Iso-Syöte 27.11.2023

Kypärä suojaa päätä kolhuilta

Laskettelulaseja sovittaessa kannattaa ottaa oma kypärä mukaan kauppaan.
Suomalaiset ovat omaksuneet erittäin hyvin kypärän käytön laskettelussa. Olemmekin todennäköisesti parhaiten päitämme rinteessä suojaava kansakunta.

Kypärän käyttö ratkaisee samalla ongelman päähineen valinnasta. Modernit kypärät ovat hyvin kevyitä ja niiden valikoima on todella runsas. Jokainen löytää varmasti itselleen hyvin istuvan sekä hyvännäköisen kypärän.

Lapsilla kypärän käyttöaste lähentelee sataa prosenttia, mutta osa aikuisista luottaa vielä tuuriin ja pipoon rinteessä. Lasten kypäränkäyttöä kannustetaan myös hiihtokeskuksissa, sillä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen jäsenkeskuksissa alle kuusivuotiaat kypäräpäät laskevat ilmaiseksi vanhempiensa kanssa.

Näin valitset kypärän päähäsi

Ensimmäinen kypärän valintakriteeri on sen istuvuus, sillä muodoissa on eroja valmistajien kesken. Kypärien kokoluokituksen menevät vaatekokojen tyyliin S, M, L jne. Useimmissa moderneissa kypärissä on koon säätö, joko hihnaa kiristämällä tai esimerkiksi ilmaa pumppaamalla.

Yksi keskeinen ero löytyy korvien kohdalta. Osassa kypäriä suojaava kuori ulottuu korvien yli ja toisissa on pehmeät korvasuojat. Pehmeät korvasuojat ovat usein irrotettavissa ja pestävissä ja kuuluvuus on niissä usein kovia parempi.

Lasten kypärän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös väriin, sillä kirkkaan värinen kypärä näkyy hyvin rinteessä.

Säädä sopivaksi

Kypärän valinnan jälkeen kannattaa uhrata tovi kypärän säätämiseen. Leukaremmin asettaminen sopivan kireälle sekä muiden mahdollisten säätöjen asemoiminen vähentää tuskailua rinteessä.

Jotta kypärä suojaa oikein ja on mukava käyttää, tulee sen olla oikein päässä. Kypärän pitää peittää myös otsa, ei keikkua takaraivolla. Säädä myös leukaremmi sopivaksi. Remmi ei saa ahdistaa, mutta kypärän tulee kuitenkin pysyä hyvin päässä.

Monissa kypärämalleissa istuvuutta parannetaan kypärän takaosan erilaisilla säädöillä. Ne saavat kypärän pysymään hyvin paikoillaan ja oikeassa asennossa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.
Sallassa on talvelle 2023–2024 kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa tehty lasketteijoille jälleen uudistuksia ja perusparannuksia.
Maston alueen uusi kahdeksan hengen tuolihissi nostaa laskijat mäen päälle alle kahdessa minuuttissa.
Syksy on hienoa laskuaikaa. Kuvassa Janne Lipsanen kauden ensimmäisenä laskupäivänä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Facebook-kansa tietää: kypärä on varusteista tärkein

Laskettelu

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit

Näin valitset laskettelukypärän

Välineet