Sappee 11.6.2024

Anni Kärävä sai kutsun X Gamesiin!

Freeski-laskija Anni Kärävä sai yllättävän, mutta mieluisan kutsun Yhdysvaltoihin kisaamaan arvostettuun X Games -kutsukilpailuun. Kutsu tuli Knuckle Huck -kilpailuun eli kumpukisaan, joka järjestään ensimmäistä kertaa naisille tänä vuonna.

X Games -kisat järjestetään Aspenissa tammikuussa, 26.-28.1.2024. Kyseessä on kutsukisa, johon kutsua lajipiireissä pidetään hienona saavutuksena. Kumpukisan lisäksi Kärävä on varasijalla big air ja slopestyle -kisoihin.

”X Games on yksi suurimmista kisoista, mitä meidän lajissa on. Se osoittaa arvostusta, että saa kutsun ja se on laskijalle suuri kunnia. ”

Knuckle-Huck radalla urheilijat käyttävät big air hyppyrin kumpua ja alastuloa suorituspaikkana. Urheilijat tekevät muun muassa handdrageja, nosebuttereita ja muita luovia yhdistelmiä. Knuckle Huck kilpailu on 20 minuutin jam-sessio, jossa 8 urheilija suorittaa niin monta laskua kuin mahdollista ja näitä arvostellaan kokonaisvaikutelman perusteella. Knuckle Huckissa arvioidaan tempun toteutusta, vaikeutta, monipuolisuutta, progressiivisuutta ja tyyliä. Kisa järjestetään ensimmäistä kertaa myös naisille tänä vuonna.

”Yllätyin, että kutsu kävi juuri kumpukisaan. Ensimmäinen tunne oli, etten ole mikään kumpumestari. Innoissani ja vähän jännittyneenä lähden näyttämään omaa osaamistani. Laji on minulle aika uusi ja tyyli edellä koitan löytää itselleni toimivat temput. Haluan tehdä jotain siistiä!” 

Varasija big airissa ja slopestylessä tarkoittaa Kärävälle riittoisaa laskemista Aspenissa. 

”Pääsen laskemaan molempien harjoitukset, joten laskemista on paljon ohjelmassa, vaikken kisoihin pääsisikään.” 

Tasainen ja monipuolinen kausi takana

Kärävän sijoituksen maailmancupissa big airissa ja slopestylessä ovat vaihdelleet viidennen ja kymmenennen sijan välillä. Laskuvarmuus on löytynyt. 

”On ollut hyvä kausi tähän mennessä. Maailmancup-kausi jatkuu heti X Gamesien jälkeen Mammoth Mountainilla.”  

Kisaamisen ohella Kärävä on ennättänyt osallistua myös kuvauksiin. Hän on ollut yhdysvaltalaisen kuvausryhmän mukana tekemässä katulaskemiseen keskittyvää laskuelokuvaa, joka julkaistaan ensi syksynä. 

”Olen tykännyt laskea kameran edessä. Kuvaus varmasti tukee kisalaskemista, vaikka onkin ihan erilaista. Keskittyminen laskusuoritukseen on samankaltainen, tavoittelen omaa parastani. Kuvaamisessa ryhmällä on suuri merkitys ja kuvaajien kanssa kommunikointi on myös suuressa roolissa. Itse pitää rakentaa suorituspaikkoja, se on ryhmätyötä.” 

X Games on kisaamisen lisäksi myös amerikkalaisten makuun tehtyä showta. Kärävä aikoo mahdollisuuksien mukaan ennättää myös katsomon puolelle. 

”Odotan, että pääsen kokemaan sen ison tapahtuman fiiliksen. On suuri kunnia päästä osallistumaan näinkin arvostettuun tapahtumaan ja siistiä myös nähdä livenä eri lajeja. X-Games suorituspaikat näyttävät erittäin hyville ja olen innoissani siitä, että pääsen ylipäätään laskemaan sinne.”

Suomalaisista laskijoista myös Juho Saastamoinen on mukana X Gamesien knuckle huck -kilpailussa ja Jon Sallinen varasijalla halfpipen kisaan.