Sappee 16.9.2023

Eikö sisarusten seura maistu? 5 ideaa nuorelle mäkeen

Artikkelin kirjoittaja (kuvassa) viihtyy mäessä myös yksin. Artikkelin kirjoittaja (kuvassa) viihtyy mäessä myös yksin.
Aikaa voi hyvin viettää mäessä, vaikkei vanhempien tai sisarusten seura jaksa viihdyttää. Rinteessä voi pitää hauskaa myös yksin. Tässä viisi ehdotusta, miten rinteessä voi viihtyä yksin.

Monella nuorella voi iskeä yllättävä tilanne esimerkiksi perhelomalla, jos laskukavereita ei tunnu löytyvän. Vanhemmat menevät pikkusisarusten kanssa, kavereita ei ole sattunut samaan keskukseen ja sisarukset ovat joko liian nuoria tai vanhoja.

Itseään voikin tässä tilanteessa haastaa ja lähteä reippaana mäkeen mökissä lojumisen sijaan.

1. Tee mäkiennätys

Kokeile laskea mahdollisimman monta mäkeä päivässä. Tarkoitus on siis laskea päivän aikana sama rinne niin monesti kuin mahdollista. Hyvinkin pian, kun saman mäen tuntee kuin omat taskunsa, alkaa lasku yllättäen tuntua tylsistymisen sijaan poikkeukselliselta.

Pikkuhiljaa voi etsiä rinteestä entistä parempia linjoja tai paikkoja tehdä tietty käännös kierrosajan minimoimiseksi.

Muista pitää lasku kuitenkin kontrolloituna niin oman kuin kanssalaskijoidenkin turvallisuuden vuoksi. Lisämotivaatiota tuo laskukertojen laskeminen hississä.

2. Laske enemmän, koe enemmän

Käy koko keskus läpi. Laske jokainen rinne läpi kertaalleen, voi olla että löydät uuden suosikin ja viihdyt siellä pidemmän aikaa!

3. Opettele entistä paremmaksi

Keskity omaan laskutekniikkaan. Kun tuttuja ei ole mukana, ei ole myöskään minkäänlaisia paineita osoittaa olevansa parempi mitä oikeasti on. Voit vapautuneesti kokeilla uusia juttuja.

Lähde kokeilemaan haastavampia rinteitä. Tunne uuden oppimisen ja onnistumisen ilosta on uudella tasolla, kun on tehnyt kaiken työn itse.

4. Keskity tekemiseen

Tuulen viimassa pääsee hyvin irti turhista ajatuksista, kun antaa kaiken ajan itselleen. Hallittujen ja terävien käännöksien lisäämä vauhti rinteessä on mahtava tunne.

Kannattaa myös muistaa, ettei itselleen tarvitse todistaa mitään ja harkittu laskeminen on aina paljon järkevämpää kuin päätön suhauttelu, vaikka rinteessä se meinaakin joskus unohtua.

5. Nauti metsälaskun saloista

Aikaisemmista kohdista poiketen tämä vaatii kaverin mukaan. Olet saattanut hississä törmätä kohtalotoveriin ja tai muuten löytänyt saman henkistä laskuseuraa – etenkin jos reippaasti käy kysymässä!

Metsät ovat monien, varsinkin nuorten, suosikkeja. Lumisten puiden joukossa tuntee olevansa osa luontoa, lumi pöllyää, mutkat ovat tiukkia ja rinne joka kerta erilainen.

Metsä on yllätyksellinen ja tämän takia kiehtova, joten erityistä varovaisuutta vaaditaan. Perehdy vapaalaskun perusteisiin ja metsälaskuoppeihin lukemalla ensin tämä juttu: Näin aloitat vapaalaskun – vinkkejä nuorille laskijoille

Hyviä laskuja ja pidä hauskaa rinteessä!

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Freestyle sopii monen tasoisille ja kaiken ikäisille laskijoille. Näyttäviäkin temppuja on helppo oppia.

Opi 5 helppoa ja näyttävää temppua suksilla

Hiihtokoulu

Näin aloitat vapaalaskun – vinkkejä nuorille laskijoille

Laskettelu

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit