Pyhä 18.2.2024

Ammattilaisen 10 vinkkiä parempiin laskuvideoihin

Kuvaaminen on monelle olennainen osa laskuharrastusta. Parhaimmillaan videoista on iloa myös lukuisille kanssalaskijoille. Esimerkiksi kuvan Realskifi-laskuvideoporukan tuotanto on saanut suuren suosion. Kuvaaminen on monelle olennainen osa laskuharrastusta. Parhaimmillaan videoista on iloa myös lukuisille kanssalaskijoille. Esimerkiksi kuvan Realskifi-laskuvideoporukan tuotanto on saanut suuren suosion.
Ikimuistoisen videoklipin voi saada tallennettua sattumalla vaikka kännykällä, mutta pieni vaivannäkö johtaa useimmiten parempaan lopputulokseen. Kerromme 10 vinkkiä laskuvideoiden kuvaamiseen.

Vauhdikkaita käännöksiä, ilmavia hyppyjä, pöllyävää lunta ja iloisia ilmeitä – mikä sen hienompaa, kuin ihailla itseään näyttävillä laskuvideoilla. Valitettavan usein näky ruudulla on usein jotain ihan muuta. Pitkän linjan hiihtokuvaaja Jan-Erik Blomberg antaa kymmenen vinkkiä parempiin laskuvideoihin:

1. Pistä asetukset kohdalleen

Ennen kuin alat kuvaamaan, niin laita kamerasi asetukset kohdalleen. Tärkeimmät asetukset kamerassasi ovat kuvan laatu ja valkotasapaino. Mikäli on mahdollista, niin kuvaa parasta kuvanlaatua mitä kamerasi pystyy tuottamaan. Näin sinun on mahdollista editoida ja rajata kuvaa jälkikäteen. Useimmat kamerat säätävät valkotasapainon kohtuullisen hyvin, mutta jos vähänkään haluat ammattimaisempaa kuvaa, niin valkotasapaino on hyvä säätää niin, että materiaali näyttää suhteellisen samalta oli keli mikä tahansa. Itse käytän automaattia lähes aina.

2. Mene lähelle

Useimmat actionkamerat ja kännykät kuvaavat kohtuullisen laajakulmaista kuvaa. Jos tai kun kuvaat followcamiä, niin mene riittävän lähelle. Jos et mene riittävän lähelle kohdetta näyttää siltä, kuin kohde olisi kilometrien päässä kamerasta. Onkin tärkeää, että kuvaat kohdetta hyvin läheltä. Tällä tavalla saat kuvassasi tapahtumat toistettua niin, että katsoja näkee mitä siinä tapahtuu.

Hyvä laskuvideo syntyy suunnittelulla sekä kuvaajan ja laskijan yhteistyöllä.
Hyvä laskuvideo syntyy suunnittelulla sekä kuvaajan ja laskijan yhteistyöllä.

3. Opettele maastonmuodot paikassa missä kuvaat

Mikäli kuvaat kaveria followcäminä, niin on syytä käydä tarkastamassa paikat ennen kuin aloitatte varsinaisen kuvaamisen. Näin tiedät ennalta mitä odottaa laskiessanne parkin tai muun maaston läpi. Osaat myös säätää vauhdin kohdalleen, etkä laske liian hiljaa tai liian kovaa eri obstaakkeleiden kohdalla. Kun tämän teet, niin ei sitten tule yllätyksenä eri muodot ja pystyt keskittymään kuvaamiseen ja siihen, että kaveri pysyy kuvassa.

4. Mieti kuvakulmia

Ennen kuvaamista, mieti mitä haluat kuvassa näyttää, mitä lähdet kuvalta hakemaan. On ehkä parempi noin yleisesti näyttää laskijan kasvopuolta kuin kuvata takamusta. Riippuu tietenkin minkälaista edittiä lähdet hakemaan. Jos trikki näyttää paremmalta takaa kuvattuna, niin mikäs siinä. Käytä myöskin mielikuvitusta kuvakulmia hakiessa. Mieti onko parasta kuvata sivulta, edestä, takaa, alta vai päältä. Älä kuvaa aina samasta kuvakulmasta, tai kuvamateriaali alkaa toistamaan itseään.

