Pyhä 17.4.2024

Uusi näkökulma hiihtolomaan: koe laskettelukeskus ulkomaalaisen silmin!

Kotimaan kohteet avautuvat aivan uudella tavalla, kun niitä katsoo ulkomaalaisen näkökulmasta. Kannattaa kokeilla! Kotimaan kohteet avautuvat aivan uudella tavalla, kun niitä katsoo ulkomaalaisen näkökulmasta. Kannattaa kokeilla!
Suomalaiset hiihtokeskukset tarjoavat huikean määrän rinteitä laskettavaksi, mutta myös paljon muuta. Siksi maamme hurmaa omalla uniikilla tavallaan ulkomaalaiset matkaajat. Viimeistään koronavuodet opettivat suomalaisetkin ihastumaan kotimaahansa.

Suomalainen eksotiikka kiehtoo ulkomaalaisia. Koronavuosina turistivirrat maahamme tyrehtyivät, mutta samaan aikaan suomalaiset löysivät kotimaansa uudestaan.

Myös hiihtokeskukset voi nähdä ja kokea uusin silmin, kun niitä katsoo ulkomaalaisen näkökulmasta.

Keräsimme kymmenen jäätävää faktaa suomalaisista hiihtokeskuksista. Nauti talvesta kuin ulkomaalainen turisti!

1. Ainutlaatuisen upea luonto

Taianomaiseen pohjoiseen satumetsään päästäkseen ei tarvitse lähteä kauas, sillä suurin osa Suomen hiihtokeskuksista sijaitsee luonnon kupeessa hyvien ulkoilureittien keskellä. Tykkypuiden täyttämän metsän hiljaisuus ja kauneus kannattaa ehdottomasti kokea. Lapissa luontoretkellä voi tavata myös pohjoisen eläimiä, kuten kuukkelin tai poron. Tiesitkö, että metsässä kulkeminen alentaa tutkitusti stressitasoja?

Tähtikirkas yötaivas on mykistävän kaunis myös ilman revontulia.

2. Lumivarmuus

Pohjois-Suomen hiihtokeskukset ovat maailman lumivarmimpia ja kausi on pitkä. Suomessa pääsee laskemaan loppusyksystä pitkälle kevääseen, ja esimerkiksi Levillä ja Rukalla kausi kestää yli 200 päivää vuodessa. Luonnonlumen varassa ei kuitenkaan olla, sillä Suomen hiihtokeskusten pitkän kauden varmistaa tehokkaat lumetusjärjestelmät. Lisäksi useissa keskuksissa edellistalven lunta säilötään kesän yli seuraavaa kautta varten.

Lue myös: Laskettelukausi jatkuu! Saariselällä alkaa kesähiihtokausi

3. Valaistut rinteet

Alku- ja keskitalvella päivät ovat lyhyitä, joten suomalaisissa laskettelukeskuksissa on paljon valaistuja rinteitä. Hyvin valaistujen rinteiden ansiosta vuoden pimeämpänäkin aikana voi lasketella iltaan asti.

Lue myös: Iltamäki on tehokkainta lasketteluaikaa

Valaistu rinne ja iltamäki on Alpeilla eksotiikkaa, meille itsestään selvyys.

4. Revontulet

Lapissa voi kokea ainutlaatuisen pohjoisen taivaan ilmiön, revontulet. Revontulet muodostuvat, kun aurinkotuulet osuvat planeettamme magneettikenttään. Revontulia voi nähdä pimeään aikaan selkeällä säällä läpi koko talven.

5. Laadukkaat hiihtokoulut

Suomen hiihtokeskuksissa saa erittäin ammattitaitoista hiihdonopetusta. Mikä parasta, hiihtokouluryhmät ovat pieniä, joten opetus on yksilöllistä. Harjoitteluun on myös hyvin tilaa.

Lue myös: Miksi ilmoittauduin hiihtokouluun?

6. Tilaa lasketella

Ei ruuhkaa eikä törmäilyä rinteissä. Suomalainen laskettelukulttuuri on turvallinen ja ihmiset kohteliaita. Lisäksi rinteet ovat hyväkuntoisia, sillä niitä huolletaan ahkerasti. Suomi onkin täydellinen kohde esimerkiksi perheelle, joka arvostaa rauhaa, luontoa ja eritasoisia rinteitä.

7. Monipuoliset talviaktiviteetit

Hiihtokeskusten yhteydessä on runsaasti muitakin talviharrastusmahdollisuuksia. Maastohiihto on monelle suomalaiselle luonteva valinta. Hiihtäminen onkin oiva tapa kokea metsän hiljaisuus ja rauha. Voit kokeilla myös talvipyöräilyä, koira- tai porovaljakkoajelua, lumikenkäillä, käydä moottorikelkkasafarilla, laskea pulkkamäkeä… Aktiviteetteja on joka lähtöön.

Hiihtokeskusten ympäristöstä löytyy usein upeita talvipyöräilyreittejä.

8. Vähemmän pakkasta tunturissa

Tunturissa saattaa olla jopa yli kymmenen astetta lämpimämpää kuin alhaalla. Näin ollen kova pakkanen ei välttämättä tarkoita sitä, että laskettelupäivä olisi peruttu, vaan rinteeseen kannattaa nimenomaan mennä lämmittelemään

9. Eläimet

Metsässä hiihdellessä saattaa tulla mieleen, että onko siellä vaarallisia villieläimiä. Ei, jääkarhuun tai pingviineihin et Suomessa takuulla törmää. Sen sijaan susia, ilveksiä ja karhuja metsässä kyllä on, mutta arkoina eläiminä ne pelkäävät ihmisiä ja pysyvät meistä mahdollisimman kaukana. Metsässä liikkuminen on siis turvallista. Porot laiduntavat vapaana, joten pohjoisessa niihin voi törmätä mitä erilaisimmissa paikoissa. Jos hyvä tuuri käy, Joulupukin apurin voi kohdata vaikka laskettelurinteessä. Kannattaa pitää silmät auki!

10. Sauna ja avanto

Jos haluat kokea jotain todella suomalaista, kannattaa ehdottomasti testata saunaa ja avantoa. Kuuman saunan täydentää järven tai joen jäähän sahattuun reikä, avantoon. Avantouinnin jälkeen olotila on ihanan rentoutunut ja virkeä!

Parasta mäkipäivän jälkeen: sauna ja pulahdus avantoon.

Lue myös: Näin Visit Finland kertoo suomalaisista hiihtokeskuksista

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia.

Lapset kertovat: vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Keskusuutiset
Hauskan laskupäivän resepti: huomioi kanssalaskijat, noudata rinnesääntöjä ja nauti laskukavereiden seurasta.

Laskettelija: huomioi edes nämä rinnesäännöt

Laskettelu

Tältä näyttää kesähiihto Suomessa

Laskettelu