Sappee 11.6.2024

Nyt nautitaan rinteiden riemusta – laskettelukausi sai ennätyshienon startin!

Laskettelukausi alkoi tänä vuonna aikaisin. Keskuksissa on hyödynnetty alkutalven hyvät pakkaset ja lunta on tehty vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon. Iso-Syötteellä (kuva) lumisista rinteistä on nautittu marraskuusta lähtien. Tämä kuva on otettu 27.11.2023. Laskettelukausi alkoi tänä vuonna aikaisin. Keskuksissa on hyödynnetty alkutalven hyvät pakkaset ja lunta on tehty vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon. Iso-Syötteellä (kuva) lumisista rinteistä on nautittu marraskuusta lähtien. Tämä kuva on otettu 27.11.2023.
Talven parasta herkkua on runsaasti tarjolla heti alkukaudesta: hiihtokeskukset ympäri Suomea kutsuvat laskettelijat ja lumilautailijat nauttimaan hohtavan valkoisista rinteistä. Tänä vuonna laskettelukausi sai ennätyshienon startin!

Talvi tuli Suomeen tänä vuonna aikaisin. Jo marraskuun lopussa oli laajalti maa valkoisen lumihunnun kuorruttama. Harvoin, jos koskaan, on heti joulukuun alussa ollut näin paljon rinteitä auki. Startti laskettelukauteen on ollut huikea!

Pohjois-Suomen marraskuu oli käsittämättömän kaunis. Lokakuussa laskemaan pääsi Levillä ja Rukalla. Ylläksen rinteet (kuvassa) avattiin lauantaina 18.11.2023. Varhainen talvi on houkutellut kotimaisen laskukansan lisäksi tuntureille paljon ulkomaisia talviurheilijoita. Kuva: Esko Liukas

Itse asiassa talvi on jo nyt ollut ihanan pitkä. Ensimmäiset käännökset rinteisiin laskettiin jo lokakuun alussa, kun Levi ja Ruka avasivat säilölumella verhoillut rinteensä. Varhainen kauden avaus ei kuitenkaan ollut pohjoisen yksinoikeus, vaan myös Etelä-Suomessa on päässyt lähes pari kuukautta mäkeen. Tämän on mahdollistanut Vihti Ski, Talma ja Hyvinkään Sveitsi.

Lue myös: Talvi yllätti alamäkikansan – laskettelukausi on alkanut vauhdikkaasti

Marraskuun lopussa jo noin kolmannes Suomen hiihtokeskuksista oli auki. Lopullinen lähtölaukaus kauteen on heti joulukuun alussa, kun valtaosa keskuksista avaa rinteensä laskettelijoille ja lumilautailijoille.

Marraskuun lumet kestävät pitkälle kevääseen

Taivaalta leijaillut lumipeite on kaunistanut maan, mutta se ei riitä laskettelijoille. Varhaisen kauden avaukseen mahdollisti marraskuun lopun pakkasjakso, joka loi optimaaliset lumetusolosuhteet.

Lumen valmistus on ammattitaitoa, laitteistoa sekä oikeat sääolosuhteet vaativa prosessi. Mitään keinotekoista ei rinteisiin tykitetty lumi sisällä, vaan raaka-aineet ovat aivan samat kuin taivaalta satavissa hiutaleissa: vettä ja ilmaa.

Etenkin freestyle-laskijat ja lautailijat ovat iloinneet Etelä-Suomen varhaisesta talvesta. Lokakuussa etelässä pääsi lumille Sveitsissä, Talmassa ja Vihdissä. Tässä lasketaan Sveitsin alkukauden lumilla. Kuva: Mikko Kempas

Kun pakkassäässä lumitykeillä ”ammuttaan” vettä kovalla paineella, niin suuttimien rikkomat vesipisarat jäätyvät kiteiksi. Siinä missä taivaalta satava lumi sisältää paljon ilmaa ja on herkkä sulamaan lämpötilan vaihtuessa, on tykitetty lumi tiivistä ja kestävää. Yksittäinen hiutale muistuttaa ulkonäöltään merisuolakidettä. Se on tiivis rae, joka pakkautuu vahvaksi kerrokseksi rinteeseen.

Lue myös: Näin tehdään talvi

Hiihtokeskusten valmistama lumi tampataan tiiviiksi patjaksi, joka kestää hämmästyttävän hyvin lämpöaaltoja ja jopa vesisateita. Marraskuussa valmistetulla lumella lasketaan pitkälle kevääseen. Entistä useampi keskus myös varastoi lumet kauden päätteeksi, joten samaa lunta voidaan käyttää useampana talvena – kierrätystä parhaimmillaan!

Laskettelu ja lautailu ovat koko kansan suosikkilajeja

Laskettelu ja lautailu ovat vuodesta toiseen suomalaisten suosikkilajeja. Tämä ei ole ihme, sillä ne ovat kaiken ikäisille ilon tuovia liikuntaharrastuksia.

