Saariselkä 30.4.2024

Vältä aivovamma, käytä laskettelukypärää

Kypärä on rinteessä päähineistä ylivoimaisesti paras. Se on ehdottoman tärkeä varsinkin parkkilaskijoille. Kypärä on rinteessä päähineistä ylivoimaisesti paras. Se on ehdottoman tärkeä varsinkin parkkilaskijoille.
Kypärä on laskettelijan ja lumilautailijan varusteista ylivoimaisesti tärkein. Se suojaa viimalta ja pakkaselta – ja mikä tärkeintä – herkkiä aivoja kolhuilta.

Moni laskettelija ja lumilautailija tykkää puhua rakkaan harrastuksensa välineistä. Juttua monoista, suksista ja laudoista riittää tuntikausiksi.

Tärkein väline kuitenkin sivuutetaan turhan helposti keskusteluissa: ylivoimaisesti tärkein lasketteluväline on kypärä. Polven tai olkapään voi useimmiten korjata, mutta kypärä suojaa ihmiskehon tärkeintä ja herkintä osaa – aivoja.

”Kypärä on erittäin tärkeä”, muistuttaa myös Suomen alppi- ja freestylemaajoukkueiden lääkäri, ortopedian ja traumataologian erikoislääkäri Sikri Tukiainen.

Lue myös: Näin valitset laskettelukypärän

Suomalaiset ovat kypäräkansaa

”Olen ilolla katsonut, että laskettelukypärän käyttö on lisääntynyt huomattavasti kaikkialla”, Sikri Tukiainen kertoo.

Havainnolle on tilastollinen vahvistus. Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n tutkimusten mukaan 96 % suomalaisista käytti kypärää laskettelukaudella 2019–2021. Syystäkin, sillä onnettomuuteen joutuneista laskettelijoista pääkolhuja sai 12,6 % ja lumilautailijoista 12,8 %.

Laiskimpia kypäränkäyttäjiä ovat yli viisikymppiset setämiehet ja tätinaiset. Onneksi seuraavat sukupolvet ovat viisaampia, sillä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen raporttien mukaan kypärän käytössä kunnostautuvat nuoret laskettelijat ja lautailijat.

Vauhti on aivojen vihollinen

Nykyaikaisilla suksilla ja laudoilla on helppo laskea kovaa. Rinteessä paahdetaan helposti viittäkymppiä, joskus kovempaakin. Vaikka lumi sinänsä saattaa kuulostaa pehmeältä alustalta, niin kovassa vauhdissa kaatuminen on aina vaarallista. Törmäyksissä vakavien vammojen riskit kasvavat entisestään.

Aivovamman aiheuttaa päähän kohdistuva isku tai liike-energia. Onneksi rinteessä kaatumisissa ja törmäyksissä sattuu usein korkeintaan aivotärähdys, eli lievä aivovamma. Se aiheuttaa aina vamman aivoille, mutta vamma on ohimenevä. Jos laskija on aivotärähdyksen yhteydessä hetkenkin tajuttomana tai muistiaukko on pidempi kuin 10 minuuttia, kannattaa hakeutua lääkärin tutkittavaksi.

Lue lisää aivotärähdyksestä Mehiläisen sivuilta: Aivotärähdys

”Kypärää tulee käyttää aina. Erityisesti kun mennään lujaa, mutta varsinkin lasketellessa merkittyjen rinnealueiden ulkopuolella. Silloin ei voi koskaan tietää, mistä jonkun kiven löytää. Myös parkissa hyppyreitä, reilejä ja pressejä laskiessa on kypärä ehdottoman tärkeä”, Sikri Tukiainen muistuttaa.

Kypärä tulee olla päässä, vaikka olisi taitava laskettelija ja liikkuisi rinteessä rauhallisesti. Kaikki kanssalaskijat kun eivät ikävä kyllä ole yhtä taitavia ja maltillisia.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Urheilu Mehiläisen kanssa. Seuraa Urheilu Mehiläistä Instagramissa @urheilumehilainen

Luitko jo nämä?

Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

21 keinoa pysyä terveenä hiihtolomalla

Yhteistyössä

Lääkärin reseptit kuinka vältät rinneonnettomuudet

Vinkit
Testaamalla löytyy laskijan ongelmakohdat. Kuvan y-balance -testillä mitataan kehon toiminnallista symmetriaa ja hallintaa. Lisäksi se selvittää liikeratojen mahdolliset puolierot.

Testaamalla paremmaksi laskijaksi

Yhteistyössä