Pyhä 17.4.2024

Työskentely hiihtokeskuksessa

Tässä tehdään talvi Swinghillin rinteille.
Hiihtokeskusten väki tekee talven. Ja keskukseen talvisen lomatunnelman.

Oletko joskus pohtinut rinteessä, millaista olisi työskennellä hiihtokeskuksessa? Toimenkuvia ja työtehtäviä on lukuisia: hissityöntekijä, rinneajo, huoltotyöt, välinevuokraamo, hiihdonopetus, rinneravintolat ja -kahvilat, eräopastus ja muut oheispalvelut, lasten kanssa työskentely jne.

Välinevuokraamossa tapahtuu

Välinevuokraamossa vuokrataan suksia, lumilautoja ja monoja sekä hoidetaan hissilipunmyyntiä. Vuokraamossa hiihtokeskustyöntekijä neuvoo ja opastaa asiakkaita välineiden valinnassa sekä niiden turvallisessa käytössä. Hän huoltaa ja kunnostaa välineitä, valvoo niiden kuntoa sekä pitää vuokraustilat järjestyksessä ja siisteinä.

Hissillä pidetään silmät ja korvat auki

Hissillä hiihtokeskustyöntekijä valvoo hissin toimintaa ja opastaa asiakkaita hissin turvallisessa käytössä. Päivystäjä tarkistaa hissien toimivuuden ennen rinteiden avaamista ja rinteiden sulkemisen jälkeen. Tarvittaessa päivystäjä korjaa ja huoltaa vetolaitteita sekä tekee lumitöitä. Hän myös päivystää mahdollisten onnettomuuksien varalta, antaa ensiapua ja noutaa loukkaantuneita rinteestä. Hissityöntekijältä vaaditaan täysi-ikäisyyttä eli alle 18-vuotias voi olla työvuorossa ainoastaan täysi-ikäisen kanssa.

Rinneajossa tehdään muutakin kun tampataan rinteitä

Rinneajossa työskentelevä hiihtokeskustyöntekijä vastaa rinteiden kunnossapidosta. Hän huolehtii lumetuksesta ja ajaa rinteen rinnekoneella tasaiseksi. Syksyllä rinteet hoidetaan kesän jäljiltä talvikuntoon, kun ne muun muassa siistitään korkeasta kasvustosta. Rinne- ja lumetuskoneet huolletaan, hissit tarkastetaan ja korjataan tarpeen mukaan. Ensimmäisten pakkasten saapuessa aloitetaan iso urakka eli rinteiden lumetus.

Hiihtokeskustyöntekijä on monitoimimies tai -nainen

Työ hiihtokeskuksissa on monipuolista, työtä tehdään ulkona ja työhön sisältyy paljon asiakaspalvelua. Työajat vaihtelevat rinteiden aukioloaikojen mukaisesti. Työ on sesonkiluonteista ja lämpötilalla yleensä on ratkaiseva vaikutus työtehtäviin.

Osa hiihtokeskustyöntekijöistä työskentelee myös kesäisin erilaisten huolto- ja korjaustöiden parissa. Laskettelukeskuksen tilojen järjestelyt, maalaaminen, lippujen teettäminen ja muut pienet huoltotoimet kuuluvat siirtymäkaudella hiihtokeskustyöntekijän monipuolisiin työtehtäviin. Osa hiihtokeskuksista on auki yleisölle myös kesäkaudella, jolloin toiminta keskittyy kesäaktiviteetteihin ja töihin tarvitaan esimerkiksi kesälajien taitajia.

Millainen henkilö sopii hiihtokeskustyöntekijäksi?

Hiihtokeskustyöntekijä tekee töitä ihmisten kanssa, joten sosiaaliset taidot ovat tärkeitä. Työntekijällä on oltava organisointikykyä, oma-aloitteisuutta sekä kielitaitoa. Työssä tarvitaan palvelualttiutta sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Hiihtokeskustyöntekijä pystyy tekemään töitä itsenäisesti, hän on joustava ja hänellä on hyvä tilannetaju sekä reipas työote. Varsinkin rinne- ja huoltotyöt vaativat koneiden varmaa tuntemista, jossa tekninen osaaminen ja kyky omaksua nopeasti uusia asioita auttavat paljon.

Hiihtokeskuksissa on usein todella nuorekas ja rempseä henkilökunta sekä rento työympäristö. Töitä tehdään tosissaan, mutta hymyssä suin. Kaikki työ on asiakaspalvelua, sesonkiaikaan on usein todella kiire, mutta se ei meininkiä haittaa. Työ on monipuolista ja jokainen päivä on erilainen. Moni on alun perin tullut hiihtokeskukseen töihin väliaikaisesti tai esimerkiksi opiskelujen harjoittelujaksolle, huomannut viihtyvänsä ympäristössä ja jäänyt sille tielle. Mukava työporukka, tiimityöskentely ja eloisa ilmapiiri vievät helposti mennessään.

Hiihtokeskuksien muuttuessa yhä enemmän ympärivuotisiksi matkailukeskuksiksi myös työmahdollisuudet kasvavat. Töitä on tarjolla mm. vakituisille, osa-aikaisille, ja sesonkiajan extraajille. Useimmat hiihtokeskukset toivottavat myös opiskelijat tervetulleiksi suorittamaan esimerkiksi harjoitteluaan tai opinnäytetyötään alaan liittyen. Hiihtokeskuksissa tarvitaan jatkuvasti tarmokkaita tyyppejä – ota rohkeasti yhteyttä suoraan hiihtokeskuksiin!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ski Patrol edistää rinneturvallisuutta

Keskusuutiset

Hiihdonopettajalla on hauskempaa! Neljä syytä hakea hiihdonopettajaksi

Hiihtokoulu
Mitä kylmempää on, sitä tehokkaammin saadaan rinteet lumetettua. Tykitetty lumi kestää lämpöä ja vesisadetta luonnon lunta paremmin.

Näin tehdään talvi

Keskusuutiset