Hiihtokeskukset tarjoavat ulkoilmaliikuntaa parhaimmillaan. Rinteessä lasketaan yhdessä perheen ja kavereiden kanssa, joten liikunnan lisäksi saa hoidettua ihmissuhteita.

Tehokkaat lumetusjärjestelmät mahdollistavat aikaisen kauden aloituksen myös Etelä-Suomessa. Vihdissä on päässyt rinteiden lisäksi myös ladulle lokakuusta lähtien. Kuvassa Vihti Skin yrittäjä Sami Uotila nauttimassa rinteistään 1.12.2023.

Tutkimuksen mukaan kolme tärkeintä syytä harrastaa laskettelua ovatkin ulkoilma, luonto ja lajin hauskuus.

Samaisen tutkimuksen mukaan laskettelu on etenkin perheiden yhteinen harrastus, joka todella usein jatkuu varhaislapsuudesta aina pitkälle aikuisuuteen asti ja siirtyy seuraaville polville.

Laskettelu sopii lähes kaiken ikäisille pikkulapsista senioreihin ja harrastuksen voi aloittaa melkein minkä ikäisenä tahansa.

Lähimmän laskettelukeskuksen ja sen ajantasaiset rinnetiedot löydät Ski.fi-sivuilta. Samasta osoitteesta saat vinkkejä harrastamiseen, välineiden huoltoon ja valintaan sekä luet tuoreimmat keskusuutiset.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Katso alkukauden kuvat keskuksista ympäri Suomea

Himoksen 40. kausi pyörähtää käyntiin lauantaina 2.12.2023 ja uusi neljän hengen tuolihissi on käytössä heti avauspäivästä alkaen. Virallisia avajaisia ja tuolihissiä juhlistetaan keskiviikkona 6.12.2023.
Kalpalinnassa valmistaudutaan juhlavuoteen, sillä keskus täyttää 60 vuotta! Juhlakausi käynnistyi jo marraskuun puolella ja perjantaina 1.12.2023 avautui Kalpalinnalle ominainen ”kahden huipun kierto” kokonaisuudessaan.
Levillä talvi alkoi jo 6.10.2023. Kiitos kierrätetyn lumen, hyvän alkutalven sekä tehokkaan lumetuksen, on tämän jälkeen rinteitä ja hissejä on saatu runsaasti. Kaikki parkit aukeavat nyt joulukuussa, kuten myös uudistunut Leevilandia ja Lastenmaa. Ulkomaalaiset vieraat saapuivat rytinällä marraskuun viimeisellä viikolla. Sitä ennen Levin rinteillä oli toki jo huikea määrä kansainvälisiä maajoukkuelaskijoita.
Messilä aikaisti suunnitelmiaan ja aloitti kauden jo 30.11.2023. Kuva on kauden avauksesta.
Nuuksio ski & bike (os. Swinghill) avaa kauden joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Pyhän laskettelukausi käynnistyi perjantaina 17.11.2023 kolmella hissillä ja neljällä rinteellä. Sää oli upea, kuten kuva havainnollistaa. Ennätysmäisen hyvät lumetussäät ovatkin taanneet ensiluokkaisen alkutalven. Perinteistä itsenäisyyspäivän viikonloppua vietetään Pyhällä tänä vuonna pitkän kaavan kautta keskiviikosta sunnuntaihin, jolloin avoinna on jo viisi hissiä ja kahdeksan rinnettä. Sisarkeskuksessa Rukalla on itsenäisyyspäivänä auki peräti 33 rinnettä.
Riihivuoren kausi alkoi melkeinpä ennätyksellisen aikaisin 17.11.2023. Lumetus on edistynyt mallikkaasti ja Riihivuoren koko hissikapasiteetti on näillä näkymin käytössä jo ennen joulukuun puoltaväliä.
Sappeen kausi alkaa seitsemän rinteen voimin 2.12.2023 kello 10.00.
Tahkolla on hiihdetty ladulla jo useampi viikko ja laskettelukausi alkoi perjantaina 1.12.2023. Rinteitä avautuu seuraavasti: Turistirinne 1.12., Mini Mountain alue 1.12., Lumilaakso 2.12. ja Tahko Special 8.12.2023. Kuvassa loistaa Special-rinteet uudet led-valot.
Talman kausi alkoi jo lokakuussa. Kuvassa lasketaan kauden avauspäivänä. Joulukuussa Talman tunnelma on oikein riemukas, kun auki on jo snowpark, eturinne, harjoittelurinne ja werneri park auki.
Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset
Hiihtokoulussa jokainen ottaa takuulla loikan omissa taidoissaan eteenpäin. Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoita varten, sillä ammattilaiset osaavat opastaa myös osaavaa laskijaa.

Opi helposti laskettelun ja lautailun alkeet

Hiihtokoulu

Käytetyt lasketteluvälineet – tee onnistuneet kaupat!

Välineet