Laajis 3.12.2024

#laskukaveri Jan-Erik Blomberg

Jan-Erik-Blomberg – kavereiden kesken Blumi – on hiihtänyt ja kuvannut ympäri maailmaa. Hiutale-ohjelmallaan hän on ottanut suomalaiset mukaan vapaalaskuseikkailuihinsa niin Lyngeniin, Alpeille kuin Japanin puuterikentille.

Suosikkikeskusta kysyttäessä Jan-Erik Blomberg nostaa listalle kotirinteensä ”Suomen Chamonixin”, eli Solvallan Swinghillin.

”Mun lajina on vapaalasku. Ei mikään itsestäänselvyys, kun ajattelee näitä etelän maisemia. Mutta kyllä vapaalaskua voi harrastaa myös pääkaupunkiseudulla. Se vaatii vain hieman hulluutta. Yleensä vapaalaskeminen vaatii isot mittasuhteet, mutta Swinghillissä laskiessa olen viime aikoina saanut niitä samoja kiksejä, mitä löydän isoilta vuorilta. Kyse on asennoitumisesta,” Blumi muistuttaa.

Joulupukki toi kuusivuotiaalle Jan-Erikille mustat Titanit. Sukset olivat ylipitkät, mutta se ei menoa kodin takapihalla haitannut. Solvallasta tuli heti kotipihan ensi kaarroksien jälkeen kotimäki. Sieltä Blumi on ponnistanut ensi kumparekisoihin, sitten ilmaan opettelemaan uusia hyppyjä ja suurten vuorten rinteille tallentamaan laskujaan videokameran kanssa.

”Swinghillistä on kertynyt pussin täydeltä muistoja. Mulle Swinghill on ollut paikka, missä oon saanut kasvaa nuoresta pojasta mieheksi.”

Blombergin asenne lasketteluun on edelleen intohimoinen. Uudet paikat, ystävät ja kulttuurit kiehtovat kokenutta filmintekijää. Kotirinne pysyy kuitenkin aina eksoottisten matkaohjelmien lisäksi kuvioissa.

”Jokaisella paikalla on annettavaa. Swinghillissä saa tehoja irti hiihtämisestä ihan eri tavalla kuin vuorilla könytessä ja kiivetessä. Kotirinteessä opittua ja hiottua laskutekniikkaa onkin sitten hyvä lähteä soveltamaan vuoristomaisemiin. Käynkin edelleen Swinkkarissa aktiivisesti läpi talven.”

Jan-Erik Blombergin tarinoita ja videoita löytyy Blumin YouTube-kanavalta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Kuvaaminen on monelle olennainen osa laskuharrastusta. Parhaimmillaan videoista on iloa myös lukuisille kanssalaskijoille. Esimerkiksi kuvan Realskifi-laskuvideoporukan tuotanto on saanut suuren suosion.

Ammattilaisen 10 vinkkiä parempiin laskuvideoihin

Keskusuutiset
Kausi 2019–2020 tarjosi monta hienoa lasku- ja lukuhetkeä.

Muistatko nämä? Kauden 2019–2020 parhaat alamäkijutut

Keskusuutiset
Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu