Mustavuori 16.5.2023

Lunta ja talvea koko maahan: rinneraportti viikolta 3/2018

Ylläksellä viime viikon aurinko vaihtui myrskytuuliin ja lumisateisiin, mutta metsässä on paljon pehmeää laskettavaa. Eetu Leikas laskemassa sunnuntaina 14.1.2018. Kuva: Sami Takku
Iltapäivälehdet ja meteorologit ovat julistaneet viime päivät ilosanomaa: maahan saapuu sankka lumisade. Alamäen ystävillä on siis juhlapäivät edessä!

Talven riemuista pääsee nauttimaan koko maassa. Sunnuntai 21.1.2018 on lisäksi erityinen päivä, sillä kansainväliset tapahtumat – FIS World Snow Day ja World Snowboard Day – saapuvat myös Suomeen. Monissa hiihtokeskuksissa on juhlapäivän kunniaksi paljon tapahtumia ja tarjouksia.

Tämän viikon rinneraportissa on luminen katsaus Suomen hiihtokeskuksiin. Tässä muutama tuore kuva keskuksista tältä viikolta:

Talmassa avattiin parkki

Talmassa lumetus on jatkunut ja nyt on jo varsin talvisen näköistä! Myös parkki on saatu kuntoon.

Talman hiihtokoulussa alkaa uutuuskurssi aikuisille: starttikurssi vähän laskeneille ja päälle vielä jatkokurssi. Innosta kaveri mukaan hienon lajin pariin! Lue lisää aikuisten kurssista Talman sivuilta.

Alla olevalla videolla Janne Lipsanen korkkaa Talman parkkikauden käyntiin keskiviikkona 17.1.2018.

Swinghill: talvi saapuu Espooseen

Kausi käynnistyy vauhdilla Nuuksiossa, kun Espoon Chamonix, eli Swinghill avaa torstaina 18.1.2018 kisarinteen kausikorttilaisille. Muut alamäen ystävät pääsevät nauttimaan Swinghillin rinteistä lauantaina 20.1.2018 kello 10.00. Tällöin kaikki rinteet – eli kisa-, perhe- ja lastenrinne – ovat auki. Parkki ei ole vielä rakennettu, mutta pressejä ja muutama nokka rinteestä löytyy.

Espoon Chamonixissa kausi alkaa 18.1.2018 kausikorttilaisille.

Serena Ski kylpee lumessa

Myös Espoon toinen hiihtokeskus – Serena Ski – on auki ja melkein kaikki rinteet on jo laskijoiden käytössä.

FIS World Snow Day tuo juhlan ja tarjouksen myös Serenaan: sunnuntaina 21.1.2018 10-vuotiaille ja nuoremmille ilmainen hissilippu ja välineet tunniksi.

Serena keskiviikona 17.1.2018: lunta tulee taivaalta ja tykeistä. Nyt on laskijan hyvä olla!

Sveitsissä avattiin lisää rinteitä

Sveitsissä avattiin kolme rinnettä perjantaina 12.12018 ja muissa rinteissä lumetus jatkuu. Lauantaina Sveitsissä järjestettiin Kaikki Snoukkaa -tapahtuma, joka mahdollistaa lumilautailun kokeilemisen erityistä tukea tarvitseville yhdessä oman avustajan kanssa.

Kaikki Snoukkaa -tapahtuman järjesti Sveitsissä Suomen Lumilautailuliitto, VAU ry ja SOLIA, Malike ja Sputnik Snowboarding Team.

Messilässä on kunnon talvi

Alkutalven synkkyys on jo kaukainen muisto ja Messilässä lasketaan upean valkoisessa maisemassa. Rinteitä on auko jo kuusi, hissejä neljä ja latuja 60 kilometriä.

Keskiviikko 17.1.2018 oli Messilässä mukavan talvinen laskupäivä.

Mielakassa juhlitaan kansainvälistä lumilautapäivää

Mielakan viralliset avajaiset on perjantaina 19.1.2018, jolloin avataan keskuksen isot rinteet. Luvassa on avajaistarjouksia shopissa ja kahviossa. Ennakkokausikortilla Mielakan isoihin rinteisiin pääsee laskemaan jo torstaina 18.1.2018.

Sunnuntaina 21.1.2018 myös Kouvolan täyttää World Snowmoard Day -huuma ja ohjelmaa on luvassa koko päiväksi.

Sunnuntaina 14.1.2018 Mielakassa leikittiin Wernerin talviriehassa. Kuva: Elina Pasila

Sappee muuttuu valkoiseksi

Sappeella on hyödynnetty pakkaset ja lumetettu ahkerasti rinteitä. Viikonlopuksi onkin jälleen luvassa lisää laskettavaa. Sappeen lumetustilannetta voit seurata keskuksen sivuilta.

Sunnuntaina 14.1.2018 oli hyvä päivä parkkilaskemiseen. Myös Sappeella lumetetaan lisää rinteitä.

Juupavaarassa tykitetään

Myös Juupavaarassa on tehty lisää lunta, ja keskuksessa aukeaa viikonlopuksi perherinteet koko pituudella sekä yksi ankkurihissi lisää.

Keskiviikkona 17.1.2018 Juupavaaran rinteille tykitettiin vielä lisää lunta.

Himos sai vaalivieraan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Himoksella vaalikampanjansa yhteydessä. Himoksen hiihdonopettajat tervehtivät häntä laskemalla Saulin kiemurat letkalaskuna. Tilaisuuden yhteydessä Himoksen isäntäparikin innostui selfien ottoon presidentin kanssa.

Sauli Niinistö vieraili Himoksella lauantaina 13.1.2018.

Laajiksen hiihtokoulussa ahkeroidaan

Laajiksessa kaikki eturinteet on nyt auki. Lumetusta jatketaan, joten kohta lasketaan myös takarinteessä ja Länkkärissä. Laajiksen hiihtokoulu tarjoaa ilmaista laskettelun ja lautailun ohjausta Lumimaassa joka viikonloppua lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–13.  Kannattaa tutustua vuoden hiihtokoulun kurssitarjontaan Laajiksen sivuilta.

Laajiksessa hiihtokoulussa kurssit pyörivät täysillä. Etenkin aikuisten kursseille on vielä tilaa.

Vuokatti on viittä vaille valmis

Vuokatissa viimeistellään lumetuksia ja SlopeStyle-rinteen yläosaa sekä paippia työstetään kovaa vauhtia laskukuntoon. Pian on kaikki suorituspaikat huippukunnossa!

Vuokatin perinteinen tammikuun tempaus on jälleen 5.–31.1.2018: iltalippu (kello 17–19) maksaa 10 euroa ja välinevuokra samoin 10 euroa.

Vuokattiin on loihdittu upeat olosuhteet. Kuva Vuokatista on sunnuntailta 14.1.2018. Kuva: Antti Harju

Rukalla on valon juhlaa lumen keskellä

Ruka parkissa saatiin viime viikolla medium-hyppyrilinja valmiiksi. Myös superpaipin valmistuminen on kohta käsillä.

Polar Night Light Festivalin valoja rakennetaan rinteille ja valofestivaalin avajaisia vietetään lauantaina 20.1.2018. Luvassa on muun muassa kaikille avoin Polar Night Light Opening Ride, jossa sulaudutaan osaksi valotaideteoksia laskemalla yhdessä eturinteitä oman valonlähteen kanssa. Lisää talvisesta valon juhlasta Rukan sivuilta.

Tiistaina 16.1.2018 Rukalla valmiseltiin valon juhlaa talven keskelle. Kuva: Veera Vihervaara

Iso-Syötteellä valmistui yli kilometri parkkia

Iso-Syöte SnowPark saatiin koko 1200 metrin pituudelta auki viime viikonloppuna! Nyt temppuilijoille on reilien ja pressien lisäksi laskettavaksi yhteensä 10 hyppyriä.

Iso-Syötteellä lumetetaan vielä loppuviikosta JibParkkia ja myös muihin rinteisiin tehdään paikkolumetusta, jotta ne pysyvät täydellisessä kunnossa vappuun saakka!

Sunnuntaina tunturin teemana on World Snowboard Day ja FIS World Snow Day. MiniStreetillä on sessarit kello 10–11.30, ja paikalla sekä suksi- että lautakoutsi. Lisäksi riglet-lumilaudoissa on ilmainen vuokra sunnuntaina!

Kun 1 200 metriä parkkia on valmiina, niin pakkohan sitä on testata. Patrik Andsten hyppäsi ja Matt Slocombe kuvasi tiistaina 17.1.2018.

Sallassa on ruuhkatonta ja rauhallista

Lunta Lapissa riittää ja Sallan rinteet onkin huippukunnossa. Viikkoon on mahtunut auringonpaistetta ja lumisadetta, eli Lapin talvea parhaimmillaan.

Metsässä lunta on vuodenaikaan nähden erittäin hyvin ja näin ollen Sallassa avattiin myös virallisesti suosittu metsälaskualue.

Salla sydäntalven väreissä torstaina 11.1.2018. Kuva: Kari Koskimaa

Pyhällä kisataan

Pyhällä on nautittu tammikuun auringosta ja huipun upeista maisemista. Tällä viikolla laskijoiden kannattaa huomioida, että Piste Palander on suljettuna yleisöltä, sillä perjantaihin 19.1. saakka rinteessä lasketaan junioreiden Vauhtileirillä ja viikonloppuna 20.– 21.1. mäessä käydään alppihiihdon Audi Cup -kilpailu.

Pyhän iltamäet jatkuvat joka perjantai 16. helmikuuta saakka, kello 17–20 hissilippu vain 10 euroa ja välinevuokraus 10 euroa. Iltamäen aikaan kannattaa suunnata PyhäWurstin pop up -nuotioravintolaan, joka palvelee Tajukankaan laavulla.

Pyhällä sai keskiviikkona 17.1.2018 ihailla tammikuun aurinkoa. Kuva: Tomi Turunen

Levillä sunnuntai on erityinen päivä

Sunnuntaina 21.1. vietettävää World Snow Day -tapahtumaa juhlitaan myös Levillä. Alle 12-vuotiaille tarjoutuu loistavat mahdollisuudet päästä testaamaan niin laskettelua että lumilautailua. Välineet ja liput alle 12-vuotias saa päiväksi maksutta käyttöönsä.

Hiihtokoulusta löytyy heille ryhmätunteja edulliseen hintaan. Lumilautailijoille järjestetään South Parkin junnuparkissa lumilautailijoiden sessarit sunnuntaina kello yhden ja kahden aikoihin.

Levi 17.1.2018: lunta riittää ja rinteet ovat loistavassa kunnossa.

Hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot, tapahtumat ja hiihtokoulut löydät Ski.fi:n sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Helmikuun aurinko tarkoittaa usein myös kovia pakkasia. Parikymmentä pakkasastetta ei laskettelijan menoa hidasta, mikäli on pukeutunut oikein.

Vältä paleltuma rinteessä; lue pukeutumisvinkit pakkaselle

Välineet

Tämän takia laskettelu on parasta

Laskettelu

Vuoden 2017 parhaat laskettelujutut

Laskettelu