Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Riihivuori kertoo ilouutisen laskettelijoille

Ilouutisia Keski-Suomesta: Riihivuoressa lasketaan taas kaudesta 2019–2020 lähtien. Ilouutisia Keski-Suomesta: Riihivuoressa lasketaan taas kaudesta 2019–2020 lähtien.
Jyväskylän naapurissa, Muuramen kunnassa, sijaitsee maineikas Riihivuoren hiihtokeskus. Alamäkikansan suruksi Riihivuori on ollut kiinni muutaman kauden. Nyt Keski-Suomesta kuuluu ilouutinen: Riihivuori avataan jälleen!

Riihivuori on tunnettu etenkin upeista rinneprofiileistaan. Riihivuoren rinteillä ovat viihtyneet niin ratalaskijoiden treeniryhmät kuin freestyle-laskijat. Hiihtokeskuksesta löytyy myös Muuramen suuren miehen – kumparelaskun maailmanmestari Mikko Ronkaisen – nimikkorinne.

Muutaman vuoden tauon jälkeen Riihivuoressa lasketaan taas kaudella 2019–2020. Hiihtokeskuksen uudet yrittäjät ovat käynnistäneet toiminnan vauhdilla. Syksyn 2019 aikana on esimerkiksi rakennettu uusi hissi ja kaksi rinnettä.

Syksyllä 2019 Riihivuoressa on tapahtunut paljon. Hiihtokeskukseen on pystytetty sompahissi ja raivattu kaksi uutta rinnettä.
Syksyllä 2019 Riihivuoressa on tapahtunut paljon. Hiihtokeskukseen on pystytetty sompahissi ja raivattu kaksi uutta rinnettä.

Konkurssihuutokauppa vei kaluston ympäri Suomea

Puitteet olivat laskijoiden tykkäämät ja monin puolin oivalliset, mutta silti toiminta Riihivuoressa katkesi kauden 2016–2017 päätteeksi. Hiihtokeskusta pyörittäneen Muuramen Riihivuori Oy:n toiminta rönsyili; mäen päälle rakennettiin esimerkiksi massiivinen kesäteatterikompleksi. Toukokuussa 2017 yhtiö asetettiin konkurssiin (Taloussanomien uutinen aiheesta).

Alkoi surullinen ja irvokas näytelmä. Riihivuoren kalusto, kuten lumetusjärjestelmä pumppaamosta lähtien, rinteiden kunnostamiseen käytetty kalusto, hissilippujärjestelmä, vuokraamon kalusto ja paljon muuta – jopa hissit tolppineen – huutokaupattiin. Onneksi nämä päätyivät hyötykäyttöön hiihtokeskuksiin ympäri Suomea.

Moni laskettelija ymmärrettävästi luuli, että nyt oli lyöty viimeinen naula Riihivuoren arkkuun. Hiihtokeskus ilman kalustoa on todella hankala ja kallis nostaa uudestaan toimintakelpoiseksi. Tarvitaan valtavasti osaamista, työtä ja pääomaa.

Toisinaan sattuma tulee apuun. Samaan aikaan Tampereella oli päätetty sulkea kaupungin kahdesta hiihtokeskuksesta toinen. Toiminta Hervannan rinteillä loppui ja kaudelle 2019–2020 Tampereen kaupungin kilpailutuksen lopputuloksena uusi yrittäjä käynnistää toiminnan Mustavuoren rinteillä.

Yhtälö oli yksinkertaistettuna varsin helppo: Riihivuori tarvitsi yrittäjän ja Hervannan hiihtokeskusta pyörittänyt Tampereen rinteet Oy hiihtokeskuksen.

Riihivuoren vauhdikas jälleensyntymä

Riihivuori on edellisen yrittäjän konkurssista lähtien ollut Muuramen kunnan omistuksessa. Keväällä 2019 kunta kilpailutti Riihivuoren laskettelutoiminnan ja tarjousten perusteella Muuramen kunnan hallitus teki päätöksen elokuun lopussa ja valitsi Tampereen rinteet Oy:n yrittäjän Tiina Sirosen jatkamaan Riihivuoren hiihtokeskusta.

Päätöksen jälkeen osapuolet kävivät vielä sopimusneuvottelut. Lokakuun 2. päivä 2019 Muuramen kunta ja Tiina Sironen allekirjoittivat 30 vuotta pitkän sopimuksen Riihivuoren hiihtokeskuksesta.

”On ollut aika vauhdikas lähtö kauteen”, naurahtaa Riihivuoren tuore yrittäjä Tiina Sironen.

Riihivuori on Tiina Siroselle tuttu paikka jo lapsuudesta. Hänen isänsä Kari Sironen on ollut hiihtokeskusalalla 1980-luvulta lähtien, ja tehnyt pitkän uran aikanaan myös Riihivuoressa.

”Olen kasvanut toimialalle, ja viettänyt lapsuuteni sekä nuoruuteni Riihivuoressa”, Tiina Sironen kertoo.

Kari Sironen on vahvasti mukana Riihivuoren käynnistämisessä. Vuosien ammattitaito ja kokemus on näkynyt syksyllä nopeana ja näkyvänä kehityksenä.

Loma-Kolilta hankittu sompahissi pystytettiin Riihivuoreen heti syksyllä 2019.
Loma-Kolilta hankittu sompahissi pystytettiin Riihivuoreen heti syksyllä 2019.

Kaksi uutta rinnettä ja lukuisia uudistuksia

Koska huutokaupassa Riihivuoresta hävisi melkein kaikki, ei valmista vielä ensimmäiselle kaudelle saada. Näkyvin ero vanhoihin aikoihin on pohjoisrinteiden puuttuminen, sillä siellä olleet hissit ovat nyt toisaalla Suomessa.

Korvaavat ankkurihissit on jo hankittu Loma-Kolilta, mutta niiden pystytys on tarkoitus toteuttaa vasta ensi kesänä. Ankkurihissien lisäksi Loma-Kolilta tuli sompahissi, joka on pystytetty itärinteille vauhdilla syksyn aikana.

”Jotta sompahissi päästiin rakentamaan, tehtiin hissilinjan molemmille puolille maansiirto- ja sähkötöitä. Näin saatiin myös kaksi yli 200 metriä pitkää uutta rinnettä. Ne sijoitettiin aiemman pulkkamäen ja lastenrinteen paikoille. Lastenrinne ja pulkkamäki taas sijoitettiin entistä paremmin sopivalle alueille”, Tiina Sironen valottaa uudistuksia.

Koska hiihtokeskus on ollut kaksi talvea suljettuna, niin työtä on riittänyt: Riihivuoressa on tarkistettu kaikki tekniikat ja toiminnot, sekä huollettu olemassa olevat laitteet ja infrastruktuuri, kuten valaistus ja lumetuslinjastot. Välinevuokraamoon on saatu uutta kalustoa, joten sekin on valmis uuteen kauteen.

Aivan kaikkea ei ole tarvinnut hankkia tai tehdä alusta asti. Yhtiö siirsi Tampereelta Riihivuoreen muun muassa 11 lumitykkiä, lumetuksen tarvitseman pumppaamon sekä kaksi rinnekonetta.

”Sompahissi ja sen rinteet on hieno uudistus etenkin lapsiperheille. Viereen saadaan myös loistava snow park -linja ylhäältä lähtien. Ensin somparinteen pituisena, sitten kolmosrinteen alas asti täysmittaisena. Parkki on alussa helppo ja loiva, ja loppua kohden saadaan haastavampia suorituspaikkoja”, Tiina Sironen iloitsee.

Joulukuun 2019 alussa päästiin jo lumettamaan Riihivuoren rinteitä.
Joulukuun 2019 alussa päästiin jo lumettamaan Riihivuoren rinteitä.

Tavoite: Riihivuori avataan nopeasti

”Paluu Riihivuoreen on ollut tunteita herättävä. Paljon on palautunut muistoja mieleen ja on ollut kiva tavata vanhoja tuttuja. Kaiken kaikkiaan on ollut hyvin tervetullut fiilis. Moni on kertonut ilahtuneensa, kun olemme palanneet maisemiin”, Tiina Sironen kertoo ensimmäisten kuukausien tunnelmista.

Ja mikä Riihivuoreen on palatessa, kun paikka on tuttu – ja omalla tavalla hyvin uniikki maisemineen, rakennuksineen ja rinteineen.

Kauden avausta odotetaan innolla, vaikka alkavalla kaudella käytössä on vasta loivemmat ja helpommat itärinteet. Tavoitteena on avata Riihivuoren pohjoisrinteet seuraavalle kaudelle. Silloin saadaan yhdistettyä koko perheen harrastaminen kilpatason treenaamiseen upeissa puitteissa.

”Jännittävää päästä jatkamaan Riihivuoren tarinaa! Täällä tulee olemaan hyvin hoidetut rinteet. Uuden sompahissin rakentamisen myötä Riihivuoren rinteet tulevat palvelemaan erinomaisesti kaiken tasoisia harrastajia ja hiihtokouluryhmiä”, Tiina Sironen lupaa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Pöllytä lunta! Kuvaa! Kikkaile! Lähimäessä riittää tekemistä. Myös taitavalle.

Lähirinteessä riittää haasteita kaikille

Hiihtokoulu

Tämän takia laskettelu on parasta

Laskettelu

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu