Laajis 3.12.2024

Kypärä suojaa päätä kolhuilta

Laskettelulaseja sovittaessa kannattaa ottaa oma kypärä mukaan kauppaan.
Suomalaiset ovat omaksuneet erittäin hyvin kypärän käytön laskettelussa. Olemmekin todennäköisesti parhaiten päitämme rinteessä suojaava kansakunta.

Kypärän käyttö ratkaisee samalla ongelman päähineen valinnasta. Modernit kypärät ovat hyvin kevyitä ja niiden valikoima on todella runsas. Jokainen löytää varmasti itselleen hyvin istuvan sekä hyvännäköisen kypärän.

Lapsilla kypärän käyttöaste lähentelee sataa prosenttia, mutta osa aikuisista luottaa vielä tuuriin ja pipoon rinteessä. Lasten kypäränkäyttöä kannustetaan myös hiihtokeskuksissa, sillä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen jäsenkeskuksissa alle kuusivuotiaat kypäräpäät laskevat ilmaiseksi vanhempiensa kanssa.

Näin valitset kypärän päähäsi

Ensimmäinen kypärän valintakriteeri on sen istuvuus, sillä muodoissa on eroja valmistajien kesken. Kypärien kokoluokituksen menevät vaatekokojen tyyliin S, M, L jne. Useimmissa moderneissa kypärissä on koon säätö, joko hihnaa kiristämällä tai esimerkiksi ilmaa pumppaamalla.

Yksi keskeinen ero löytyy korvien kohdalta. Osassa kypäriä suojaava kuori ulottuu korvien yli ja toisissa on pehmeät korvasuojat. Pehmeät korvasuojat ovat usein irrotettavissa ja pestävissä ja kuuluvuus on niissä usein kovia parempi.

Lasten kypärän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös väriin, sillä kirkkaan värinen kypärä näkyy hyvin rinteessä.

Säädä sopivaksi

Kypärän valinnan jälkeen kannattaa uhrata tovi kypärän säätämiseen. Leukaremmin asettaminen sopivan kireälle sekä muiden mahdollisten säätöjen asemoiminen vähentää tuskailua rinteessä.

Jotta kypärä suojaa oikein ja on mukava käyttää, tulee sen olla oikein päässä. Kypärän pitää peittää myös otsa, ei keikkua takaraivolla. Säädä myös leukaremmi sopivaksi. Remmi ei saa ahdistaa, mutta kypärän tulee kuitenkin pysyä hyvin päässä.

Monissa kypärämalleissa istuvuutta parannetaan kypärän takaosan erilaisilla säädöillä. Ne saavat kypärän pysymään hyvin paikoillaan ja oikeassa asennossa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Facebook-kansa tietää: kypärä on varusteista tärkein

Laskettelu

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit

Näin valitset laskettelukypärän

Välineet