Vihti Ski 1.12.2023

#laskukaveri Jan-Erik Blomberg

Jan-Erik-Blomberg – kavereiden kesken Blumi – on hiihtänyt ja kuvannut ympäri maailmaa. Hiutale-ohjelmallaan hän on ottanut suomalaiset mukaan vapaalaskuseikkailuihinsa niin Lyngeniin, Alpeille kuin Japanin puuterikentille.

Suosikkikeskusta kysyttäessä Jan-Erik Blomberg nostaa listalle kotirinteensä ”Suomen Chamonixin”, eli Solvallan Swinghillin.

”Mun lajina on vapaalasku. Ei mikään itsestäänselvyys, kun ajattelee näitä etelän maisemia. Mutta kyllä vapaalaskua voi harrastaa myös pääkaupunkiseudulla. Se vaatii vain hieman hulluutta. Yleensä vapaalaskeminen vaatii isot mittasuhteet, mutta Swinghillissä laskiessa olen viime aikoina saanut niitä samoja kiksejä, mitä löydän isoilta vuorilta. Kyse on asennoitumisesta,” Blumi muistuttaa.

Joulupukki toi kuusivuotiaalle Jan-Erikille mustat Titanit. Sukset olivat ylipitkät, mutta se ei menoa kodin takapihalla haitannut. Solvallasta tuli heti kotipihan ensi kaarroksien jälkeen kotimäki. Sieltä Blumi on ponnistanut ensi kumparekisoihin, sitten ilmaan opettelemaan uusia hyppyjä ja suurten vuorten rinteille tallentamaan laskujaan videokameran kanssa.

”Swinghillistä on kertynyt pussin täydeltä muistoja. Mulle Swinghill on ollut paikka, missä oon saanut kasvaa nuoresta pojasta mieheksi.”

Blombergin asenne lasketteluun on edelleen intohimoinen. Uudet paikat, ystävät ja kulttuurit kiehtovat kokenutta filmintekijää. Kotirinne pysyy kuitenkin aina eksoottisten matkaohjelmien lisäksi kuvioissa.

”Jokaisella paikalla on annettavaa. Swinghillissä saa tehoja irti hiihtämisestä ihan eri tavalla kuin vuorilla könytessä ja kiivetessä. Kotirinteessä opittua ja hiottua laskutekniikkaa onkin sitten hyvä lähteä soveltamaan vuoristomaisemiin. Käynkin edelleen Swinkkarissa aktiivisesti läpi talven.”

Jan-Erik Blombergin tarinoita ja videoita löytyy Blumin YouTube-kanavalta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Laskettelukausi alkoi tänä vuonna aikaisin. Keskuksissa on hyödynnetty alkutalven hyvät pakkaset ja lunta on tehty vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon. Iso-Syötteellä (kuva) lumisista rinteistä on nautittu marraskuusta lähtien. Tämä kuva on otettu 27.11.2023.
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.
Sallassa on talvelle 2023–2024 kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa tehty lasketteijoille jälleen uudistuksia ja perusparannuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kuvaaminen on monelle olennainen osa laskuharrastusta. Parhaimmillaan videoista on iloa myös lukuisille kanssalaskijoille. Esimerkiksi kuvan Realskifi-laskuvideoporukan tuotanto on saanut suuren suosion.

Ammattilaisen 10 vinkkiä parempiin laskuvideoihin

Keskusuutiset
Kausi 2019–2020 tarjosi monta hienoa lasku- ja lukuhetkeä.

Muistatko nämä? Kauden 2019–2020 parhaat alamäkijutut

Keskusuutiset
Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu