Sappee 31.8.2024

Kypärä suojaa päätä kolhuilta

Laskettelulaseja sovittaessa kannattaa ottaa oma kypärä mukaan kauppaan.
Suomalaiset ovat omaksuneet erittäin hyvin kypärän käytön laskettelussa. Olemmekin todennäköisesti parhaiten päitämme rinteessä suojaava kansakunta.

Kypärän käyttö ratkaisee samalla ongelman päähineen valinnasta. Modernit kypärät ovat hyvin kevyitä ja niiden valikoima on todella runsas. Jokainen löytää varmasti itselleen hyvin istuvan sekä hyvännäköisen kypärän.

Lapsilla kypärän käyttöaste lähentelee sataa prosenttia, mutta osa aikuisista luottaa vielä tuuriin ja pipoon rinteessä. Lasten kypäränkäyttöä kannustetaan myös hiihtokeskuksissa, sillä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen jäsenkeskuksissa alle kuusivuotiaat kypäräpäät laskevat ilmaiseksi vanhempiensa kanssa.

Näin valitset kypärän päähäsi

Ensimmäinen kypärän valintakriteeri on sen istuvuus, sillä muodoissa on eroja valmistajien kesken. Kypärien kokoluokituksen menevät vaatekokojen tyyliin S, M, L jne. Useimmissa moderneissa kypärissä on koon säätö, joko hihnaa kiristämällä tai esimerkiksi ilmaa pumppaamalla.

Yksi keskeinen ero löytyy korvien kohdalta. Osassa kypäriä suojaava kuori ulottuu korvien yli ja toisissa on pehmeät korvasuojat. Pehmeät korvasuojat ovat usein irrotettavissa ja pestävissä ja kuuluvuus on niissä usein kovia parempi.

Lasten kypärän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös väriin, sillä kirkkaan värinen kypärä näkyy hyvin rinteessä.

Säädä sopivaksi

Kypärän valinnan jälkeen kannattaa uhrata tovi kypärän säätämiseen. Leukaremmin asettaminen sopivan kireälle sekä muiden mahdollisten säätöjen asemoiminen vähentää tuskailua rinteessä.

Jotta kypärä suojaa oikein ja on mukava käyttää, tulee sen olla oikein päässä. Kypärän pitää peittää myös otsa, ei keikkua takaraivolla. Säädä myös leukaremmi sopivaksi. Remmi ei saa ahdistaa, mutta kypärän tulee kuitenkin pysyä hyvin päässä.

Monissa kypärämalleissa istuvuutta parannetaan kypärän takaosan erilaisilla säädöillä. Ne saavat kypärän pysymään hyvin paikoillaan ja oikeassa asennossa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Facebook-kansa tietää: kypärä on varusteista tärkein

Laskettelu

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit

Näin valitset laskettelukypärän

Välineet