Sappee 16.9.2023

Kehity laskijana: Vaihda välinettä

Lisää taitoa, intoa ja energiaa saat vaihtamalla välillä välineitä. Kuvassa Levin hiihtokoulun Kim Wikberg ja Minna Nevalainen näyttävät mallia. Lisää taitoa, intoa ja energiaa saat vaihtamalla välillä välineitä. Kuvassa Levin hiihtokoulun Kim Wikberg ja Minna Nevalainen näyttävät mallia.
Uutta kokeilemalla saat laskettelusta enemmän irti ja samalla kehityt laskijana puolivahingossa. Yllätä itsesi ja vaihda välillä välinettä. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi se kannattaa.

Haasta itsesi ja kokeile uusia välineitä. Jos olet laskenut aina vain suksilla, suurin haaste aivoillesi ja lihaksillesi on lauta.

Jo molempien jalkojen kiinnittäminen samaan välineeseen saattaa tuntua jännittävältä

Ja miten ihmeessä laudalla jarrutetaan?

Iso juttu on tietysti se, että laskusuunta muuttuu, kylki edellä liukuminen on kovin erilainen kokemus kuin rintamasuuntaan eteneminen. Painonsiirto tapahtuu ensisijaisesti varpailta kantapäille, kun suksilla siirretään painoa jalalta toiselle.

Lue myös: Opi lumilautailun alkeet helposti

Laudalla laskeminen on loppuen lopuksi yksinkertaista, kunhan saat aivosi käännettyä uuteen asentoon ja hieman harjoittelet. Kaatumisilta tuskin kuitenkaan vältyt ja sehän se onkin osa hauskuutta.

Reisijumppaa telluilla vai fiilistelyä pätkäsuksilla?

Jos hyppy laudan päälle tuntuu liian jännittävältä, voit pitäytyä suksissa.
Telemark-suksilla saavat reidet taatusti jumppaa ja tasapaino haastetta. Tellut saattavat tuntua turvallisemmalta vaihtoehdolta kuin lauta, koska suunta säilyy samana ja välineet muistuttavat tuttuja suksiasi. Helpompaa telluilla laskeminen ei välttämättä ole.

Lue myös: Ota haltuun telemark-tekniikka

Ehkä kevyin haaste on kokeilla täysin erityyppisiä suksia kuin omasi on. Vuokraamosta voi löytää jopa vuosien takaa tutut minisuksen pituiset bladet. Ne haastavat tasapainoa enemmän kuin pitkät sukset, mutta toimivat samalla tekniikalla. Näillä minisuksilla on helppo lähteä harjoittelemaan esimerkiksi leikkaavaa käännöstä.

Välineet kannattaa vuokrata keskuksen vuokraamosta. Saat apua niiden valintaan ja huolletut välineet.

Eniten saat kokemuksesta irti, jos otat hiihtokoulusta alle edes yhden oppitunnin. Jos lähdet uusilla välineillä treenaamaan omatoimisesti, älä hyvä ihminen mene sen isoimman mäen päälle. Suuntaa ainakin aluksi nöyrästi sinne lastenrinteeseen.

Mitä tahansa välinettä kokeiletkaan, koet seikkailun, joka saa arjen huolet unohtumaan. Kaupan päälle kehityt samalla omassa lajissasi, kun haastat kehosi.

Oppimisen iloa!

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Jalkapohjat rennoksi ja pystyt reagoimaan nopeasti rinteen muotoihin sekä vaihteleviin lumiolosuhteisiin. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki näyttää mallia.

Kehity laskijana: Rentouta varpaat ja opi viemään paino eteen

Hiihtokoulu
Freestyle sopii monen tasoisille ja kaiken ikäisille laskijoille. Näyttäviäkin temppuja on helppo oppia.

Opi 5 helppoa ja näyttävää temppua suksilla

Hiihtokoulu
Snow parkin riemut avautuvat myös aikuisille. Aloita vaikka helpoista presseistä ja innostu uudesta!

Vanha koira oppii uusia temppuja – näin parkkilaskun aloittaminen onnistuu aikuisena

Hiihtokoulu