5. Käytä vakaajaa

Mikään ei ole rasittavampaa katsottavaa, kuin tärisevä kuva. Jos sinulla ei ole mahdollista käyttää gimbaalia (vakaajaa), niin pitkä tukeva keppikin vähentää kuvassa tapahtuvaa tärinää huomattavasti. Muista kuitenkin, että kepin tulee olla todella tukeva, tai muuten kuva heiluu ylös alas johtuen keppisi liikkeistä. Jos taas sinulla on mahdollista käyttää gimbaalia, niin saat takuuvarmaa tärinätöntä materiaalia aikaiseksi.

6. Hidastuksella saat tuotua tunnelmaa

Mikäli vain muistikortti ja kamera antaa myöden, niin kuvaa hidastuksella. Toisin sanottuna kuvaa yli 25 kuvaa sekunnissa. Jälkeen päin hidastuksilla saat tuotua filmiisi erilaisia tunnelmia. Älä kuitenkaan käytä hidastusta jokaisessa shotissa. Saattaa tunnelma hieman latistua. Jokainen shotti ei ole niin överi hieno, että se tarvitsee hidastusta.

7. Älä käytä turhan pitkiä otoksia

Vaikka omasta mielestäsi voi olla kiva katsoa omaa laskemista ja muuta häärämistä pitkiäkin aikoja, niin sama ei välttämättä koske videosi katsojaa. Pyri siis näyttämään kuvissa vain se tärkein ja jätä pois kaikki ylimääräinen säätö ja häärääminen. Tällä varmistat, että katsoja pysyy kiinnostuneena tuotokseesi.

Mieti, kokeile ja kuvaa paljon. Ja muista tärkein: pidä kivaa!
Mieti, kokeile ja kuvaa paljon. Ja muista tärkein: pidä kivaa!

8. Kuvaa muutakin kuin laskemista

Jos haluat tehdä pidemmän editin, niin muista kuvata myös muutakin kuin pelkkää laskemista. Näillä ns. välikuvilla saat luotua tunnelmaa ja annat katsojalle hetken aikaa levähtää ja sisäistää näkemäänsä, ennen kuin alat taas armottoman tykityksen.

9. Suunnittele filmisi, ainakin mielessäsi

Kaikista tärkein tekijä filmaamisessa on idea siitä, että mitä olet tekemässä. Jos edes mielessäsi käyt läpi sitä, että mitä olet kuvaamassa ja millaista tarinaa haet, niin lopputulos on huomattavasti parempi, kuin vain sattumanvaraisesti sohimalla. Mieti kuinka pitkää filmiä olet tekemässä ja mitä se kaiken kaikkiaan tarvitsee. Jokaisen tarinan tai filmin ei tarvitse voittaa Oscaria, mutta suunnittelemalla ja jälkikäteen asiaa miettimällä tulet paremmaksi filmintekijäksi.

10. Pidä kivaa

Lopulta kyseessä on hauskanpitäminen, joten älä stressaa liikaa. Yhteinen tekeminen mäessä on tärkeintä ja se mitä siitä syntyy on monen asian summa. Yksi tärkeimmistä on se, miten kuvaaja ja kuvattava tekevät asiat yhdessä. Kumpikaan ei tee kuvausta yksinään, vaan tarvitsee toista. Pitäkää siis kivaa yhdessä ja kehittykää tekemisen myötä.

Artikkelin kuvitus on Realskifin kuvauksista. Valmis video on katsottavissa alla sekä Ski.fi:n YouTube-kanavalla.

Jan-Erik Blombergin laskuvideoita voi käydä katsomassa Blumin YouTube-kanavalta.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.
”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.
Talmassa ymmärrettiin varhain lumilautailun merkitys ja se näkyi jo 1990-luvulla keskuksen mainonnassa. Wille Yli-Luoma ja Teppo Högman Talman esitteen kansikuvapoikina kaudella 1997–1998. Kuva: Mikko Suni

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Real Skifi teki lasketteluvideon koululaisryhmille

Keskusuutiset

#laskukaveri Jan-Erik Blomberg

Laskettelu

Jibbailua Real Skifin tyyliin

Laskettelu