Pyhä 17.4.2024

Lasten kanssa mäkeen

Laskettelu on aidosti koko perheen yhteinen harrastus. Laskettelu on aidosti koko perheen yhteinen harrastus.
Laskettelu on hauska perhettä yhdistävä harrastus. Aivan pienimmätkin nauttivat rinteistä ja yhteisestä ajasta, kunhan perusasiat ovat kunnossa. Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri Petri Koponen kertoo vinkkinsä lapsiperheen yhteisiin rinnehetkiin.

Laskettelusta ja lautailusta nauttivat kaiken ikäiset. Parhaimmillaan laskettelu yhdistää perheitä. Kuten amerikkalaiset sanovat: ”Perheet, jotka hiihtävät yhdessä, pysyvät yhdessä.”

Kun perheen pienimpien kanssa lähtee mäkeen, niin muutamaan perusasiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Mehiläisen lastentautien erikoislääkärin Petri Koposen muistilistassa on kolme tärkeää asiaa: lämpö, ruoka ja lepo.

Kova pakkanen käy hengitysteille

”Viiman ja pakkasen kombinaatio on salakavala etenkin hengitysteille”, Petri Koponen muistuttaa.

Kunnon pakkasilma kuivattaa ja jäähdyttää hengitysteitä. Limaa erittyy normaalia enemmän, mutta limaa pois kuljettavien värekarvojen toiminta heikentyy. Tämän takia hengittäminen kovalla pakkasella voi olla leutoa keliä hankalampaa. Astmaatikoille erityisesti kova pakkanen on hankala juttu.

”Hengitystiet kannattaa pakkasella suojata. Lasketellessa voi huivilla peittää kaulan lisäksi suun ja nenän”, Koponen vinkkaa. Saatavilla on esimerkiksi merinovillaisia kypärähuppuja, jonka voi tarvittaessa vetäistä hengitysteiden eteen.

Todella kovalla pakkasella ei perusterveenkään kannata rehkiä liian pitkiä pätkiä kerralla, vaan välillä voi käydä lämmittelemässä. Jos hengittäminen tuntuu hankalalta, niin tempoa on syytä vähän rauhoittaa. Astmaatikon kannattaa hyvissä ajoin etukäteen varmistaa, että lääkitys on riittävä astman hoitoon ja että lääke on otettu ohjeiden mukaisesti.

Kylmältä ja viimalta suojaan

Kaikille vanhemmille ei riittävä pukeutuminen ole aina itsestäänselvyys. Rinteessä tulee huolehtia lapsen sopivan lämpöisestä pukeutumisesta sekä suojaamisesta viimaa vastaan.

”Vaatteiden tulee olla sellaiset, että ne eivät haittaa toimintaa ja aiheuta itsessään riskejä. Vaikka puetaan lämpöisesti, niin vaatteet eivät saa rajoittaa liikkumista. Myös roikkuvia vaatekappaleita tulee välttää, että ne eivät tartu esimerkiksi hissin vetolaitteisiin tai metsässä puiden oksiin”, Petri Koponen neuvoo.

Kerrospukeutuminen on aina hyvä lähtökohta: Alimmaksi kerrokseksi lämmin ja kosteutta siirtävä kerrasto on oiva valinta. Merinovilla toimii tässäkin hyvin. Päällimmäiseksi tuulta ja sadetta hylkivä kuorikerros. Väliin sitten kelin mukaan lämmittäviä kerroksia. Päähän laitetaan aina kypärä, se kun suojaa tehokkaasti viiman ja pakkasen lisäksi kolhuilta.

”Taukojen aikana vaatetusta kannattaa vähentää, että sisätiloissa ei hikoile”, Petri Koponen muistuttaa.

Lastenlääkäri muistuttaa ennakkovalmistelujen tärkeydestä:

”Aamulla puetaan vain kuivia vaatteita päälle!”

Vaatteet tulee kuivata huolellisesti aina päivän laskettelureissun jäljiltä, sillä kostea vaate jäähdyttää kehon hetkessä. Myös monojen pitää olla kuivat, joten sisäkengät kannattaa irrottaa ulkokengästä ja kuivattaa erikseen – vaikka se hieman lisävaivaa aiheuttaakin.

Paleltuma voi tulla salakavalasti vähitellen. Vanhempien kannattaa tarkkailla etenkin pienten lasten sormia ja varpaita, että ne ovat lämpimät. (Lue myös: Vältä paleltuma rinteessä)

Suojaa myös silmät

Talven pakkasessa ja viimassa on tärkeää suojata iho sekä varmistaa lämmin ja mukava olo. Auringon valaistessa rinteet – etenkin keväällä – laskettelija saa lisää suojattavaa.

”Kun aurinkoa ei ole nähty puoleen vuoteen ja menee aurinkoiseen rinteeseen, niin se on yllätys sekä iholle että silmille”, Koponen muistuttaa.

Aurinko ja lumi ovat tehokas yhdistelmä. Kevään ensimmäisistä aurinkoisista päivistä nautittaessa unohtuu helposti, että hohtava hanki lisää auringon vaikutusta huomattavasti. Iholle onkin syytä levittää ennen mäkipäivää (ja mäkipäivän aikana) ison suojakertoimen aurinkovoidetta.

Silmät kannattaa aina suojata laskettelulaseilla. Kunnon laskettelulasit suojaavat niin viimalta, kolhuilta kuin auringon säteiltäkin. Lisäksi ne parantavat heikolla kelillä näkyvyyttä.

Muista syödä, juoda ja levätä!

Rinteessä kun yhdessä touhutaan, niin ajankulu helposti unohtuu. Samalla voivat unohtua ruoka- ja juomatauot. Talvisessa pakkaskelissä etenkin juominen jää helposti väliin. Keho kuitenkin kaipaa nestettä ja sen puute johtaa nopeasti uupumiseen. Varsinkaan lapset eivät usein huomaa etukäteen nälästä ja janosta johtuvia väsymisen merkkejä.

Lasketellessa kannattaa pitää säännöllisesti evästaukoja. Ja vettä kannattaa juoda vielä useammin. Ennen mäkeen lähtöä on hyvä nauttia ravitseva aamiainen, rinteessä riittää useimmiten juomataukojen lisäksi kevyt lounas ja hyvät välipalat. Illalla voi tankata runsaammin – mutta silloinkin terveellisesti.

Petri Koposella on omakohtaisia kokemuksia laskettelun mukaansa tempaavuudesta:

”Kaikessa urheilussa, mutta laskettelussa erityisesti, päivä venyy kuin huomaamatta pitkäksi. Siksi lepotaukojakin kannattaa pitää, että laskemisessa säilyy draivi ja ilo!”

Artikkeli on tehty yhteistyössä Urheilu Mehiläisen kanssa. Seuraa Urheilu Mehiläistä Instassa @urheilumehilainen

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

21 keinoa pysyä terveenä hiihtolomalla

Yhteistyössä

Valmistaudu mäkipäivään maajoukkueen opein

Yhteistyössä

Jos sairastut hiihtolomalla, toimi näin

Keskusuutiset