Talma 2.2.2023

”Anteeksi, kun en osaa” – Miksi hiihdonopettajalta pyydellään anteeksi osaamattomuutta?

Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen. Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.
Häpeä on hiihtokoulussa tuttu vieras. Varsinkin aikuisten tunneilla. Miksi? Tätä pohtii hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kolumnissaan.

Useilla suomalaisilla on hauska ajatus. Koska asumme lumen maassa uskomme, että kaikki osaavat luonnostaan hiihtää tai vähintäänkin lasketella. Eivät osaa. Laskettelu on taito siinä missä mikä tahansa muukin liikuntamuoto.

Minä olen tietenkin hiihdonopettajana tyytyväinen siihen, että laskettelutaito ei siirry uusille sukupolville äidinmaidon mukana. Minähän olisin työtön, jos kaikki osaisivat sujutella rinnettä alas sujuvasti.

Hiihtokoulussa käy paljon aikuisia

Toisin kuin usein luullaan, hiihtokoulussa käy paljon aikuisia. Esimerkiksi minun oppilaistani yli puolet ovat täysi-ikäisiä. Eli et ole ainoa aikuinen, joka kaipaa opetusta.

Nämä ovat hyviä uutisia. Koska laskettelu on taito eikä ominaisuus, voit harjoitella sitä. Ja koska et ole ainoa aikuinen, joka ei osaa lasketella täydellisesti, voit ilmoittautua tunnille häpeilemättä.

Sinun ei tarvitse osata mitään, kun laitat ensimmäisen kerran laskettelusukset tai lumilaudan jalkaasi. Eikä sinun tarvitse pyytää anteeksi osaamattomuuttasi – varsinkaan hiihdonopettajalta.

Hiihdonopettajalla ei ole tulostaulua

”Anteeksi, kun olen näin kömpelö.”

”Olen tosi huono, en osaa kuin aurata.”

”Onpas sinulla tylsää, kun joudut minua täällä lastenrinteessä paimentamaan.”

Kun hiihtotunnillani on aikuinen oppilas, minulta pyydellään anteeksi – milloin mitäkin. Se on hämmentävää.

Eihän minulta tarvitse pyytää anteeksi osaamattomuutta. Olen paikalla juuri sen takia, että laskettelija kehittyisi ja saisi onnistumisen elämyksiä.

Ei hiihdonopettajalla ole tulostaulua, johon hän sijoittaa oppilaansa paremmuusjärjestykseen. Eikä hiihtotunnilla ole kiveen hakattua tavoitetta, johon jokaisen oppilaan täytyy yltää.

Jokainen oppilas oppii sen, mihin hän on valmis ja mihin olosuhteet antavat mahdollisuuden. Opettajana minulle ei ole merkitystä sillä, mitä oppilas oppii vaan sillä, että hän oppii jotain itselleen olennaista.

Kömpelö voi oppia tavan nousta ylös kaaduttuaan. Auraaja voi oppia taloudellisemman tavan aurata. Jännittäjä voi ylittää itsensä ja uskaltautua hieman isompaan lastenmäkeen.

Oppiminen on hauskaa. Ja alamäki palkitsee!

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu
Hiihtokoulussa jokainen ottaa takuulla loikan omissa taidoissaan eteenpäin. Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoita varten, sillä ammattilaiset osaavat opastaa myös osaavaa laskijaa.

Opi helposti laskettelun ja lautailun alkeet

Hiihtokoulu
Kommentin kirjoittaja Siiri Naukkarinen hiihdonopettaja Antti Aartolahden kanssa Riihivuoressa.

Kommentti: miksi ilmoittauduin hiihtokouluun

Hiihtokoulu
Leikkaava käännös yhdensuuntaisin suksin on monen laskettelijan toive ja tavoite. Tätä kannattaa opetella vaiheittain.

Aurasta eteenpäin – opi kääntymään yhdensuuntaisin suksin

Hiihtokoulu