimetty rinnekin. Nyt 93-vuotias Pate enää harvoin opettaa ja laskee, mutta lienee silti paremmassa kunnossa kuin monet oppilaansa.

Ahoryn legenda

Oli vuosi 1956 ja Pate Pollari valittiin Alppihiihdonohjaajat ry:n, eli lyhyesti Ahoryn, puheenjohtajaksi. Ahorysta tehtiin valtakunnallinen järjestö vastaamaan laskettelun kehittämisestä ja koulutusasioista. Se oli ryhdistynyt ja valmis kantamaan vastuun laskettelun kehittämisestä Suomessa.

Pitkäksi venähtäneen puheenjohtajuuden aikana Pate loi Suomeen hiihdonopettajakoulutuksen, jota toteutettiin Vuokatin urheiluopistossa. Koulutus oli korkeatasoista ja Suomen hiihdonopettajat hyväksyttiin pian International Ski Instructors Associationin jäseneksi Paten toimiessa hakijana.

Paten tyylinäyte Riihivuoressa vuosimallia 1981.

Laajiksen legenda

Pate Pollari teki virallisen työuransa Jyväskylän maalaiskunnassa Tyyppälän alakoulussa. Opettajan ura kesti 40 vuotta. Eläkkeen aika oli 1993, jolloin Patesta tuli kokopäiväinen laskettelija.

93-vuotias alppihiihdonopettaja on opettanut ”puolet Suomen laskettelukansasta ja suuren osan hiihdonopettajista”. Hän on ollut perustamassa myös hiihtokeskusta ja hiihtokoulua Laajavuoreen. Samalla Patesta tuli yhden legendan mukaan ensimmäinen laskettelija, joka on tullut rinteen alas vuonna 1963.

Paten perustama Laajavuoren hiihtokoulu on vanhin Suomen hiihdonopettajat ry:n eli SHORY:n jäsenseura.

Länsi-Lapin legenda

Ensimmäinen hiihtohissi Ylläkselle avattiin vuonna 1957. Pitkäaikaisena – ja legendaarisena –hiihtokoulun kehittäjänä ja johtajana Pate on jättänyt jälkensä Ylläkselle.

Vuonna 1968 Pate oli mukana perustamassa hiihtokoulu Joikhaajia Äkäslompolossa. Joikhaajien historiasta löytyy monenlaisia vaiheita ja paljon mielenkiintoista kuvamateriaalia.

Myös Pallaksen Pöllöt on Paten ”kotiseura”, sillä hän on toiminut hiihdonopettajana pitkään myös Pallaksella.

Pate hoitaa opetukset tyylillä, kuten Ylläkseltä löytynyt kyltti näyttää.

Pesäpallolegenda

Pate oli myös aktiivisesti mukana suunnittelemassa ja perustamassa Riihivuoren hiihtokeskusta 1981 ja toimi siellä myös hiihtokoulun johtajana 1990-luvun puoliväliin.

Alppihiihdon opettajana ja pesäpalloilijana tunnettu Pate Pollari palkittiin alkuvuodesta 2018 Keski-Suomen urheilugaalassa elämäntyöpalkinnolla.

Hänet tunnetaan mielensäpahoittajan vastakohtana, jonka sanoista huokuu positiivisuus ja elämänilo.

Pate Laajiksen rinteillä.

Hopeisen lumihiutaleen legenda

Keväällä 2022 Paavo ”Pate” Pollari palkitaan Hopeisella lumihiutaleella – Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n elämäntyöpalkinnolla – ansiokkaasta työurastaan sekä hiihtokoulu- ja hiihtokeskustoimialaa edistävästä työstään.

Patelle luovutetun kunniakirjan sanat allekirjoittaa varmasti jokainen legendan tunteva:

”Pate Pollari on hiihdonopetuksen kaikkien tuntema legenda, joka on ollut vuosikymmeniä suomalaisen hiihdonopetuksen kantava voima. Pate Pollarin pioneerityö suomalaisen hiihdonopetuksen kehittämiseksi on ollut merkittävässä asemassa toimialan kehityksen kannalta. Paten hiihdonopetuksessa huokuu positiivisuus ja elämänilo.”

Lue myös Ylen mainio juttu: ”Lasketteleminen on taidetta”, sanoo 92-vuotias Pate Pollari

Luitko jo nämä?

Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen ensimmäinen elämäntyöpalkinto myönnettiin Antti-Jussi Tiitolalle.

Mies Titanin ja Burtonin takana: välinepioneeri Antti-Jussi Tiitola

Välineet

Kari, 75 v.: laskettelu ei ikää katso

Laskettelu

Tyhjänhiihtoa! Eli kuinka laskettelu sai Suomessa alkunsa

Laskettelu