Talma 2.2.2023

Palkkaa laskemisesta ja paljon muuta – 10 hyvää syytä alkaa hiihdonopettajaksi

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn. Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Jos nauttii rinteessä ja ihmisten kanssa olemisesta, on jo kaksi hyvää syytä harkita hiihdonopettajan uraa. Lue, mitä kaikkea muuta hiihtokoulussa työskentely tarjoaa ja kenelle kaikille se sopii.

Aluksi varoituksen sana: hiihdonopettajan homma koukuttaa. Tästä kertoo jotain se, että monet tekevät hiihdonopetusta sivutoimisesti jopa vuosikymmeniä, ja viettävät lomapäivänsä tai viikonloppunsa opastamassa asiakkaita rinnelajien saloihin.

Sen lisäksi, että saa palkkaa rinteessä olemisesta, hiihtokoulussa työskentely tarjoaa myös paljon muuta. Keräsimme kymmenen hyvää – mutta ei varmasti ainoaa – syytä harkita hiihdonopettajaksi ryhtymistä.

1. Omat laskutaitosi kehittyvät

Hiihdonopettajakursseilla vaaditaan hyvää laskutaitoa, mutta se ei tarkoita, etteikö hiihdonopettajalla olisi kehittämisen varaa. Usein jo peruskurssit antavat ahaa-elämyksiä omaan laskemiseen, ja jatkokursseilla sekä taitomoduuleilla kokenutkin laskija pääsee varmasti hiomaan taitojaan.

Hiihtokoulut järjestävät koulutuksia henkilökunnalleen, ja toisten opettajien palaute ja vinkit voivat auttaa nostamaan oman laskemisen aivan uudelle tasolle. Opekollegoiden kannustamana ajautuu myös helposti uusien lajien pariin!

2. Työ sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen

Hiihdonopettajakursseilla näkyy laaja skaala eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Uuden hauskan ammatin voi hankkia opintojen tai töiden ohella tai vaikka eläkepäivillä.

Työ on myös helppoa sovittaa muuhun elämään. Erityisesti pohjoisen keskuksiin tarvitaan toki täysipäiväisiä kausiopettajia, mutta suuri osa tekee hiihdonopetusta sivutoimisesti esimerkiksi loma-aikoina tai viikonloppuisin.

3. Taatusti vaihtelevat työpäivät

Hiihdonopettajan työ on luovaa, hauskaa ja haastavaa. Tunnille saattaa tulla kuusi alle kouluikäistä ensikertalaista tai vuosia laskenut kehäkettu. Tunneilla mennään asiakkaan ehdoilla, joten yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

4. Kerrankin viihtyisä maisemakonttori

Saat tehdä töitä ulkona ja usein vieläpä hienoissa maisemissa.

5. Tapaat uusia ihmisiä

On sanomattakin selvää, että hiihdonopetus on ihmisläheistä hommaa. Tutustut saman intohimon jakaviin ihmisiin ja luultavasti saat myös muista hiihdonopettajista uusia laskukavereita.

6. Opit paljon myös muusta kuin laskemisesta

Opettamisessa on kyse paljon muustakin kuin laskettelusta tai lumilautailusta. Hyvä hiihdonopettaja osaa kuunnella asiakasta, kommunikoida selkeästi, motivoida ja innostaa, vetää ryhmiä ja hallita ajankäyttöä. Eli taitoja, jotka tulevat varmasti hyötykäyttöön monessa muussakin tilanteessa!

7. Kansainvälistä työtä

Suomalainen hiihdonopetus on kansainvälisestikin arvostettua. Kielitaitoisena hiihdonopettajana töitä voi löytää ympäri maailmaa. Monissa keskuksissa kotimaassakin työ on hyvin kansainvälistä, sillä asiakkaina käy paljon matkailijoita.

8. Oppimisen ilo palkitsee

Moni kokee hiihdonopettajan työn parhaaksi puoleksi sen, kun näkee oppimisen iloa ja saa tuotua uusia harrastajia itselle rakkaan lajin pariin. Hiihdonopettajana saatat päästä ohjaamaan aivan ensimmäistä kertaa lumilla liikkuvaa ja tarjoamaan ikimuistoisen elämyksen.

9. Hommia löytyy ympäri Suomea

Suomessa on lähes 70 hiihtokeskusta. Muutitpa minne päin tahansa, todennäköisesti suhteellisen läheltä löytyy hiihtokoulu, jossa osaamistasi kaivataan.

10. Hyödylliset työsuhde-edut

Hiihtokeskuksilla on hiihdonopettajille erilaisia työsuhde-etuja, jotka hyödyttävät mukavasti omaa harrastamista.

Suomessa hiihdonopettajien koulutusta järjestävät Suomen Hiihtokeskusyhdistys sekä Suomen hiihdonopettajat ry. Lisätietoja koulutuksista löydät Ski.fi:n sivulta: Hiihdonopettajakoulutus.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu
Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.

”Anteeksi, kun en osaa” – Miksi hiihdonopettajalta pyydellään anteeksi osaamattomuutta?

Hiihtokoulu
Kirjoittaja lastensa kanssa mäessä.

Kommentti: tämän takia laitoin lapseni hiihtokouluun

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajalla on hauskempaa! Neljä syytä hakea hiihdonopettajaksi

Hiihtokoulu