Mielakka 22.5.2023

Palkkaa laskemisesta ja paljon muuta – 10 hyvää syytä alkaa hiihdonopettajaksi

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn. Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Jos nauttii rinteessä ja ihmisten kanssa olemisesta, on jo kaksi hyvää syytä harkita hiihdonopettajan uraa. Lue, mitä kaikkea muuta hiihtokoulussa työskentely tarjoaa ja kenelle kaikille se sopii.

Aluksi varoituksen sana: hiihdonopettajan homma koukuttaa. Tästä kertoo jotain se, että monet tekevät hiihdonopetusta sivutoimisesti jopa vuosikymmeniä, ja viettävät lomapäivänsä tai viikonloppunsa opastamassa asiakkaita rinnelajien saloihin.

Sen lisäksi, että saa palkkaa rinteessä olemisesta, hiihtokoulussa työskentely tarjoaa myös paljon muuta. Keräsimme kymmenen hyvää – mutta ei varmasti ainoaa – syytä harkita hiihdonopettajaksi ryhtymistä.

1. Omat laskutaitosi kehittyvät

Hiihdonopettajakursseilla vaaditaan hyvää laskutaitoa, mutta se ei tarkoita, etteikö hiihdonopettajalla olisi kehittämisen varaa. Usein jo peruskurssit antavat ahaa-elämyksiä omaan laskemiseen, ja jatkokursseilla sekä taitomoduuleilla kokenutkin laskija pääsee varmasti hiomaan taitojaan.

Hiihtokoulut järjestävät koulutuksia henkilökunnalleen, ja toisten opettajien palaute ja vinkit voivat auttaa nostamaan oman laskemisen aivan uudelle tasolle. Opekollegoiden kannustamana ajautuu myös helposti uusien lajien pariin!

2. Työ sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen

Hiihdonopettajakursseilla näkyy laaja skaala eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Uuden hauskan ammatin voi hankkia opintojen tai töiden ohella tai vaikka eläkepäivillä.

Työ on myös helppoa sovittaa muuhun elämään. Erityisesti pohjoisen keskuksiin tarvitaan toki täysipäiväisiä kausiopettajia, mutta suuri osa tekee hiihdonopetusta sivutoimisesti esimerkiksi loma-aikoina tai viikonloppuisin.

3. Taatusti vaihtelevat työpäivät

Hiihdonopettajan työ on luovaa, hauskaa ja haastavaa. Tunnille saattaa tulla kuusi alle kouluikäistä ensikertalaista tai vuosia laskenut kehäkettu. Tunneilla mennään asiakkaan ehdoilla, joten yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

4. Kerrankin viihtyisä maisemakonttori

Saat tehdä töitä ulkona ja usein vieläpä hienoissa maisemissa.

5. Tapaat uusia ihmisiä

On sanomattakin selvää, että hiihdonopetus on ihmisläheistä hommaa. Tutustut saman intohimon jakaviin ihmisiin ja luultavasti saat myös muista hiihdonopettajista uusia laskukavereita.

6. Opit paljon myös muusta kuin laskemisesta

Opettamisessa on kyse paljon muustakin kuin laskettelusta tai lumilautailusta. Hyvä hiihdonopettaja osaa kuunnella asiakasta, kommunikoida selkeästi, motivoida ja innostaa, vetää ryhmiä ja hallita ajankäyttöä. Eli taitoja, jotka tulevat varmasti hyötykäyttöön monessa muussakin tilanteessa!

7. Kansainvälistä työtä

Suomalainen hiihdonopetus on kansainvälisestikin arvostettua. Kielitaitoisena hiihdonopettajana töitä voi löytää ympäri maailmaa. Monissa keskuksissa kotimaassakin työ on hyvin kansainvälistä, sillä asiakkaina käy paljon matkailijoita.

8. Oppimisen ilo palkitsee

Moni kokee hiihdonopettajan työn parhaaksi puoleksi sen, kun näkee oppimisen iloa ja saa tuotua uusia harrastajia itselle rakkaan lajin pariin. Hiihdonopettajana saatat päästä ohjaamaan aivan ensimmäistä kertaa lumilla liikkuvaa ja tarjoamaan ikimuistoisen elämyksen.

9. Hommia löytyy ympäri Suomea

Suomessa on lähes 70 hiihtokeskusta. Muutitpa minne päin tahansa, todennäköisesti suhteellisen läheltä löytyy hiihtokoulu, jossa osaamistasi kaivataan.

10. Hyödylliset työsuhde-edut

Hiihtokeskuksilla on hiihdonopettajille erilaisia työsuhde-etuja, jotka hyödyttävät mukavasti omaa harrastamista.

Suomessa hiihdonopettajien koulutusta järjestävät Suomen Hiihtokeskusyhdistys sekä Suomen hiihdonopettajat ry. Lisätietoja koulutuksista löydät Ski.fi:n sivulta: Hiihdonopettajakoulutus.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 28.6.2023 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!
Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.

”Anteeksi, kun en osaa” – Miksi hiihdonopettajalta pyydellään anteeksi osaamattomuutta?

Hiihtokoulu
Kirjoittaja lastensa kanssa mäessä.

Kommentti: tämän takia laitoin lapseni hiihtokouluun

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajalla on hauskempaa! Neljä syytä hakea hiihdonopettajaksi

Hiihtokoulu