Sappee 26.7.2024

Palkkaa laskemisesta ja paljon muuta – 10 hyvää syytä alkaa hiihdonopettajaksi

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn. Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Jos nauttii rinteessä ja ihmisten kanssa olemisesta, on jo kaksi hyvää syytä harkita hiihdonopettajan uraa. Lue, mitä kaikkea muuta hiihtokoulussa työskentely tarjoaa ja kenelle kaikille se sopii.

Aluksi varoituksen sana: hiihdonopettajan homma koukuttaa. Tästä kertoo jotain se, että monet tekevät hiihdonopetusta sivutoimisesti jopa vuosikymmeniä, ja viettävät lomapäivänsä tai viikonloppunsa opastamassa asiakkaita rinnelajien saloihin.

Sen lisäksi, että saa palkkaa rinteessä olemisesta, hiihtokoulussa työskentely tarjoaa myös paljon muuta. Keräsimme kymmenen hyvää – mutta ei varmasti ainoaa – syytä harkita hiihdonopettajaksi ryhtymistä.

1. Omat laskutaitosi kehittyvät

Hiihdonopettajakursseilla vaaditaan hyvää laskutaitoa, mutta se ei tarkoita, etteikö hiihdonopettajalla olisi kehittämisen varaa. Usein jo peruskurssit antavat ahaa-elämyksiä omaan laskemiseen, ja jatkokursseilla sekä taitomoduuleilla kokenutkin laskija pääsee varmasti hiomaan taitojaan.

Hiihtokoulut järjestävät koulutuksia henkilökunnalleen, ja toisten opettajien palaute ja vinkit voivat auttaa nostamaan oman laskemisen aivan uudelle tasolle. Opekollegoiden kannustamana ajautuu myös helposti uusien lajien pariin!

2. Työ sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen

Hiihdonopettajakursseilla näkyy laaja skaala eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Uuden hauskan ammatin voi hankkia opintojen tai töiden ohella tai vaikka eläkepäivillä.

Työ on myös helppoa sovittaa muuhun elämään. Erityisesti pohjoisen keskuksiin tarvitaan toki täysipäiväisiä kausiopettajia, mutta suuri osa tekee hiihdonopetusta sivutoimisesti esimerkiksi loma-aikoina tai viikonloppuisin.

3. Taatusti vaihtelevat työpäivät

Hiihdonopettajan työ on luovaa, hauskaa ja haastavaa. Tunnille saattaa tulla kuusi alle kouluikäistä ensikertalaista tai vuosia laskenut kehäkettu. Tunneilla mennään asiakkaan ehdoilla, joten yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

4. Kerrankin viihtyisä maisemakonttori

Saat tehdä töitä ulkona ja usein vieläpä hienoissa maisemissa.

5. Tapaat uusia ihmisiä

On sanomattakin selvää, että hiihdonopetus on ihmisläheistä hommaa. Tutustut saman intohimon jakaviin ihmisiin ja luultavasti saat myös muista hiihdonopettajista uusia laskukavereita.

6. Opit paljon myös muusta kuin laskemisesta

Opettamisessa on kyse paljon muustakin kuin laskettelusta tai lumilautailusta. Hyvä hiihdonopettaja osaa kuunnella asiakasta, kommunikoida selkeästi, motivoida ja innostaa, vetää ryhmiä ja hallita ajankäyttöä. Eli taitoja, jotka tulevat varmasti hyötykäyttöön monessa muussakin tilanteessa!

7. Kansainvälistä työtä

Suomalainen hiihdonopetus on kansainvälisestikin arvostettua. Kielitaitoisena hiihdonopettajana töitä voi löytää ympäri maailmaa. Monissa keskuksissa kotimaassakin työ on hyvin kansainvälistä, sillä asiakkaina käy paljon matkailijoita.

8. Oppimisen ilo palkitsee

Moni kokee hiihdonopettajan työn parhaaksi puoleksi sen, kun näkee oppimisen iloa ja saa tuotua uusia harrastajia itselle rakkaan lajin pariin. Hiihdonopettajana saatat päästä ohjaamaan aivan ensimmäistä kertaa lumilla liikkuvaa ja tarjoamaan ikimuistoisen elämyksen.

9. Hommia löytyy ympäri Suomea

Suomessa on lähes 70 hiihtokeskusta. Muutitpa minne päin tahansa, todennäköisesti suhteellisen läheltä löytyy hiihtokoulu, jossa osaamistasi kaivataan.

10. Hyödylliset työsuhde-edut

Hiihtokeskuksilla on hiihdonopettajille erilaisia työsuhde-etuja, jotka hyödyttävät mukavasti omaa harrastamista.

Suomessa hiihdonopettajien koulutusta järjestävät Suomen Hiihtokeskusyhdistys sekä Suomen hiihdonopettajat ry. Lisätietoja koulutuksista löydät Ski.fi:n sivulta: Hiihdonopettajakoulutus.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.

”Anteeksi, kun en osaa” – Miksi hiihdonopettajalta pyydellään anteeksi osaamattomuutta?

Hiihtokoulu
Kirjoittaja lastensa kanssa mäessä.

Kommentti: tämän takia laitoin lapseni hiihtokouluun

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajalla on hauskempaa! Neljä syytä hakea hiihdonopettajaksi

Hiihtokoulu