Iso-Syöte 19.3.2024

Ski Patrol edistää rinneturvallisuutta

Ski patrol -kouluttajat Jussi Komokallio ja Juho Luukko opetustehtävissä Himoksella helmikuussa 2016 järjestetyllä kurssilla.
Ski patrolit ovat hiihtokeskuksen turvallisuuden asiantuntijoita, jotka on koulutettu ensiavun lisäksi edistämään rinneturvallisuutta.

”Rinneonnettomuuksien määrä Rukalla on laskussa. Neljä vuotta toimineen rinnepartion Ski Patrolin aikana turvallisuusasioihin on kiinnitetty erityistä huomiota ja se näyttää tehoavan.” Näin uutisoi Koillissanomat.

Tässä vaiheessa monen mielessä herää kysymys: mikä ski patrol – mitä he tekevät ja keitä he ovat?

Suomalaisen ski patrol -toiminnan historia

Ski patrolit ovat lähinnä vapaaehtoisia hiihtokeskuksen turvallisuuden asiantuntija, tosin muutamista keskuksista löytyy myös täysipäiväisiäkin ski patrol -työntekijöitä.

Ensiapukoulutuksen lisäksi heidät on koulutettu tekemään ennalta estävää, valvovaa ja ohjaavaa työtä, joka edistää rinneturvallisuutta. Ennen kaikkea he ovat intohimoisesti lasketteluun suhtautuvia ja ulospäin suuntautuneita rinneturvallisuuden osaajia.

Suomessa ski patrol -koulutus aloitettiin vuonna 2008 Santasport Lapin urheiluopistolla. Silloin koulutus tähtäsi ammattitutkintoon ja patroleita koulutettiin vain toistakymmentä henkeä lähinnä Lapin hiihtokeskuksiin.

Viitisen vuotta sitten Suomen Hiihtokeskusyhdistys ja Lapin urheiluopisto nostivat koulutuksen uudestaan esille ja luotiin kolmivaiheinen koulutusjärjestelmä. Koulutuspakettiin lisättiin myös matkailualan turvallisuuspassi. Kaudelle 2018–2019 koulutus muutettiin kaksiosaiseksi.

Siitä lähtien on kursseja on järjestetty säännöllisesti Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Lapissa. Nykyään hiihtokeskuksissa partioi jo yli sata ski patrolia. Yhteistä heille kaikille on vankka hiihtotaito, ensiapuosaaminen ja halu auttaa.

Hiihtäen turvallisuuden puolesta

Ski patrolit edistävät asiakasviihtyvyyttä ja -turvallisuutta yhteistyössä hiihtokeskus- ja rinnetyöntekijöiden kanssa. He hallitsevat myös ensiaputilanteet. Turvallisuuden edistämisessä korostuu ennaltaehkäisevä työ, sillä ski patrol on koulutettu puuttumaan epäkohtiin.

Aktiivisesti rinteissä hiihtävinä ski patrolit näkevät ja havainnoivat asioita eri tavalla kuin esimerkiksi moottorikelkalla liikkuva henkilökunta. Lisäksi ski patroleilla on aikaa ihmisille.

Käytäntö on myös osoittanut, että ski patrolit luovat omalla läsnäolollaan turvallisuuden tunnetta. On helpompi tulla puhuttelemaan hiihtävää ski patrolia, kuin moottorikelkalla kulkevaa rinnetyöntekijää.

Halu auttaa ja kyky hiihtää

Suurin osa suomalaisista ski patroleista on pitkän linjan hiihtoaktiiveja, jotka eivät enää esimerkiksi kilpaile tai opeta, mutta haluavat muulla tavalla hyödyntää kokemustaan ja taitojaan. Ski patrolina pääsee auttamaan kanssalaskijoita ja edistämään rinneturvallisuutta.

Laskutaidon lisäksi ski patroililta vaaditaan auttamisen halua, sosiaalista ja avointa luonnetta sekä reipasta otetta vaativissakin tilanteissa. Ensiaputaidot on myös oltava hallussa, ja ski patrol -kursseille osallistujilla tulee olla EA2 suoritettuna – tai vastaavat käytännössä osattavat ensiaputaidot.

Ski patrol -koulutus on nykyään kaksitasoinen: ensimmäisellä kurssilla perehdytään rinneturvallisuuteen ja suoritetaan matkailualan turvallisuuspassi. Toinen moduuli syventää taitoja ja keskittyy muun muassa rinnealueen ulkopuolelta pelastamiseen sekä turvallisuusjohtamiseen.

Mikäli haluat kehittää itseäsi ja auttaa muita, niin hakeudu mukaan toimintaan keskustelemalla oman kotikeskuksen rinnepäällikön kanssa. Ski patrolina pääset hiihtämään ja auttamaan. Ja olet osa hauskaa ja yhtenäistä porukkaa.

24.1.2019 päivitetty koulutusjärjestelmän tiedot.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ski Patrol kertoo Levin kesän salaisuudet – poimi tästä parhaat palat

Kesäaktiviteetit

Tukes: rinneturvallisuus on hyvällä tasolla

Keskusuutiset

Hiihtokeskukset tarjoavat uutta lapsille ja nuorille, turvallisuus korostuu entisestään

Keskusuutiset