Ruka 3.10.2024

”Anteeksi, kun en osaa” – Miksi hiihdonopettajalta pyydellään anteeksi osaamattomuutta?

Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen. Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.
Häpeä on hiihtokoulussa tuttu vieras. Varsinkin aikuisten tunneilla. Miksi? Tätä pohtii hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kolumnissaan.

Useilla suomalaisilla on hauska ajatus. Koska asumme lumen maassa uskomme, että kaikki osaavat luonnostaan hiihtää tai vähintäänkin lasketella. Eivät osaa. Laskettelu on taito siinä missä mikä tahansa muukin liikuntamuoto.

Minä olen tietenkin hiihdonopettajana tyytyväinen siihen, että laskettelutaito ei siirry uusille sukupolville äidinmaidon mukana. Minähän olisin työtön, jos kaikki osaisivat sujutella rinnettä alas sujuvasti.

Hiihtokoulussa käy paljon aikuisia

Toisin kuin usein luullaan, hiihtokoulussa käy paljon aikuisia. Esimerkiksi minun oppilaistani yli puolet ovat täysi-ikäisiä. Eli et ole ainoa aikuinen, joka kaipaa opetusta.

Nämä ovat hyviä uutisia. Koska laskettelu on taito eikä ominaisuus, voit harjoitella sitä. Ja koska et ole ainoa aikuinen, joka ei osaa lasketella täydellisesti, voit ilmoittautua tunnille häpeilemättä.

Sinun ei tarvitse osata mitään, kun laitat ensimmäisen kerran laskettelusukset tai lumilaudan jalkaasi. Eikä sinun tarvitse pyytää anteeksi osaamattomuuttasi – varsinkaan hiihdonopettajalta.

Hiihdonopettajalla ei ole tulostaulua

”Anteeksi, kun olen näin kömpelö.”

”Olen tosi huono, en osaa kuin aurata.”

”Onpas sinulla tylsää, kun joudut minua täällä lastenrinteessä paimentamaan.”

Kun hiihtotunnillani on aikuinen oppilas, minulta pyydellään anteeksi – milloin mitäkin. Se on hämmentävää.

Eihän minulta tarvitse pyytää anteeksi osaamattomuutta. Olen paikalla juuri sen takia, että laskettelija kehittyisi ja saisi onnistumisen elämyksiä.

Ei hiihdonopettajalla ole tulostaulua, johon hän sijoittaa oppilaansa paremmuusjärjestykseen. Eikä hiihtotunnilla ole kiveen hakattua tavoitetta, johon jokaisen oppilaan täytyy yltää.

Jokainen oppilas oppii sen, mihin hän on valmis ja mihin olosuhteet antavat mahdollisuuden. Opettajana minulle ei ole merkitystä sillä, mitä oppilas oppii vaan sillä, että hän oppii jotain itselleen olennaista.

Kömpelö voi oppia tavan nousta ylös kaaduttuaan. Auraaja voi oppia taloudellisemman tavan aurata. Jännittäjä voi ylittää itsensä ja uskaltautua hieman isompaan lastenmäkeen.

Oppiminen on hauskaa. Ja alamäki palkitsee!

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Luitko jo nämä?

Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hiihtokoulussa jokainen ottaa takuulla loikan omissa taidoissaan eteenpäin. Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoita varten, sillä ammattilaiset osaavat opastaa myös osaavaa laskijaa.

Opi helposti laskettelun ja lautailun alkeet

Hiihtokoulu
Kommentin kirjoittaja Siiri Naukkarinen hiihdonopettaja Antti Aartolahden kanssa Riihivuoressa.

Kommentti: miksi ilmoittauduin hiihtokouluun

Hiihtokoulu
Leikkaava käännös yhdensuuntaisin suksin on monen laskettelijan toive ja tavoite. Tätä kannattaa opetella vaiheittain.

Aurasta eteenpäin – opi kääntymään yhdensuuntaisin suksin

Hiihtokoulu