Serena 30.3.2023

Paluu rinteeseen vuosien tauon jälkeen? Muista ainakin nämä

Onko edellisestä laskettelupäivästä kulunut vuosi jos toinenkin? Tarkista välineiden kunto, aloita rauhallisesti ja laita kypärä päähän! Kuva: Messilä Onko edellisestä laskettelupäivästä kulunut vuosi jos toinenkin? Tarkista välineiden kunto, aloita rauhallisesti ja laita kypärä päähän! Kuva: Messilä
Onko edellisestä laskureissusta vierähtänyt vuosi jos toinenkin? Mietityttääkö omien taitojen ja välineiden kunto? Tässä laskemisen pariin palaaville viiden kohdan muistilista, jonka avulla paluu rinteeseen onnistuu hyvän fiiliksen saattelemana ja ennen kaikkea turvallisesti!

Laskettelu ja lautailu ovat hienoja harrastuksia, joiden pariin on helppo ja hauska palata vuosienkin tauon jälkeen. Taidot voivat olla vähän ruosteessa, mutta rauhallisella startilla oppi palautuu nopeasti. Uusista välineistä on iloa, mutta vanhoillakin useimmiten pärjää mainiosti. Kokosimme toimivan muistilistan rinteisiin palaaville.

Huolla vanhat välineet kuntoon

Varaston perukoilta pölyttymästä esiin kaivettujen laskettelusuksien ja lautojen pohjat sekä kantit on syytä silmäillä läpi, vaikka edellisestä huoltokerrasta ei olisikaan kulunut puolta vuotta kauempaa. Kuivunut, voitelua huutava pohja näyttää samean harmaalle. Suksi- ja lautahuollossa välineet laitetaan kerralla kuntoon, mutta kevyen huollon voi tehdä itsekin.

Lue myös: Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Syvemmät naarmut ja reiät pohjassa on helppo huomata ja ne tulisi paikata aina heti ilmestymisen jälkeen, ettei kosteus pääse reiän kautta vaurioittamaan suksen tai laudan ydintä.

Kanttien terävyyden voi tarkistaa varoen kynnellä kokeilemalla. Tylsän oloisen kantin saa teräväksi kanttiviilalla, mutta viilan käytössä on syytä olla tarkkana; osaamaton voi aiheuttaa kantille enemmän haittaa kuin hyötyä. Ammattilaisen puoleen voi aina kääntyä, sillä osaavissa käsissä välineiden huolto onnistuu kuitenkin aina varmimmin.

Päivitä tarvittavat välineet uusiin

Kaikki hyvä päättyy aikanaan, eivätkä mitkään välineet ole ikuisia. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää välineistä tärkeimpään: kypärään. Mikäli kypärä on saanut näkyvän tai näkymättömän kovan kolhun, se ei enää suojaa käyttäjäänsä. Valmistajat suosittelevat myös ehjän ja kolhuttoman kypärän vaihtamista uuteen noin viiden vuoden välein, sillä muovi voi heikentyä vuosien saatossa.

Sama päteekin myös muihin laskuvälineisiin, joissa etenkin muovin hapertuminen voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa välineen hajoamisen kriittisessä tilanteessa kesken laskun. Etenkin 1980- ja 1990-luvulta peräisin olevia laskettelumonoja on rikkoutunut lasketellessa.

Säännöllisillä huoltotoimenpiteillä käyttöiän saa maksimoitua.

Säädä siteet sopiviksi

Laskettelusuksien siteiden säädöt tulee tarkastaa ennen rinteeseen lähtöä laskijalle sopiviksi sekä turvallisiksi. Laskettusiteissä säädetään DIN-arvot ja pituus. Monon koko ei kerro pohjan pituutta, vaan saman kokoisissa monoissa voi olla eri pituinen pohja. Useimmiten pituus on merkitty monon kantapään sisä- tai ulkoreunaan. Uusimmissa siteissä on yleensä merkittynä asteikot, mihin välille kyseisen ulkomitan tulee sijoittua.

Dinien (DIN) säätöön vaikuttavat erityisesti laskijan paino sekä laskutyyli. Perussääntönä etusiteen tulee aueta vääntämällä jalkaa omin voimin sisälle päin ja takasiteen puolestaan taaksepäin potkaistaessa. Liian pieni DIN-lukema on pienempi paha kuin liian suuri, sillä turvallisempi vaihtoehto on jalasta liian helposti irtoava suksi kuin kokonaan irtoamaton suksi.

Mikäli siteiden säätäminen vähääkään epäilyttää, kysy neuvoa välinevuokraamon tai urheilukaupan henkilökunnalta.

Lumilautasiteissä homma on hivenen yksinkertaisempi: tärkeintä on kiristää ruuvit, varmistaa kiristysremmien kunto sekä toimivuus ja asettaa siteiden kulmat (stance) kohdilleen laskijan mieltymysten mukaan.

Lue myös: Lumilautasiteiden säätämisen abc

Kuka väistää ja ketä?

Tärkeintä niin rinteessä kuin parkissa on muistaa, että ylhäältä ja takaa tuleva on väistämisvelvollinen. Aina ja poikkeuksetta.

Rinnesääntöjen opettelu ja kertaus koko seurueen voimin riippumatta laskijoiden iästä tai taitotasosta on erityisen tärkeää ennen ensimmäistä laskupäivää. Ylhäältä tuleva väistää ja vain rinteen reunaan pysähdytään. Tärkeää on sopeuttaa vauhti taitoihin, välineisiin ja olosuhteisiin sopivaksi.

Lue myös: 10 turvallista laskuvinkkiä

Säännöt muistamalla ja niitä noudattamalla on mahdollista ehkäistä monia vaara- ja onnettomuustilanteita.

Parkkilaskemiseen on monesti lisänä vielä omat ohjeistuksensa ja etikettinsä, joihin on syytä tutustua ennalta.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen rinnesäännöt löydät tästä linkistä.

Aloita riittävän helposta

Välineiden lisäksi myös omiin laskutaitoihin on saattanut vuosien saatossa kertyä ruostetta. Kirkas mielikuva kymmenen vuoden takaa sinusta, leikkaavasta käännöksestä sekä mustasta rinteestä ei välttämättä ole enää kaikkein realistisin – tai ainakin vaatii toteutuakseen aikaa ja kärsivällisyyttä. Muista aloittaa riittävän helposta ja etene rauhallisesti itseäsi ja kroppaasi kuunnellen.

Hiihdonopettajan eli rinteiden personal trainerin opeissa osaavampikin tekijä saa uutta irti omaan laskemiseensa. Ammattilainen osaa viedä sinut sopiviin rinteisiin taitotasosi huomioiden sekä tietää kertoa parhaat tekniikkavinkit sujuvampaan laskemiseen. Näin säästät luultavasti sekä omia että seurueesi hermoja, ja vanhat taidot palaavat selkärangasta entistä eheämpinä!

Luitko jo nämä?

Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu

Kari, 75 v.: laskettelu ei ikää katso

Laskettelu
Snow parkin riemut avautuvat myös aikuisille. Aloita vaikka helpoista presseistä ja innostu uudesta!

Vanha koira oppii uusia temppuja – näin parkkilaskun aloittaminen onnistuu aikuisena

Hiihtokoulu