Pyhä 17.4.2024

#laskukaveri Jan-Erik Blomberg

Jan-Erik-Blomberg – kavereiden kesken Blumi – on hiihtänyt ja kuvannut ympäri maailmaa. Hiutale-ohjelmallaan hän on ottanut suomalaiset mukaan vapaalaskuseikkailuihinsa niin Lyngeniin, Alpeille kuin Japanin puuterikentille.

Suosikkikeskusta kysyttäessä Jan-Erik Blomberg nostaa listalle kotirinteensä ”Suomen Chamonixin”, eli Solvallan Swinghillin.

”Mun lajina on vapaalasku. Ei mikään itsestäänselvyys, kun ajattelee näitä etelän maisemia. Mutta kyllä vapaalaskua voi harrastaa myös pääkaupunkiseudulla. Se vaatii vain hieman hulluutta. Yleensä vapaalaskeminen vaatii isot mittasuhteet, mutta Swinghillissä laskiessa olen viime aikoina saanut niitä samoja kiksejä, mitä löydän isoilta vuorilta. Kyse on asennoitumisesta,” Blumi muistuttaa.

Joulupukki toi kuusivuotiaalle Jan-Erikille mustat Titanit. Sukset olivat ylipitkät, mutta se ei menoa kodin takapihalla haitannut. Solvallasta tuli heti kotipihan ensi kaarroksien jälkeen kotimäki. Sieltä Blumi on ponnistanut ensi kumparekisoihin, sitten ilmaan opettelemaan uusia hyppyjä ja suurten vuorten rinteille tallentamaan laskujaan videokameran kanssa.

”Swinghillistä on kertynyt pussin täydeltä muistoja. Mulle Swinghill on ollut paikka, missä oon saanut kasvaa nuoresta pojasta mieheksi.”

Blombergin asenne lasketteluun on edelleen intohimoinen. Uudet paikat, ystävät ja kulttuurit kiehtovat kokenutta filmintekijää. Kotirinne pysyy kuitenkin aina eksoottisten matkaohjelmien lisäksi kuvioissa.

”Jokaisella paikalla on annettavaa. Swinghillissä saa tehoja irti hiihtämisestä ihan eri tavalla kuin vuorilla könytessä ja kiivetessä. Kotirinteessä opittua ja hiottua laskutekniikkaa onkin sitten hyvä lähteä soveltamaan vuoristomaisemiin. Käynkin edelleen Swinkkarissa aktiivisesti läpi talven.”

Jan-Erik Blombergin tarinoita ja videoita löytyy Blumin YouTube-kanavalta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kuvaaminen on monelle olennainen osa laskuharrastusta. Parhaimmillaan videoista on iloa myös lukuisille kanssalaskijoille. Esimerkiksi kuvan Realskifi-laskuvideoporukan tuotanto on saanut suuren suosion.

Ammattilaisen 10 vinkkiä parempiin laskuvideoihin

Keskusuutiset
Kausi 2019–2020 tarjosi monta hienoa lasku- ja lukuhetkeä.

Muistatko nämä? Kauden 2019–2020 parhaat alamäkijutut

Keskusuutiset
Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu