Sappee 20.6.2024

Temppuilu hississä voi lopettaa kaikkien mäkipäivän

Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024. Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hiihtohissi on tärkeä osa laskettelupäivää. Suurin osa kulkee mäen päälle iloisesti kaverin kanssa jutellen. Osa kuitenkin haluaa temppuilla hissilinjalla – ja tietämättään aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

Tuoli- ja gondolihissimatka on selkeä, istutaan kyytiin ja nautitaan matkasta. Ankkuri- ja sompahissit, eli maata pitkin kulkevat laahaushissit, innoittavat joitakin toisinaan ei toivotun temppuilun.

Messilän ski patrol Kalle Maattola on nähnyt monenlaista käytöstä hississä:

”Jos yleistetään, niin lapset tai nuoret teinit ovat yleisin hississä temppuileva ryhmä. Heistä hississä temppuilu on hauskaa, mutta he eivät osaa ajatella sen seurauksia.”

Messilässä, kuten monessa muussa keskuksessa, joudutaan korjaamaan hississä vedättämisen seurauksia joka talvi.

”Kauden aikana vaijeri putoaa paikaltaan muutaman kerran. Näissä voi myös hissiin tulla isompikin vaurio, joka poistaa sen käytöstä pidemmäksi aikaa. Laakerit, rullastot, linjasto tai vaikka hissiköysi voivat vaurioitua vaijerin putoamisen yhteydessä. Onneksi ei ole käynyt suurempia henkilövahinkoja.”

Kun vaijeri on pois paikaltaan, ei hissiä voi käyttää kukaan. Parhaimmassa tapauksessa vaijerivaurio saadaan korjattua noin tunnissa, mutta usein hissi on pysähdyksissä pidempään.

”Mikäli vaijeri vaurioituu, voi hissi olla pois käytöstä viikkojankin”, Kalle kertoo.

”Kurvailu kuuluu rinteeseen, ei hissilinjalle. Hissiin kaveri viereen ja mukavat jutut käyntiin”, Messilän ski patrol Kalle Maattola neuvoo.

Muista hissikäyttäytyminen myös yläasemalla

Vaikka hissivaijeri pysyisi paikallaan, hississä pelleily voi aiheuttaa vetolaitteen rikkoontumisen. Hissikapulan vetolaitteen jousi voi mennä poikki tai ankkuri jäädä jumiin.

Kalle muistuttaa, että rikkoutumiset eivät ole ainoa hississä temppuilevien aiheuttama turvallisuusriski:

”Yläasemalla sivulle tai liian pitkälle vedätetty kapula voi osua kanssalaskijaan. Hississä kikkailijoita myös kaatuu, jolloin he voivat keilata takana tulevat kumoon.”

Hissiselfien ottajat ovat tuttu näky hiihtokeskuksissa. Kalle suhtautuu ymmärtäväisesti omakuvien ottajiin.

”Ei siinä suurempaa vaaraa ole, mutta sormet jäätyvät ja kännykkä voi tippua matkan aikana. Ankkuri voi luisua takapuolen alta, eikä kuvatessa välttämättä huomaa, jos vaikka edellä oleva on kaatunut hissilinjalle.”

Ski patrol valvoo tehostetusti hissikäyttäytymistä

Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat koko maassa tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.

Ski patrol seuraa hissikäyttäytymisen lisäksi myös jonotuskäyttäytymistä.

”Ski patrolin läsnäolo vähentää kikkailua ja mikäli sitä näkyy, niin puutumme siihen nopeasti. Ennaltaehkäisy on tärkeässä roolissa.”

Ylivoimaisesti suurin osa laskijoista käyttäytyy hisseissä ja hissijonossa asianmukaisesti. Kalle Maattola antaa omat vinkkinsä onnistuneisiin hissinousuihin.

”Kurvailu kuuluu rinteeseen, ei hissilinjalle. Hississä ollaan yleisesti tarkkaavaisia ja jos on jotain kysyttävää, voi kysyä neuvoa ski patrolilta. Hissiin mennessä kaikki turha pois, hanskat kädessä, takki kiinni ja kaulahuivit ja muut roikkuvat takin alle piiloon. Hyvä kaveri viereen ja mukavat jutut käyntiin. Hymy huulille ja hissiin.”

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.

Roska on rinteessä vuosisatojen riesa

Laskettelu
Hauskan laskupäivän resepti: huomioi kanssalaskijat, noudata rinnesääntöjä ja nauti laskukavereiden seurasta.

Laskettelija: huomioi edes nämä rinnesäännöt

Laskettelu
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen

Kiusaaminen ei kuulu rinteeseen – eikä elämään muutoinkaan

Laskettelu