Pyhä 17.4.2024

Kommentti: tämän takia laitoin lapseni hiihtokouluun

Kirjoittaja lastensa kanssa mäessä. Kirjoittaja lastensa kanssa mäessä.
Koulutettukaan vanhempi ei ole aina paras opettaja lapselle. Kokenut laskija, ex-freestylehiihtäjä ja liikuntatieteiden maisteri Karoliina Ylösjoki kertoo, miksi hän laittoi lapsensa hiihtokouluun eikä opettanut heitä itse.

Olen harrastanut laskettelua eri muodoissaan koko ikäni. Kun sain lapsia, halusin laskettelusta koko perheen yhteisen harrastuksen. Aloitimme talviliikuntaharrastukset murtomaahiihdolla ja kävimme muutaman kerran lyhyesti hiihtokeskuksien lumimaassa kokeilemassa laskettelusuksia ennen kuin ilmoitimme lapset Wernerin hiihtokouluun (Lue myös: Werneri – maailman hauskin hiihtokoulu lapsille)

Olisin osannut opettaa lapsia laskemaan, mutta varsinkin vanhemman lapsen kanssa tilanne on kaikissa oppimistilanteissa se, että äidille kiukutellaan ja valitetaan, mutta ulkopuolista opettajaa kuunnellaan ja totellaan. Muutaman yhteisen lumimaassa tehdyn kokeilun jälkeen oli selvää, että oppimisprosessissa menisi hermot sekä äidillä että lapsella, joten opetus päätettiin ulkoistaa Wernerin hiihtokouluun.

Lapseni ovat oppijoina hyvin erilaisia kuten lapset yleensäkin. Toinen on hiukan arka ja lähtee uusiin harrastuksiin ja juttuihin yleensäkin mukaan vastentahtoisemmin. Ilmoitimme pojan Wernerin hiihtokouluun ja laskettelun opettelu sujui oikein mukavasti. Hiihtokoulussa opettaja osasi ottaa hienosti huomioon vähän aremman pikkumiehen, joka ei pysynyt ihan koko aikaa muiden perässä. Aina lähteminen hiihtokouluun ei sujunut ongelmitta, mutta hiihtokoulun jälkeen kaveri oli hyvällä mielellä.

Monien hiukan lyhyeksi jääneiden laskettelureissujen ja suurimmaksi osaksi lumimaassa pulkkaillen ja leikkien vietetyn päivän jälkeen siirtyminen isoihin mäkiin tapahtui hänen kanssaan erittäin helposti. Kun hän oli saanut laskea tarpeeksi lastenmäkiä, itseluottamus ja taidot olivat kehittyneet. Kun hän oli itse valmis ja halukas isoon mäkeen, kuoriutui pojasta päivässä Saariselän rinteillä mainio laskija.

Toinen lapsista on puolestaan hyvin rohkea ja innokas uuden kokeilija. Hän oli heti innokas ja halukas kokeilemaan suksia. Vanhempaa lasta on siis saanut kannustaa ja hiukan tuuppi ja pienempää jarrutella ja toppuutella. Wernerin hiihtokoulussa tämäkin herra oppi laskemaan hyvin ja sai myös hyvää oppia turvallisesta rinnekäyttäytymisestä.

Kun kyselin lapsilta, mikä hiihtokoulussa oli kivointa, molemmat lapset mainitsivat lasten kanssa laskeneen Werneri-maskotin. Wernerin hiihtokoulussa lasten tarpeet on tunnistettu ja huomioitu!

Karoliina Ylösjoki
Liikunta-alan yrittäjä ja kahden laskettelevan lapsen äiti

PS. Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Haluatko mukaan Werneri-hiihtokouluun?

Hiihtokoulu

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu